IQ DIGITAL Summit s-a „jucat” cu casa închisă marți, 15 noiembrie, pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov.
A fost un fel de „Cerbul de Aur Digital” – după cum au spus mai în glumă, mai în serios, Smaranda Heroiu și Marian Hurducaș – cei doi moderatori ai evenimentului pe care îi vedeți (și nu prea) în imaginea de mai sus.
Dacă nu te-ai numărat printre cei peste 600 de spectatori din sală, te vei număra cu siguranță printre sutele de mii la care vor ajunge, în următoarele luni, ideile exprimate acolo. Nu toate.
Unele secțiuni din summit sunt destinate exclusiv publicului prezent live.
Până când vom reveni cu materialele prelucrate atent, Upgrade 100 te invită să parcurgi un mic fotoreportaj care încearcă să imortalizeze momentele relevante ale spectacolului tech de la Brașov.
Imaginile care surprind starea de spirit de la Brașov au fost realizate de fotojurnalistul Mihnea Ratte.
Înainte să dai scroll, e bine să mai lămurim încă un lucru: IQ DIGITAL Summit e mai mult decât un „eveniment” – în accepțiunea clasică a termenului.
Nu e doar despre spectatori care vin într-o sală de specatcole pentru a „vâna” ideile unor speakeri de peste mări și țări. De asemenea, nu e nici doar despre networking pe holuri, în pauzele de cafea.
IQ DIGITAL a devenit ceva mult mai complex: e o platformă de conținut (video + text) educțional și educativ, unde sunt dezbătute problemele întâlnite mai ales de IMM-uri, în amplul proces de transformare digitală pe care îl traversează economia și societatea.
Iată un scurt “film” al summit-ului de la Brașov
Smaranda Heroiu și Marian Hurducaș, doi prezentatori, într-o situație paradoxală: oaspeți la Brașov și, totodată, gazde ale evenimentului IQ DIGITAL Summit.
Dragoș Stanca, expert media și fondator Upgrade 100, este cel care a deschis IQ DIGITAL Summit Brașov, într-o zi cu totul specială: Organizația Națiunilor Unite tocmai anunțase că omenirea a atins pragul de 8 miliarde de locuitori. Și ca un detaliu relevant pentru context, 62,5% dintre aceștia sunt conectați la internet.
Dar nu doar din această perspectivă 15 noiembrie este o zi importantă pentru Brașov și pentru România. Dragoș a ilustrat asta cu o experiență personală, vie, din copilăria sa:
Futurologul și scriitorul suedez Andreas Ekström a pledat, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri, pentru un internet pluralist, democratic, nu monopolizat de o mână de giganți tech.
Totodată, el a subliniat importanța învățării continue la nivel personal și profesional. Andreas a ținut până acum în jur de 1.000 de conferințe. Ce a spus el, vom publica în curând – parțial.
Sergiu Manea, CEO-ul BCR, a doua cea mai mare bancă din România, și-a amintit cum a apărut, mai mult ca o revelație, ideea lansării George, aplicația de banking inteligent destinată IMM-urilor.
În 2016, anul lansării George în Austria (țara de proveniență a Erste, compania-mamă a BCR), Sergiu și-a dorit ca următoarea țară în care să fie adusă aplicația să fie România. Pe atunci, nici nu prea putea să-și explice de ce. Dar poate faptul că exigențele clienților vizau sfera digitalului încă din timpul marii recesiuni din 2008-2009 poate fi o explicație.
Consolidarea unei comunități antreprenoriale în Brașov e un lucru esențial – aceasta a fost una dintre concluziile care au rezultat în urma unei dezbateri cordiale care a reunit cinci fondatori ai unor companii din Brașov aflate la început de drum, sub bagheta moderatorului Ionuț Țața.
Pe scenă au urcat Alexandru Iliescu (Mondly), Andrea Adamo (WSA Group, 3minutesjob.com), Mihai Gheza (Machinations.io), Adela Ștefan (Svelte) și Raul Olesch (Olstral).
Lansat în cadrul primei ediții a IQ DIGITAL Summit de la Iași, DIGITALINATION – format realizat alături de Institutul ASPEN România – a fost, la rându-i, unul dintre momentele importate de pe scena IQ DIGITAL Summit.
Două nume super-relevante (ambii având background în IT) din administrația locală și centrală, mai precis Allen Coliban (primarul Brașovului) și Sabin Sărmaș (deputat și șef al comisiei IT din Camera Deputaților) au dialogat pe marginea realției dintre stat, pe de o parte, și companii & cetățeni, pe de alta. în materie de transformare digitală.
Moderatorul episodului DIGITALINATION, proiect realizat în parteneriat cu Institutul Aspen România, a fost expertul în digitalizare Radu Puchiu.
Un hint despre ce au discutat cei doi: dacă ar fi primar, Sabin Sărmaș ar face open source toate datele primăriei (cu excepția celor aflate sub incidența GDPR) și ar invita mediul privat să facă aplicații care să le folosească. Sună interesant, nu?
Cu riscul de a suna prea pompos, Iulian Stanciu este cel mai experimentat executiv din comerțul online românesc.
Acum președinte executiv al eMag, Iulian a povestit printre altele cum a ajuns market place-ul companiei sale să înglobeze peste 35.000 de comercianți. Oamenii de la eMag au sunat de-a lungul timpului toate firmele de comerț din România (circa 120.000) cu o întrebare simplă: „vreți să câștigați mai mulți bani?” Răspunsul îl intuiești.
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone – noul technology partner al IQ DIGITAL Summit – a vorbit pe larg despre schimbare – singura constantă a companiei în care lucrează de 13 ani (apropo, îl consideră un număr norocos).
De la un furnizor de telefonie mobilă, Vodafone este acum – lucru mai puțin știut – un leader global în materie de IoT și securitate cibernetică. Iar astăzi, marea provocare pentru întrega industrie poate fi rezumată prntr-un număr și printr-o literă: 5G.
Futurulogul Matthew Griffin, un apologet al eticii în tehnologie și business, a subliniat și cu ocazia speechului de pe scena brașoveană că modul în care formulăm întrebările este poate la fel de important ca soluția însăși.
De altfel, Mathew, în calitate de consultant, învață corporațiile și guvernele cum să-și pună corect întrebările.
Preocupările lui Matthew țin de un viitor îndepărtat – deep future, înt-un jargon al futurologilor. În acest sens, el a înfiinațat 311 Institute, un centru de consultanță care „studiază” ce se va întâmpla peste 50 de ani.
Și pentru că toate au un început și un sfârșit, summit-ul de la Brașov a culminat cu All-Star debate, cu Dragoș Stanca și Smaranda Heroiu în postura de moderatori.
Iar starurile s-au numit Matthew Griffin, Ionuț Țața, Iulian Stanciu, Achilleas Kanaris și Sergiu Manea (de la stânga la dreapta). Ideile lor valoroase vor fi prelucrate și publicate, aici, curând.
Cam asta s-a întâmplat pe foarte scurt, la Brașov. Vom reveni. În super-detaliu ;). Până atunci…
Hai în comunitatea IQ DIGITAL. Link abonare, AICI.
Si uite și câteva imagini faine de la Brașov, să vezi ce ai ratat – sau doar nu ai văzut la fel 😉
Bonus pentru cei care au ajuns până aici – O “Povestea Vizuală” Instagram Style – realizată de colegul Dragoș.
Hint: găsiți acolo și câteva linkuri spre fragmente relevante din livestream – pentru cei nerăbdători…