Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cariera de peste 30 de ani a lui Thomas Kolarik, Vicepreședintele Operațional și IT al BCR, e un puzzle profesional uluitor: un mix între banking și tehnologie.

Thomas Kolarik lucrează în cadrul grupului Erste din 2010 | FOTO: BCR

Thomas – care își asumă pe profilul său de LinkedIn calitatea de “om implicat în treburi concrete” – promite că va avea o intervenție “cât se poate de pragmatică“, pe scena Operei din Timișoara, la IQ DIGITAL Summit.

⚠️ Evenimentul va avea loc în 5 OCTOMBRIE. Găsiți aici AGENDA FINALĂ, iar aici, FORMULARUL DE ÎNSCRIERE.

Thomas KOLARIK va urca pe scenă, la Timișoara, alături de speakeri internaționali precum Bruce DAISLEY (ex-vicepreședinte Twitter, actualul X.com), John SANEI (autor de best-seller și strateg de business), trainerul Richard MULHOLLAND, Ana Maria POPA (Director Customer Operations la Vodafone), lideri locali – Adrian DRAGOMIR, co-fondator Termene.ro și Start A.I. – sau reprezentanți ai administrației centrale și locale.

pandemia a accelerat la maximUM procesul de digitalizare

Thomas a început să lucreze la birourile BCR din București în plină pandemie.

Era începutul lui 2021. Își amintește cu umor că principala provocare din acel moment era să-și recunoască noii colegi: toți purtau mască.

Lăsând gluma la o parte, pandemia a accelerat la maximum procesul de digitalizare în interiorul BCRaplicația de banking inteligent George era lansată încă din 2018.

Cum vede Thomas bankingul în următoarele decenii?

Întotdeauna, banking-ul va avea încrederea drept fundament. Încrederea este ingredientul suprem al banking-ului.

Ce vedem acum, odată cu tranziția la canalele digitale, este că încrederea e mai greu de câștigat. În trecut, aveam sucursale, știai oamenii – era încredere între oameni.

Ce avem acum este încredere între oameni, organizații și canale digitale. Aceasta va fi marea provocare pentru, aș spune, următorii 10-20 de ani în banking.

— spune Thomas Kolarik, într-un scurt interviu acordat IQ DIGITAL.ro

Liderul BCR consideră că România e mult peste media industriei când vine vorba despre digitalizarea în industria bancară.

Piața bancară românească, când vine vorba despre digital, e mai avansată decât multe alte piețe din Europa de Vest.

Thomas Kolarik – VP Ops & IT, BCR

Economistul DOCTOR ÎN ȘTIINȚA CALCULATOARELOR

Actualul VP of IT & Ops al băncii are o experiență complexă atât în banking cât și în tehnologie.

A studiat la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, pentru ca, ulterior, să-și dea doctoratul în știința calculatoarelor în cadrul acestei universități.

Este o poveste un pic ciudată. Am studiat economia, dar apoi am devenit computer scientist.

— Thomas Kolarik, VP of IT & Ops BCR, pentru IQDIGITAL.ro

La aceeași universitate a predat C++ între 1991 și 1994. Era un limbaj de programare avansat pentru acele vremuri. Atât de avansat încât la cursurile lui veneau inclusiv studenții de la universitatea tehnică, unde se învăța încă depășitul Pascal.

#PARTENERIAT. O bună parte din eforturile lui Thomas sunt legate și de dezvoltarea continuă a GEORGE – aplicația de banking inteligent a BCR care e și co-producător al seriei IQ DIGITAL.

Testeaz-o, AICI

Ne poți da un feedback AICI: ne vom asigura că va ajunge la echipa BCR

Thomas Kolarik își amintește că a fost unul dintre ultimii cercetători preocupați de algoritmii genetici și de rețelele neurale, înainte ca „iarna A.I.” să se instaleze pentru multă vreme.

💡 INTERESANT: Interesul pentru inteligență artificială a scăzut dramatic la începutul anilor '90 (și a fost retrezit abia după 20 de ani), și asta pentru că puterea de calcul de atunci făcea inutil efortul de a dezvolta asemenea algoritmi.

Tot ca un fapt interesant, intrarea lui Thomas în banking a coincis cu reluarea cercetării în A.I., pe plan mondial.

 După ce a fost membru în board-ul unei corporații americane din domeniul tehnologiei (Unisys) și după o experiență antreprenorială cu propria firmă de consultanță (42Virtual), Thomas s-a angajat la banca austriacă Erste în 2010.

SCHIMBAREA constantă a carierei ca mod de viață

Thomas Kolarik – VP Operațional și IT al BCR

Formal, a fost managing director la furnizorul de servicii IT al grupului Erste în Austria și al altor 45 de bănci.

De asemenea, a ocupat pentru trei ani funcția de membru al board-ului executiv al Erste Group IT SK (Slovacia) – după cum aflăm dintr-un portret de pe site-ul BCR.

Thomas a rămas, de facto, un intra-prenor. Crede că experiența anterioară îl ajută să fie mai credibil în fața colegilor atunci când le spune că, întotdeauna, clientul trebuie să fie în centru.

Este adeptul managementului agil – care stă în trei piloni:

  • Clientul e mereu în centru
  • Trebuie să ai încredere în oamenii tăi
  • E ok să greșești, dacă greșeala ajută învățarea

Salturile de la IT la banking, de la antreprenoriat la corporate și de la o țară la alta l-au menținut în formă. De fapt, mult mai mult de atât:

„Asta m-a ținut în viață!” – spune el.

Înclinația spre antreprenoriat îl face credibil și în fața fondatorilor de startup-uri, accelerate în cadrul InnovX – programul BCR de sprijin pentru startup-uri în care e implicat.

171 – numărul companiilor accelerate în cadrul InnovX. Totalul aplicanților: cca. 2.200

Îl vei putea asculta LIVE pe Thomas KOLARIK, pe scena IQ DIGITAL Summit Timișoara – alături de mulți alți speakeri valoroși – în cadrul formatului conceput de UPGRADE 100 în parteneriat cu GEORGE – BCR și VODAFONE România.

IATĂ ȘI ALȚI LIDERI AI BCR CARE AU VORBIT LA IQ DIGITAL SUMMIT

Îți recomandăm:

__Intervenția lui Sergiu Manea, CEO BCR, despre cele mai dure lecții ale digitalizării accelerate;

__Ce lecții a învățat Dana DIMA, vicepreședinte BCR, din încercarea de a lansa o monedă electronică;

__Miturile care împiedică adopția tehnologiei în rândul IMM-urilor, explicate de experții BCR Marian Ignat (Head of Retail Distribution) și Cristian Mustață (Deputy of Retail Distribution)

__De ce George e un partener de business apreciat de antreprenorii români și care sunt avantajele pe care le oferă.

AGENDA publicată pe site-ul oficial IQDIGITAL.RO/Timisoara prefigurează o zi intensă.

IQ Digital Summit la Timișoara | Rezervă-ți un loc AICI
Fie că poți ajunge la summit, fie că nu - te așteptăm în comunitatea IQ DIGITAL - susținută pe GEORGE - inovație BCR și VODAFONE -> abonare la newsletter, aici.

CE E IQ DIGITAL?

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România

Carmen Codrean

View all posts