Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Digitalizarea României încearcă să devină o realitate, nu doar o dorință, ultimii ani aducând, cel puțin la nivel declarativ, o vizibilitate mai mare subiectului.

Recent, au fost aprobate o serie de legi – legea interoperabilității, legea guvernanței cloudului guvernamental – ce își propun să aducă o mai mare claritate a implementării. Însă, în așteptarea rezultatelor concrete, cetățenii se lovesc de aceeași birocrație.

În tot acest proces, autoritățile locale par a fi „prinse” între reglementarea de la nivel central și realitatea locală.

Ce poate fi îmbunătățit? Ce se poate face concret cu rezultate vizibile pentru cetățeni?

IQ Digital este un concept Upgrade 100 dezvoltat împreună cu George – inovație BCR. Începând cu ediția de la Brașov, Vodafone se alătură producției din postura de technology partner.

Rezervă un loc GRATUIT aici!

Nu de puține ori vina este aruncată între instituții pentru lipsa de servicii digitale. Cum se pot însă debloca lucrurile, ce se poate face la nivel local și cât? Dar la nivel central? Și cum pot și unii și alții colabora pentru a accelera acest proces de transformare digitală?

Răspund întrebărilor Allen Coliban și Sabin Sărmaș

Doi invitați cu nume sonore – Allen Coliban, Primarul Municipiului Brașov și Sabin Sărmaș, șeful Comisiei de IT din Camera Deputaților – vor oferi răspunsuri în panelul dedicat administrației la IQ Digital Summit ce va avea loc pe 15 noiembrie la Brașov. 

Cine este Allen Coliban

Allen Coliban

Primarul Brașovului, Allen Coliban, are o experiență de 10 ani în industria IT, opt ani în consultanță de business şi fonduri europene, șase ani în dezvoltare organizațională şi managementul performanței, îmbinând așadar perspectiva reformei administrației locale cu cea a folosirii tehnologiei informației.

Acestea se completează cu experiența sa în mandatul de senator în Parlamentul României, cu atât mai relevantă pentru tema discuției. 

Cine este Sabin Sărmaș

Sabin Sărmaș

Sabin Sărmaș vine cu un background la fel de interesant: fost antreprenor IT, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, în prezent deputat și șef al comisiei IT din Camera Deputaților – un traseu de la local spre central și spre reglementarea la nivel legislativ, ce dă ocazia unei perspective complete asupra transformării digitale a serviciilor publice.

Allen Coliban și Sabin Sărmaș se află în galeria speakerilor confirmați pentru a doua ediție a IQ DIGITAL Summit, care va avea loc pe 15 noiembrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. La eveniment vor mai participa, printre alții, speakerul internațional Andreas Ekstrom, futurologul Matthew Griffin sau Iulian Stanciu, co-fondator eMag. 

DESPRE EVENIMENT, AICI

O sesiune Digitalination, așadar, ce dă ocazia explicării mai bune a provocărilor pe care administrația centrală și locală le au. 

Transformarea digitală la nivel local. Cum o facem?

Radu Puchiu

Temele abordate vor ține și de susținerea ecosistemului antreprenorial local, rolul acestuia în transformarea digitală la nivel local și cum pot fi folosite aceste exemple la nivel central.

„Există această tensiune între local și central pe zona digitalizării care va deveni din ce în ce mai intensă. Presiunea publicului obligă autoritățile locale la găsirea unor soluții. Multe dintre ele țin însă de un cadru ce nu poate fi setat decât la nivel național – de exemplu identitatea electronică. Asteptarea mea este de a oferi prin această sesiune o imagine mai clară a parcursului și așteptărilor punând față în față cele două niveluri – central și local, soluțiile pe care acestea le au în vedere și cum colaborează pentru o implementare rapidă”.

Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderatorul Digitalination

Digitalination a debutat la IQ Digital Summit Iași, în primăvara acestui an. Pe scenă s-au aflat atunci Sebastian Burduja, proaspăt instalat în funcția de ministrul al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, și omologul său din Republica Moldova, Iurie Țurcanu.

De altfel, momentul a marcat și o premieră pentru acesta a fost și prima întâlnire a miniștrilor digitalizării din cele două țări. După discuția de la Iași, Sebastian Burduja a făcut o vizită oficială în Moldova pentru a se întâlni cu Iurie Țurcanu și a discuta modalități de colaborare pe subiectul transformării digitale a României și Moldovei. Vizita a fost stabilită chiar pe scena Digitalination.

Episodul întânirii celor doi oficiali poate fi vizionat de digitalination.ro, la fel și celelalte episoade adăugate ulterior.

Digitalination este un concept Upgrade 100 dezvoltat în parteneriat cu Aspen Institute Romania și are ca scop urmărirea digitalizării României. Te încurajăm să urmărești și celelalte episoade aici.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts