Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cum a fost la cel mai amplu IQ DIGITAL Summit de până acum – de la Teatrul Național și Opera Națională Română din Cluj?

  • FFW. Până publicăm primele materiale elaborate, în format text și video, iată câteva date interesante, post-eveniment – de dat scroll.

Mai întâi, iată câteva imagini – semnate de Mihnea Ratte:

DE REȚINUT. Evenimentul din seria IQ DIGITAL s-a remarcat la toate capitolele: cel mai mare număr de cereri de înscriere (peste 3.000), cel mai mare număr de participanți admiși (1.265 de-a lungul zilei), cel mai mare număr de experți invitați (23 de vorbitori), cel mai mare număr de speakeri străini de până acum, în acest format (4), și... cel mai mare număr de speakeri roboți (unul).
Sala Teatrului Național și a Operei Române Cluj a fost neîncăpătoare
La finalul articolului găsiți și primele rezultate ale sondajului realizat după eveniment ⏬

Mai jos, principalele momente ale summitului – într-o scurtă cronologie:

1. OM vs. ROBOT = 1 – 0

Moderatorii IQ DIGITAL Summit Cluj au fost, din nou, cei din echipa UPGRADE 100 – compania care a realizat conceptul: Smaranda Heroiu, director executiv, și Marian Hurducaș, content & marketing strategist.

Lor li s-a adăugat robotul ESCU – care a dovedit însă chiar de la începutul evenimentului că… încă nu e cazul să ne panicăm: s-a cam “bâlbâit” de la emoții.

▶️ Iată momentul — surprins în debutul evenimentului – sau click pe imagine

2. „SERUS, CLUJ!”: cum s-a schimbat TOTUL în ultimii “DOAR” 20 de ani. previziuni din 2003, în 2023.

Dragoș Stanca, fondatorul Upgrade 100 – și “fost clujean”, prin adopție -, a dat startul, pigmentându-și intervenția cu detalii personale din facultate și începuturile din presa locală.

Printre altele, a explicat misiunea IQ DIGITAL și de ce e important să scoatem capul din activitățile de zi cu zi pentru a privi spre viitor: e un exercițiu pe care l-a făcut și el însuși, împreună cu cei de la săptămânalul „Clujeanul” (pe care îl conducea acum două decenii).

Jurnaliștii de atunci s-au întrebat cum va arăta lumea în 2020 – consultând, în acest sens, experți ai vremii și, surpriză, multe dintre cele 150 de predicții făcute atunci par azi cât se poate de valide.

▶️ Iată momentul – mai sus, click pe imagine

3. PREZENTĂRILE DESPRE A.I. DEVIN AZI DEPĂȘITE ÎN CÂTEVA ORE!

Una dintre cele mai mari provocări pe care le ridică inteligența artificială, în viziunea lui Paul Roetzer, autorul a trei cărți importante pentru industria de marketing și comunicare, și primul speaker internațional din agendă, e viteza uluitoare cu care se întâmplă lucrurile.

Paul Roetzer este CEO și fondator al Marketing AI Institute

Paul povestește că, în timpul unui zbor de patru ore între Ohio și California, inteligența artificială a „generat” mai multe știri decât apăruseră într-un întreg deceniu, în perioada de pionierat a tehnologiei.

Mai mult decât atât, s-a văzut nevoit să-și schimbe și prezentarea din conferința pentru care zbura în California. Pentru că, în cele patru ore fatidice, devenise inactuală.

De altfel, Paul arată în cea mai recentă carte a sa,  „Marketing Artificial Intelligence” (2022), că oamenii de marketing sunt practic obligați să folosească A.I.

Detalii din prezentarea lui vor fi elaborate în curând pe IQDigital.ro

Dezbaterea „A.I. – prieten sau dușman?”, moderată de Smaranda Heroiu după prezentarea lui Roetzer, i-a adus pe scenă și pe Daniel David, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, futurologul Martin Ford și pe Olivia Gambelin, „tech ethicist”.

Dezbaterea – văzută din sală

Două dintre concluziile de etapă ale dezbaterii sunt că ar fi o prostie ca dezvoltarea inteligenței artificiale să fie stopată și că A.I. nu e nici bună, nici rea, în sine – dilema fiind valabilă mai degrabă în privința autorului său, omul.

— mai multe detalii, în curând, în materialul dedicat acestui moment.

4. VICEPREȘEDINTA BCR DANA DIMA A LUCRAT LA UN PROIECT DE LANSARE A UNEI MONEDE DIGITALE

Dana Dima, vicepreședinte BCR și membru în board

Dana Dima, vicepreședinte retail & private banking în cadrul Băncii Comerciale Române, a evocat, printre altele, încercările prin care a trecut, ca antreprenor, în urmă cu zece ani, când a încercat să lanseze o monedă digitală. Doar că era… un pic cam devreme.

Summitul de la Cluj, parte din proiectul IQ DIGITAL, e un concept Upgrade 100 și George – BCR.

Partener tehnologie: VODAFONE

Adus la Cluj de: The European Digital Innovation Hub in Transilvania

Reprezentanta partenerului principal al proiectului IQ DIGITAL a avut o prezentare plină de date interesante și studii de caz extrase din experiența lansării și dezvoltării aplicației GEORGE. Apoi, a susținut o sesiune Q&A cu întrebări din sală.

— urmează, și aici, un material dedicat despre un speech surprinzător. #vaurma

5. IT-ul crește de trei ori mai repede decât economia, SPUNE LIDERUL MICROSOFT ÎN ROMÂNIA

Bogdan Putinică, șeful Microsoft pentru România și Republica Moldova

De la Bogdan Putinică, general manager al Microsoft în România și Republica Moldova, am primit în general vești bune.

Una dintre ele este că IT-ul va genera 10% din PIB-ul României, față de 7% cât este în prezent. Cum este asta posibil? Industria tehnologiei crește de trei ori mai repede decât economia României în ansamblu.

Reality check-ul e că, pentru moment, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în materie de digitalizare, după cum arată indicele economiei și societății digitale al Comisiei Europene.

Optimist de serviciu, liderul Microsoft vede partea plină a paharului: potențialul pe care îl avem în față.

==== A urmat și un interviu spumos – pe care urmează să îl publicăm. #soon

6. DE CE E TOT MAI NECESARĂ DISCUȚIA DESPRE ETICĂ, NU DOAR DESPRE PROFIT?

Olivia Gambelin, „tech ethicist”

Dacă nu îți e familiară specializarea Oliviei Gambelin, cea de „tech ethicist”, relax: nu ești un caz izolat.

Fondatoarea companiei de consultanță Ethical Intelligence a cerut spectatorilor să spună dacă au lucrat vreodată cu cineva din profesia ei: o singură mână s-a ridicat.

Din intervenția ei, aflăm că etica tehnologiei este despre administrarea riscului ca tehnologia să ne aducă și dezavantaje, pe lângă progresul pe care îl antrenează.

De asemenea, Olivia privește preocupările sale și într-o cheie cromatică: în etica tehnologiei, lucrurile sunt judecate în nuanțe de gri, nu în alb și negru.

Ethical Intelligence e o rețea de peste 70 de experți în etica tehnologiei, cu clienți atât din selecta listă Fortune 500, cât și din rândul startup-urilor de serie A.

=== Nu ratați materialul și interviul care a urmat prezentării -> în curând, pe IQDigital.ro

7. DESPRE TRANSFORMAREA DIGITALĂ A TIFF – via VODAFONE

Ciprian Zamfirescu, Vodafone

Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation Manager la VODAFONE România, își propune demontarea câtorva mituri legate de tehnologie, precum costurile mari și complexitatea ridicată pe care le implică digitalizarea.

De asemenea, pasionații de drone au avut ce afla din prezentarea lui Ciprian – de exemplu, modul în care au revoluționat industria cinematografică.

Tudor Giurgiu, președinte TIFF

Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) – eveniment care s-a suprapus cu IQ DIGITAL Summit -, spune că tehnologia, practic, i-a salvat festivalul.

Astăzi, totul e digitalizat la TIFF: de la procesul de înscriere a filmelor în festival până la organizarea programului.

8. digitalination: miraculosul caz al comunei ciugud

Secțiunea DIGITALINATION a fost lansată anul trecut la summit-ul de la Iași – și e realizată în parteneriat cu Institutul ASPEN România. Momentul a fost moderat ca de obicei, de Radu Puchiu, expertul Upgrade 100 în e-guvernare.

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, cea mai digitalizată comunitate rurală din România, spune că nu computerele sunt călcâiul lui Ahile în administrația locală, ci lipsa bazelor de date.

Primarul din Ciugud a făcut show, “ieșind” din ecran — la finalul unui material despre realizările din comuna sa.

▶️ Iată momentul inedit și reacția sălii, aici – sau click pe imagine:

Pentru o mai bună înțelegere: Ciugud a fost prima comună care a anunțat că va încasa taxele doar online, are școală și grădiniță inteligente – care atrag familii din alte colțuri ale țării, și a lansat chiar propria monedă digitalăciugubanul.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca – a intervenit via video

Primarul Clujului, Emil Boc, a schițat, într-o scurtă intervenție înregistrată, rețeta transformării digitale a unei comunități locale: senzori, open data, servicii digitale, A.I. și securitate cibernetică.

Sabin Sărmaș, Camera Deputaților

Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților, a descris, tot într-un mesaj înregistrat, pașii pe care România îi are de făcut pe termen scurt în marea călătorie a transformării digitale. Doi dintre ei: legea semnăturii electronice și cloud-ul guvernamental.

Și președinta USR Cluj, Oana Murariu, a avut tot o intervenție filmată în dezbatere.

Nici unul dintre politicienii invitați, în afară de primarul din Ciugud, nu a mai participat fizic la eveniment, pentru că summit-ul s-a suprapus cu ‘rotativa’ guvernamentală.

9. CUM POT SCHIMBA STARTUPURILE TECH ECONOMIA LOCALĂ?

Simon Schaefer a condus Startup Portugal între 2016 și 2021

Simon Schaefer, fondatorul Factory – o companie care construiește hub-uri inovative -, este predicatorul importanței pe care mixul între startup-uri, mediul academic și factorii de decizie îl joacă în dezvoltarea ecosistemului.

Totodată, el a relatat împrejurările în care a ajuns să fondeze și să conducă, între 2016 și 2021, destinele Startup Portugal, un proiect care a ridicat ratingul Portugaliei în materie de atractivitate pentru startup-uri.

Cătălin Lupoaie, B2B Marketing Manager BCR, l-a intervievat pe Schaefer, după intervenția sa

Simon a lucrat mult cu autoritățile în încercarea de a le familiariza cu rolul companiilor mici și mijlocii, deși admite că nu e deloc confortabil cu acest tip de interacțiune. Materialul detaliat cu “notițe de luat”… urmează!

10. rețeta antifragilității: Cum să ne întărim din șocuri?

Cosmin ALexandru, co-fondator Teamology Institute

Cosmin Alexandru, cunoscut antreprenor și consultant, a făcut la IQ DIGITAL Summit Cluj hermeneutica Antifragilității, un concept brevetat de eseistul american Nassim Nicholas Taleb într-o carte cu același nume.

Dacă nu aveți răbdare până când vom publica rezumatul intervenției lui Cosmin, iată cei patru piloni ai Antifragilității: construirea încrederii, învățatul împreună în acțiune, negocierea cu incertitudinea și diminuarea riscului, adică crearea unui banal plan B.

  • Tot nerăbdătorilor le recomandăm un podcast despre Antifragilitate – pe care Cosmin îl susține împreună cu colega sa de la Teamology Institute, Raluca Raschip. Sau, vă reamintim, dialogul dintre Marian Hurducaș și speakerul nostru – din seria de discuții live @ Radio Guerrilla pe care o transformăm și într-un podcast – episodul, aici.

11. ECOSISTEMUL LOCAL: CE SE POATE SCHIMBA ÎN BINE?

Bianca Muntean (foto), coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania, a inventariat provocările pe care le ridică ecosistemul antreprenorial din Transilvania, alături de mai mulți fondatori de companii și reprezentantul unor clustere regionale.

La dezbaterea ce a urmat au mai participat:

  • Ana Maria Stancu, supranumită colocvial „mama la roboți”, CEO al Bucharest Robots și fondatoare RoboHub, locul în care oricine poate învăța robotică și programare,
  • Andrei Covaciu, co-fondator Booker, cea mai mare platformă de rezervări online pentru servicii, cu 50.000 de utilizatori și 600 de afaceri partenere,
  • Gabriel Crețu, co-fondator Evozon Systems și vicepreședinte Trasilvania IT Cluster,
  • Adina Rus, co-fondator Tully, un wearable dedicat copiilor hiperactivi sau cu ADHD,
  • Felix Arion, parte din Transilvania IT Cluster și reprezentant al clusterului AgroTransilvania și
  • Doru Chirica, co-fondator tranzy.ai, platformă de mobilitate urbană.

Lor li s-a adăugat Daniela Popescu, pro-rector al Universității Tehnice Cluj-Napoca și responsabil al relației cu mediul socio-economic, pentru a sublinia importanța cooperării dintre mediile academic și privat.

12. SCRIITORUL MARTIN FORD – DESPRE ROBOȚI ȘI INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ

Intervenția futurologului și autorului de bestseller Martin Ford a fost unul dintre momentele de vârf ale IQ DIGITAL Summit Cluj.

Martin e convins că inteligența artificială va ajunge într-o bună zi să egaleze inteligența umană.

Și asta nu e o reușită care să rămână fără consecințe profunde.

Într-o sesiune de Q&A moderată de scriitorul Mihnea Măruță, Ford reiterează necesitatea instituirii unui venit universal garantat, despre care el crede, paradoxal, că va salva capitalismul și va pompa mai mulți bani în economie.

Futurologul Martin Ford, în dialog cu jurnalistul și doctorul în filosofie și jurnalistului Mihnea Măruță

Cu alte cuvinte, fiecare va munci doar dacă va dori să acumuleze averi semnificative, nu pentru strictul necesar. De restul — se vor ocupa roboții și inteligența artificială.

Sună SF? Poate fi, dar multe alte idei sunau la fel acum 15-20 de ani.

Futurologul dezvoltă pe larg subiectul în cartea, „Rise of the Robots” – publicată în 2015, care a devenit un bestseller The New York Times și a fost tradusă în 20 de limbi.

Apropo de cărți, Mihnea Măruță a lansat și el volumul „Identitatea virtuală”, apărut la HUMANITAS. Firește, vi-l recomandăm.

MULȚUMIM! 🙏 CUM A VOTAT PUBLICUL DIN CLUJ: 84,8% – “PESTE AȘTEPTĂRI” + “EXCEPȚIONAL” 💌

Până la ora publicării acestei cronici, peste 20% dintre participanți (256 persoane) au completat sondajul post-eveniment.

Suntem încurajați de faptul că doar două persoane din 1265 au fost dezamăgite și doar 4 persoane au votat “se poate mai bine”.

Noi suntem de acord și vom face tot posibilul să fie mai bine – dar, firește, ne bucurăm să vedem că majoritatea covârșitoare, adică 39,1% + 45,7% = 84,8% au votat “Peste așteptări”, respectiv “Excepțional”.

Mulțumim! 🙏

Votul se închide vineri, 23.06.2023, la ora 17:00 – deci încă puteți vota (linkul este în mailul primit după summit – cu subiectul “Cum a fost ieri?“.

Încă o informație inedită, până atunci – momentul preferat de public a venit, doar aparent surprinzător, nu de la speakerii străini – și nici de la experții locali. Ci… de la Ciugud, Alba 🙂

76,4% din cei care au votat au catalogat momentul cu Gheorghe Damian drept “Excepțional”, la care se adaugă 16,7% “Peste așteptări”.

– e cel mai bun rezultat înregistrat până acum de un moment din cadrul IQ DIGITAL

Vom reveni și cu rezultatul final, complet – via newsletter-ul dedicat participanților.

Evident – nu în ultimul rând, mulțumiri maxime întregii echipe care a organizat summitul de la Cluj-Napoca!

Mai exact:

George – inovație BCR, Vodafone Romania, The European Digital Innovation Hub in Transilvania, H3 Studios, IQ Rental, Cohn & Jansen, Oxygen, AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, Thinkdigital, GRF+, Bolt Business, RMB Inter Auto Cluj – dealer Mercedes-Benz

—- și tuturor voluntarilor și oamenilor buni ai Clujului care au făcut posibil IQ DIGITAL Summit 👋

Ziua s-a încheiat cu voie bună, alături de DJ Cataloop – cunoscut și sub numele lui de lider al zonei B2B marketing a BCR: Cătălin LUPOAIE.

Vom reveni, ca de obicei, cu multe materiale multimedia care au rezultat în cele aproape 8 ore de filmări și vor detalia momente-cheie ale evenimentului, adăugând, unde e cazul, și alte informații relevante.

Pe curând! 👋

▶️ Abonați-vă aici la newsletterul IQ DIGITAL

ce este iq digital?

Conceptul  IQ DIGITAL e gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online dar și la radio și TV cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Trasilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts