Timișoara și întreg județul Timiș sunt strâns legate de fabricile de componente pentru industria auto.
Aceasta este percepția actuală, confirmată și de datele oficiale. Dar start-up-urile tech încep să joace un rol tot mai important în economia zonei.
La IQ DIGITAL Summit Timișoara – în 5 octombrie, la Teatrul și Opera din oraș -, vei putea întâlni câțiva dintre exponenții ecosistemului de startupuri din vestul țării, cum s-a întâmplat și la Iași, Brașov și Cluj.
⚠️ VEZI AGENDA, SPEAKERII ȘI REZERVĂ UNUL DINTRE ULTIMELE LOCURI LIBERE AICI
Această ediție din seria IQ DIGITAL – realizată în colaborare cu Timișoara Startups -, va propune o abordare nouă a formatului: antreprenori aflați mai la început dar care au un potențial considerabil vor prezenta și dezbate alături de cei deja consacrați.
🚩 LAST MINUTE. Dezbaterea va fi precedată de un dialog pe scena IQ DIGITAL Summit Timișoara dintre Dragoș STANCA, fondator Upgrade 100 și un invitat-surpriză: Ambasadorul Israelului în România, un diplomat cu greutate: Reuven AZAR. Ca fost fost director al grupului de lucru Israel-SUA-China din Ministerul de Externe din Israel și fost vice-ambasador al Israelului în SUA (2014-2018), el va explica de ce țara sa e un model de succes global în ceea ce privește susținerea startup-urilor tech și a inovației și cum Israelul poate susține activ România în acest sens.
TEMA DISCUȚIEI TECH DISRUPTION „MADE IN TIMIȘOARA” – care va urma apoi – pornește de la încercarea de a afla cum poate orașul să genereze, susțină și mai ales păstreze în oraș companii care se pot afirma pe plan național, regional sau global – precum IMOBILIARE.ro, TAZZ, 123FormBuilder, Rayscape.ai sau Movidius.
— Moderatorul acestei secțiuni va fi Andrei Cosmin MUNTEANU
Astfel, pe scenă vor urca trei antreprenori cu nume cunoscute în vestul țării și cu afaceri care au confirmat deja pe plan global:
- Ciprian MAN, co-fondator Growceanu Angel Investment,
- Daniel MARINIUC, antreprenor în serie și Head of Engineering at Everseen,
- Florin CORNIANU, co-fondatorul 123FormBuilder.
Secțiunea va fi completată, apoi, cu participarea unor antreprenori aflați în etapa de creștere:
- Vlad MARINCAȘ, CEO Aqurate.ai,
- Roxana MARGAN, co-fondator ORIGINi,
- Monica MOLDOVAN, co-fondator The Care Hub și
- Toma Grozăvescu, co-fondator & CMO Helperz.
💡 Înainte de a-i cunoaște mai bine pe fiecare, e bine de știut că Timișoara Startups e o comunitate care reunește circa 50 de companii tehnologice.
CIPRIAN MAN, INVESTITOR ÎN SERIE
Ciprian Man, co-fondator al platformei de business angels Growceanu Angel Investment, are peste 20 de investiții la activ. A fost și lector la Universitatea de Vest din Timișoara, precum și la Universitatea din Anvers (Belgia).
😁 FUN FACT: Funcția lui „oficială” la Growceanu e cea de angels keeper - asta înseamnă că menține relația bună cu investitorii.
Growceanu reunea, la început de 2023, aproape 145 de investitori în start-up-uri, după cum relata Startup.ro, în februarie. Cât despre valoarea investițiilor intermediate de platformă, acestea se ridicau la peste un milion de euro la sfârșit de 2022.
Platforma funcționează ca o punte de legătură între investitori și fondatorii startup-urilor. Tichetul minim pentru o investiție e de 5.000 de euro și poate ajunge la câteva zeci sau sute de mii de euro.
DANIEL MARINIUC – ÎNTRE START-UP ȘI CORPORAȚIE
Cariera lui Daniel Mariniuc pare un exercițiu continuu de echilibristică între a fi antreprenor și intraprenor. În plus, a adus la Timișoara Amazon și a contribuit decisiv la venirea unui alt titan din Big Tech, Intel.
Concret, în 2019, a fuzionat Eye Cloud, compania sa din Timișoara, cu Amazon, mai precis cu o divizie a sa – Ring – un producător american de sisteme de securitate inteligente cumpărat de gigantul american.
📌 Amazon a preluat Ring, în 2018, pentru circa 1,5 miliarde de dolari.
S-a mai remarcat prin exit-ul de la CodeRepublik, companie care a fost preluată în 2018 de un player important din Silicon Valley. De asemenea, a ajuns să lucreze la Intel, după ce americanii au preluat Movidius, o altă companie de software pentru care lucrase.
📌 În 2020, Movidius a „construit” ochiul de robot al satelitului trimis pe orbită de Agenția Spațială Europeană, după cum anunța Adevărul, la momentul respectiv.
Acum este chief poduct officer și head of engineering la Everseen, leader mondial în Compuer Vison A.I. pentru retail.
Daniel este implicat și în activități caritabile – a fondat Rise, o asociație care ajută copiii cu nevoi speciale sau defavorizați.
FLORIN CORNIANU, ANTREPRENORUL CARE “ȚINE OCHII PE MINGE”
Florin Cornianu e pasionat de antreprenoriat de când se știe – a vândut și legume la piață, după cum aflăm dintr-o autodescriere de pe pagina sa de LinkedIn.
După ce a absolvit Politehnica din Timșoara (e licențiat în știința calculatoarelor și software), s-a angajat la Alcatel-Lucent, companie multinațională de comunicații.
Încă din timpul facultății, alături de un coleg, a înființat Adolix Software
Cu același coleg, Tudor Bastea, începea în 2009 123FormBuilder, companie pe care o conduce în calitate de CEO și astăzi. Compania creează formate pentru sondaje sau chestionare online – și are peste două milioane de utilizatori (companii și persoane fizice).
plus 4 antreprenori noi, dar extrem de ambițioși
- Vlad Marincaș a pariat pe puterea A.I. încă din 2019, când a co-fondat Aqurate.ai. Compania, care a atras deja investiții de sute de mii de euro, inclusiv de la Growceanu, e o platformă de optimizare a recomandărilor magazinelor online, cu ajutorul inteligenței artificiale. Printre clienți: Lensa, Cupio sau Dasha. Mai multe despre Vlad, pe Startup.ro.
- Până să pună bazele ORIGINi, în 2020, Roxana Margan a învățat enorm și a lucrat ca medic specializat în obstretică-ginecologie. Astfel că nu e o surpriză profilul ORIGINi: compania folosește algoritmi de inteligență artificială pentru a facilita procesele de cercetare medicală.
💡 Roxana Margan are un doctorat în medicină și unul în filosofie.
- Monica Moldovan își propune să digitalizeze îngrijirea bătrânilor la domiciliu cu The Care Hub, un business din segmentul de care tech. Concret, platforma intermediază serviciile de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu și se adresează celor care locuiesc departe de părinți sau bunici.
- Din aceeași nișă vine și Toma Grozăvescu, co-fondator și CMO al Helperz (fost Sitter.ro), platformă de servicii de îngrijire la domiciliu. Spectrul de servicii intermediate mai include îngrijirea animalelor și a copiilor, precum și meditații. Este disponibil în București, Ilfov, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Este și autorul a peste 50 de cursuri de marketing, potrivit profilului său de pe IQ DIGITAL.
Îi vei putea asculta LIVE pe toți, pe scena IQ DIGITAL Summit Timișoara, alături de mulți alți speakeri valoroși (o parte din ei sunt prezentați mai jos) din cadrul formatului realizat de UPGRADE 100 în parteneriat cu GEORGE – BCR și VODAFONE România.
Alături de lideri din tehnologie români și străini, agenda IQ DIGITAL cuprinde momente cu mari companii tech, dar și IMM-uri, startupuri din regiunea de vest și investitori – la care se adaugă autorități publice și personalități din zona academică.
AGENDA publicată pe site-ul oficial IQDIGITAL.RO/Timisoara prefigurează o zi intensă.
Fie că poți ajunge la summit, fie că nu - te așteptăm în comunitatea IQ DIGITAL - susținută pe GEORGE - inovație BCR și VODAFONE -> abonare la newsletter, aici.
CE E IQ DIGITAL?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
- Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România