Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Da, știm, poate că pare încă o prezentare plictisitoare și formală de business. Dar, hei! Iată o propunere:

Dați un click aici și, în sub 60 de secunde, vedeți despre ce e vorba ;)

Ok. Dacă sunteți încă aici vă prezentăm în exclusivitate povestea nașterii și creșterii deloc ușoare – într-o piață în care competiția vine nu doar din ecosistemul bancar – a platformei și aplicației GEORGE dar și ce se află în spatele altor proiecte din zona inovației tech ale băncii.

Sergiu Manea conduce BCR din toamna lui 2015. Aici, pe scena IQ DIGITAL Summit Brașov

Au fost câteva dintre temele-cheie din prezentarea și interviul pe care Sergiu Manea, CEO-ul băncii, le-a susținut pe scena IQ DIGITAL Summit din Brașov.

Înainte de a parcurge – pe FFW – câteva din reperele prezentării pe care vă invităm să o vizionați integral – în format YouTube, aici -, e bine de știut că, atunci când a preluat conducerea Băncii Comerciale Române, în octombrie 2015, Manea lucra în bancă de 10 ani deja – biografia invitatului este aici.

#CONTEXT. Instituția, alături de o bună parte din sistemul bancar, își vindeca încă rănile după marea criză financiară din 2008-2009.

Pe de altă parte, BCR rămăsese încă tributară unui model de business vechi, bazat pe o rețea fizică extinsă, procese greoaie, și mentalități nu tocmai aliniate cu asteptările consumatorului modern – care se raportează, uneori, la banca sa ca la orice altă aplicație utilă din smartphone.

Cu toate astea, imaginea și parcursul general al BCR – prin proiecte noi cu o componentă masivă de inovație precum suita de aplicații GEORGE sau acceleratorul de startup-uri tech InnovX (idee căreia Manea i s-a opus, după cum a mărturisit la IQ DIGITAL…) – s-au schimbat masiv în ultimii ani.

Nu a fost, însă, un proces ușor. Iar prețul plătit nu a fost deloc mic – după cum a explicat, cu sinceritate, Sergiu Manea.

Summitul de la Brașov, parte din proiectul IQ DIGITAL, e un concept Upgrade 100 alături de George – BCR. VODAFONE este technology partner.

Iată câteva idei-cheie din prezentarea liderului BCR.

La început a fost… îndoiala și neîncrederea post criză

În primii ani de mandat, mai toate băncile consumau o imensă cantitate de energie și timp pentru a recâștiga încerderea clienților, pierdută în timpul marii crize financiare. Și… era bine să fi fost doar atât:

De pe la sfârșitul anilor 2000, așteptările oamenilor erau deja conturate de actorii digitali.


Sergiu Manea – CEO, BCR

Vorba matematicienilor: o întrebare bine pusă rezolvă problema pe jumătate.

Așa că, în 2017, când era lansat George în Austria (Erste Bank, banca-mamă a BCR, provine din această țară), Sergiu și-a dorit foarte mult ca România să fie a doua piață care să adopte aplicația de banking inteligent.

Privind retrospectiv, crede că a fost mai mult intuiție, pentru că la acea vreme nu își putea explica clar de ce își dorea foarte mult acest pas.

Prin august 2018 când lucrurile păreau așezate iar lansarea George era la un pas distanță (aplicația a apărut pe 25 octombrie 2018),  doi colegi au intrat în biroul său și i-au relatat ceva ce a avut asupra sa impactul unei revelalții:

“E o conversație despre limitările individuale, limitările mele, incapacitatea mea atunci când merg într-o anumită direcție să văd în stânga și în dreapta, să văd impact, să văd costuri. Vedeam doar rezultat.”

Sergiu Manea, CEO BCR

“Și astăzi îmi plac rezultatele, dar astăzi puțin mai mult îmi place călătoria”

– a adăugat Sergiu

După ce și-a cerut scuze pentru presiunea privind atingerea obiectivului a înțeles că investiția în produsele „de 15 minute” era „asimetrică”: implica un efort nejustificat pentru impactul final. Cum așa, aflați din prezentarea integrală.

“Transformarea digitală presupune să o iei mai tot timpul de la zero”

Așa că întrebarea „ce facem mai departe?” s-a întors cu aceeași forță ca la început de drum. Însă răspunsul s-a lăsat mult așteptat – și a presupus din partea personalului BCR un efort colectiv de lectură de ordinul miilor de pagini.

Sergiu Manea a transformat BCR alături de echipa sa într-un ecosistem tehnologic | Foto: Mihnea Ratte
Aplicația George a fost lansată în octombrie 2018, chiar dacă nu toate dilemele erau rezolvate. 

Dar și asta a fost, în sine, o lecție: învățarea este un proces continuu, iar problemele și întrebările nu iau niciodată pauză.

Dincolo de toate, ceea ce contează este că, după patru ani de la lansare, George are 1,6 milioane de clienți activi, iar în procesul de transformare a băncii sunt implicate 13 laboratoare digitale, unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea fiind InnovX.

InnovX, de la primul “NU!” categoric, la succesul de azi

Și cu InnovX este o poveste. Amuzantă, chiar. O spune chiar șeful BCR:

Primul lui răspuns la idee a fost un „NU!” categoric. 5 minute + insistența colegelor și colegilor lui i-au trebuit să admită că luase o decizie greșită. Iar InnovX – un proiect non-equity – a demarat. Cu succes.

#CONTEXT. Din cele 1.600 de companii care s-au înscris în InnovX, 150 au intrat în bootcamp-uri (programe de pregătire intesivă). Acceleratorul a generat 130 de alumni, a atras 100 de mentori, iar în companiile acceelerate au fost investiți circa 35 de milioane de euro.  

Dezvoltarea comunității și asigurarea unui pipeline continuu de talente, BCR s-a asociat cu Nextlab.Tech, o platformă de educație online.

Între martie 2020 și azi, 60.000 de copii au urmat cursuri de robotică prin Nextlab.Tech. În aceeași logică, se înscrie și implicarea în Early Innovators, concursul de planuri de afaceri realizate de liceeni.

“Trebuie să înțelegem că fiecare moment de succes nu e decât o platformă pentru a vedea următorul munte, mai mare, mai frumos și mai plin de satisfacții!”

Sergiu Manea, CEO BCR

Privind peste umăr, ar face ceva diferit?

Cu siguranță, nu ar mai da atât de multă importanță rafinării la nesfârșit al unor funcționalități care au doar un impact limitat asupra clienților. Și nu numai.

Q&A: „NU, NU vom renunța la licența bancară :)”

Sergiu a răspuns unui set de întrebări din public, adresate de Marian Hurducaș, unul dintre prezentatorii IQ DIGITAL Summit Brașov.

Marian Hurducaș și Sergiu Manea, în seisunea de întrebări și răspunsuri | Foto: Mihnea Ratte

Care a fost cea mai dificilă decizie din ultimii 7 ani de mandat, ca CEO?

SM: Nu știu dacă am avut decizii dificile, dar am luat decizii proaste.

Ar fi trebuit să investim în date mai mult încă din 2019, când au început primele trei laboratoare digitale. Venind din zona de proces disfuncțional, am încercat să reparăm. O alta este normarea timpului de învățare și inovare.

În cele 13 lab-uri sunt peste 200 de colegi din zona de product, software engineers sau AI. Pentru toți colegii din toata banca – 5.500 – este foarte important să creăm un mediu în care oamenii să se aștepte că trebuie să învețe.

Să ne așteptăm ca BCR să se transforme din bancă în companie care livrează knowledge și technology?   

SM: Nu, nu vom renunța la licența bancară! Noi credem că suntem aici cu un scop, iar acesta este, de fapt, sănătatea financiară a fiecăruia dintre dumenavoastră, a companiilor și a comunităților din care faceți parte. Fiecare din cei 5.500 de colegi din BCR ar trebui să fie companionul dumnevaostră într-o viață financiară sănătoasă.

Să ne temem de o recesiune sau de restartarea pieței? Cum se pregătește BCR pentru asta și ce rol poate avea tehnologia în traversarea unor momente turbulente financiar?

SM: Noi, în pandemie, am intrat cu 5 laboratoare digitale. Am ieșit după primul an de pandemie cu 11. Au fost laboratoare digitale născute în pandemie de oameni care nu s-au văzut niciodată fizic.

Pregătirea pentru o criză are mai puțin legătură cu tehnologia. Noi trebuie să fim pregătiți să fim alături de parteneri și clienți independent de locul în care ne aflăm în ciclul economic.

Avem nevoie de un bilanț foarte puternic și de toate tool-urile care țin de tehnologie și de date pentru a pune în operă lucrurile pe care le agreăm împreună – crede Manea.

600 de brasoveni si o întâlnire cu mult conținut valoros

Evenimentul a atras peste 600 de participanți și a reunit speakeri cu perspectivă locală și globală, printre care Iulian Stanciu (președintele executiv al eMagvezi materialul hybrid media rezultat, AICI).

Au mai vorbit futurologul Matthew Griffin, jurnalistul și scriitorul suedez Andreas Ekstrom, precum și executivi de top – precum Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România.

IQ DIGITAL Summit Brasov a găzduit și a doua sesiune cu public din seria DIGITALINATION avându-i protagoniști pe Allen Coliban, primarul Brașovului și pe Sabin Sărmaș, șeful Comisiei IT din Camera Deputațilormaterialul întregistrat este aici – dar și un panel important pentru economia tech locală, moderat de Ionuț ȚAȚA – Iceberg – care #vaurma pe IQDIGITAL.ro.

  • Vă invităm să vizionați aici materialul integral cu Sergiu Manea, CEO BCR – un exercițiu de transparență și sinceritate:

CE ESTE IQ DIGITAL?

Foto: Mihnea Ratte

Conceptul  IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner iar secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Suntem deschiși unor noi colaborări: aici.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts