Totusi, până să iasă din “laborator” conținutul util pe care l-am adunat, filmat și consemnat – nu avem cum să nu publicăm vizunea colegului fotojurnalist Mihnea Ratte, care a surprins energia de la summit în imagini care merită un articol dedicat.
IQ Digital Summit ne-a adunat la Teatrul Național “Vasile Alecsandri”, poate cea mai frumoasă clădire din Iași (sunt din oraș, deci am voie să fiu subiectivă). Aici s-a tot scris istorie, de altfel: e chiar primul teatru național din țară. Care s-a “digitalizat” – cu ocazia evenimentului -, cam așa:
Așa că am vrut și noi să scriem niște istorie, cu primul eveniment cu public din IQ DIGITAL – concept pus la cale de Upgrade 100 alături de George de la BCR și alți prieteni (găsiți o listă completă, la final).
Dacă tot am urcat pe o scenă atât de specială, am încercat să oferim un spectacol. De idei. Pe alocuri, de neuitat – mai ales pentru noi (când organizezi un eveniment de acest tip pe o scenă atât de spectaculoasă… nu ai cum să uiți asta vreodată). Serios:
Marian Hurducaș a avut răbdare (cu mine, cea din dreapta) pe scenă. Se vede? 🙂 Apoi, a urmat Dragoș Stanca – trebuie să mă credeți pe cuvânt. El e chestia aia mică, de pe scenă:
A captat apoi atenția speakerul mult-asteptat: Jonas Kjellberg (dacă ați ratat povestea lui, am scris despre el aici).
Cei din sală au înțeles că dincolo de povestea de succes – și eșec – a companiei Skype, mai sunt zeci de exemple, cu care Jonas a scris istorie. Dacă vă întrebați de ce e așa expresiv speakerul nostru din Suedia, e important să menționăm că… a și trăit tot ce-a povestit. Iată câteva dovezi:
S-a râs, s-a notat, dar s-a și întrebat. După keynote, colega mea Smaranda Heroiu a preluat zeci de întrebări din sală. Ne pare rău că n-am avut o zi întreagă doar pentru asta. Poate data viitoare…
Imediat după, a urmat un moment special by George, în care Marian Ignat și Cristian Mustață, cei care conduc Divizia Retail Distribution a BCR au vorbit despre cum arată drumul spre inovație. Arată bine. Urmează și un rezumat video, curând.
Poate cel mai cunoscut antreprenor IT din Romania – și cu siguranță primul care a avut succes notabil internațional, Radu Georgescu, a vorbit fără ocolișuri despre cum să ai succes, dar și cum poți să o dai în bară (și despre el avem mai multe detalii aici).
A fost intens și plin de pasiune, ca de obicei. Iar dialogul care a urmat, cu colegul Stanca, a fost savuros. Veți vedea câteva fragmente, dacă n-ați fost acolo. În curând. Până atunci, iată câteva imagini:
Puntea de pixeli a înlocuit apoi podul de flori între România și Republica Moldova.
Miniștrii Digitalizării din cele două țări s-au întâlnit în premieră pentru un dialog moderat de expertul în e-guvernare Radu Puchiu.
Ocazie cu care am lansat DIGITALINATION – un nou format Upgrade 100 realizat în parteneriat cu Institutul Aspen România. Vom reveni cu un material complet.
Cei doi au participat și la un Experts’ Q&A – Întrebările au curs din partea invitaților noștri speciali Beniamin Mincu (founder Elrond), Mihai Matei (președinte ANIS), Iulian Stanciu (fondator eMag) și Alexandru Lăpușanu (fondator Zitec).
Și încă o imagine din timpul DIGITALINATION, că e păcat să n-o vedeți:)
Dar nu am venit la Iași doar ca să vorbim despre lumea largă. Am vorbit, desigur, și despre… Iași
A urmat o dezbatere intensă (că așa e în Moldova…) moderată de Dan Zaharia de la Fab Lab Iași în care s-a vorbit despre comunitatea tech din regiune.
Despre succesul “Made in Iași” au discutat Marian Petrescu, de la Continental, Bogdan Țermure, fondatorul HiO, Alexandru Holicov, co-founder Adservio, Delia Iliasa co-founder SanoPass , Sebastian Gabor, fondator Digitail, și Dragoș Gavriluț de la Bitdefender.
Și, ca să ne liniștim, viitorul sună foarte bine. Ne-a asigurat futurologul Richard van Hooijdonk (povestea lui o puteți citi aici, dacă n-ați făcut-o deja), care deja trăiește în viitor.
Richard a electrizat sala cu cea mai antrenantă prezentare a zilei. Chiar dacă se făcuse, deja, seară. Târziu.
La final, ca orice “trupă” care se respectă, am ieșit să salutăm publicul pe scenă. În roz sunt voluntarii entuziaști care au făcut multe din lucrurile pe care nu le-ați văzut.
Le mulțumim și pe această cale 😊 Mult!
Mulțumim, Iași și mulțumim și prietenilor implicați:
Instalația și scenografia sunt semnate de H3, branding Cohn & Jansen, producție video și tehnică ArtFocus (foto), comunicare offline Grafitti PR, comunicare online Thinkdigital.
Conceptul e gândit de noi, Upgrade 100 – împreună cu George – BCR. #TeamWork
PS Nu puteam să nu publicăm la final și…. “planetele” lui Mihnea Ratte. O altă perspectivă – pasiunea noastră:
Gata! Mulțumesc pentru atenție! Cu siguranță… #VAURMA!
Cu drag,
Ana [din Iasi]
PS Dacă imaginile nu sunt suficiente, puteți vedea cum a fost lansarea #livestream – cu un click pe imaginea din deschiderea acestui text.