Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Thomas Kolarik, Vicepreședinte Operațional și IT al BCR, a anunțat la IQ DIGITAL Summit Timișoara, în premieră, că banca va lansa în 2024 un program dedicat investițiilor pentru finanțarea start-up-urilor locale.

Dar a vorbit și despre erori inerente de strategie, lecții învățate din dezvoltarea George sau InnovX – sau despre cum s-a adaptat în lumea corporate, ca fost antreprenor.

Thomas Kolarik este fost antreprenor și profesor de IT la Universitatea din Viena | FOTO: Cornel Putan și Gabriel Brezeanu

Reprezentantul BCR a urcat pe scena IQ DIGITAL alături de alți vorbitori importanți, precum “antrenorul de strategie” Rich MULHOLLAND, Bruce DAISLEY (fost Vicepreședinte Twitter și lider YouTube UK) sau John SANEI (cunoscut antreprenor tech și autor sud-african).

👋🏻 O scurtă cronică a celor 7 ore de eveniment se poate "răsfoi" AICI

Rigorile “corporate” omoară creativitatea

Thomas e, de fapt, un antreprenor care lucrează într-o corporație.

Printre altele, a fost și profesor de C++ la Universitatea din Viena, acolo unde a studiat economie și știința calculatoarelor.

A fost în prima linie când au început studiile care stau la baza A.I.-ului de azi.

📌 Pentru o mai bună înțelegere a aventurilor sale antreprenoriale și a întregului parcurs profesional, îți recomandăm întreaga lui poveste.

Sunt un austriac care crede foarte mult în România!

– cu aceste cuvinte, rostite în limba română, și-a început Thomas intervenția de aproape 20 de minute, urmată de o sesiune Q&A moderată de Dragoș Stanca, fondatorul UPGRADE 10

Experiența antreprenorială (a petrecut o treime din viața profesională în zona startups, dar lucrează acum într-o corporație) și faptul că provine din Austria (care nu e neapărat pe locul 1 în popularitate, în România, în contextul disputei politice București – Viena pe tema Schengen) fac din Thomas un personaj aparte.

Un „misfit” – după cum se auto-descrie.

Thomas Kolarik – BCR, în dialog cu Dragoș Stanca – Upgrade 100

Din proprie experiență, Thomas spune că încercarea de a forța o corporație să acționeze după o cultură antreprenorială e un demers eșuat, din start.

Flexibilitatea și dezvoltarea unei gândiri intraprenoriale sunt necesare, însă nu se întâmplă peste noapte. Corporațiile au nevoie de start-up-uri pentru că birocrația și rigorile obligatorii în lumea corporate inhibă creativitatea și limitează curajul.

Summitul de la Timișoara, parte din proiectul IQ DIGITAL, e un concept Upgrade 100 și George – BCR. Partener de tehnologie: VODAFONE

CUM funcționează innovx-BCR, acceleratorul bcr

Nu întâmplător, Thomas a adus pe scenă exemplul InnovX, acceleratorul BCR care a contribuit la creșterea a peste 180 de startup-uri din România, care au reușit în ultimii 5 ani să atragă peste 40 de milioane de euro din diverse surse pentru finanțarea unor idei curajoase în tehnologie.

Thomas Kolarik explică “ecuația fericirii corporate” | FOTO: Cornel Putan și Gabriel Brezeanu

În cadrul InnovX-BCR, cei 100 de mentori din cadrul băncii, care lucrează cu antreprenorii, au ocazia să se „molipsească” cu ideile și spiritul acestora.

InnovX-BCR e o formulă prin care bunele practici ale startup-urilor sunt îmbrățișate pe bune, nu doar că “dă bine”, așa cum se întâmplă în unele corporații

Și mai e ceva: în BCR există 13 laboratoare în care angajații din departamentele băncii cu expunere către digital – cei care lucrează pentru George, aplicația de mobile banking a BCR, de exemplu – fac chestii smart împreună.

Adică sunt concentrați să creeze servicii și funcționalități noi și să le îmbunătățească pe cele existente.

Nu poți transforma o companie cu 4.000 de oameni, care este strict reglementată – cum e o bancă -, într-o companie de software. Background-ul e total diferit.

– la fel sunt și stilurile de management, după cum explică Thomas >>

george și focusul pe smartphone

Cea mai importantă decizie pe care a avut-o managementul BCRdupă câteva inerente greșelia fost focusul pe telefonul mobil, spune vicepreședinte băncii care ocupă azi locul al doilea în România, după active.

“Folosește același canal pentru clienți și angajați. Ne-a luat ceva timp să înțelegem asta, sincer”

Și nu e doar atât, după cum explică liderul BCR –>

Concret, clienții care merg în sucursalele fizice sunt ajutați de consilierii băncii să folosească toate funcționalitățile George pe propriul telefon mobil: pot să-și deschidă conturi, să-și cumpere asigurări sau să ia credite.

Sala IQ Digital Summit Timișoara ©Cornel Putan

Din răspunsul lui Thomas la una dintre întrebările din sesiunea Q&A, aflăm că:

70% din clienții BCR sunt digitalizați, în sensul că își creează conturi pe telefon și fac diferite alte operațiuni singuri

BCR, mișcare în PREMIERĂ pentru ROMÂNIA

După cum spuneam și-n deschiderea acestui articol, pe scena IQ DIGITAL Summit Timișoara, oficialul BCR a făcut un anunț în premieră – de mare interes pentru antreprenorii care au sau vor avea nevoie de finanțare pentru start-up-urile lor.

BCR va înființa o companie de investiții – 100% deținută de BCR – care va furniza capital startup-urilor românești. Și asta e ceva diferit – vom fi prima bancă din România care…

-> continuarea în video >>

Sesiune Q&A: întrebări din PUBLIC

Thomas Kolarik a răspuns întrebărilor publicului într-o ▶️ sesiune Q&A moderată de Dragoș Stanca, fondatorul UPGRADE 100 – companie care a realizat conceptul IQ DIGITAL.

Dragoș Stanca și Thomas Kolarik, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri

Iată o parte dintre ele:

>> E posibil să conduci o companie cu echipe care lucrează de acasă?

▶️ Vezi răspunsul AICI.

>> Este societatea pregătită pentru digital banking?

▶️ Vezi răspunsul AICI.

>> Creează fintech probleme sistemului bancar?

▶️ Vezi răspunsul AICI.

>> “A gândi ca un start-up” nu e doar un exercițiu de PR?

▶️ Vezi răspunsul AICI.

>> Culisele dezvoltării aplicației George

▶️ Află povestea AICI.

>> Blockchain, monede digitale & crypto

▶️ Vezi ce opinie are despre acest subiect Thomas Kolarik, AICI.

>> Devine George o bancă digitală?

▶️ Vezi răspunsul AICI.

🚩 Materialul integral e disponibil pe canalul YouTube al UPGRADE 100 -> te invităm să te abonezi!

CE E IQ DIGITAL?

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts