Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Ce merge foarte bine dar și care sunt principalele nemulțumiri ale antreprenorilor tech clujeni – și ce se poate face pentru a stimula și reține în regiune mai multe start-up-uri competitive în UE și în lume?

— acestea au fost doar câteva teme de la care a pornit dezbaterea organizată pe scena IQ DIGITAL Summit Cluj, o discuție moderată de Bianca Muntean, coordonator al The European Digital Innovation Hub în Transilvania.

Chiar dacă e dat mai mereu ca exemplu de oraș care a reușit – mai ales în domeniul tech/IT – Clujul văzut dinspre clujeni mai are multe lucruri de îmbunătățit.

Care e atmosfera în comunitatea locală, ce e bine, ce nu chiar, unde e rolul unui cluster în această ecuație complicată – dar care, o dată rezolvată, poate aduce beneficii enorme oricărei comunități – aflăm din materialul realizat după IQ DIGITAL Summit Cluj.

▶️ Dacă nu ai ajuns la summit, ai motive să regreți: vezi și citește aici, pe scurt, cam cum a fost.

FOTO: Mihnea Ratte

Să cunoaștem invitații – de la dreapta la stânga:

  • Ana Maria Stancu, CEO al Bucharest Robots și fondatoare RoboHub, locul în care oricine poate învăța robotică și programare,
  • Andrei Covaciu, co-fondator și CTO Bookr, cea mai mare platformă de rezervări online pentru industria de servicii, cu 50.000 de utilizatori și peste 600 de afaceri partenere, 130.000 de programări și o valoare de piață de 1,6 milioane de euro,
  • Gabriel Crețu, co-fondator Evozon Systems (digital agency) și vicepreședinte Transilvania IT Cluster,
  • Adina Rus, co-fondator Tully, inovație dedicată copiilor hiperactivi sau cu ADHD. Start-up-ul a atras o finanțare de 250.000 de euro.
  • Felix Arion, reprezentant al clusterului AgroTransilvania,
  • Doru Chirica, co-fondator tranzy.ai, platformă de mobilitate urbană. Compania e prezentă în 4 orașe (urmează alte două) și are aproape 120.000 de utilizatori.
  • Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Bianca Muntean coordonează The European Digital Innovation Hub în Transilvania și este managerul Transilvania IT Cluster | FOTO: Mihnea Ratte

▶️ VIZIONEAZĂ aici momentul prezentării companiilor lor

Scopul final al dezbaterii a fost, evident, întocmirea unei liste de soluții pentru o mai bună colaborare în interiorul ecosistemului format deja la Cluj prin cooperarea sectoarelor public, privat și academic.

Ce este un digital inNovation hub?

The European Digital Innovation Hub (DIH) în Transilvania (TEDIHT) e un concept promovat de Comisia Europeană și care este implementat de mai multe clustere, din care fac parte mediul de business, autoritățile locale, dar și universități clujene, precum și Institutul de Cercetare în Fizică. De asemenea facilităm colaborarea între toate aceste tipuri de entități.

Parteneri în cadrul TEDIHT sunt: Transilvania IT Cluster, Hygia Consult, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare.

De altfel, IQ DIGITAL Summit nu ar fi ajuns acum la Cluj dacă nu eram invitați și susținuți de cele trei clustere - toate parte din hub-ul menționat: Transilvania IT Cluster, AgroTransilvania și Cluster Mobilier Transilvan.

Transilvania IT Cluster reunește peste 150 de companii – cu o cifră de afaceri cumulată de 600 milioane de euro și cu peste 8.000 de angajați. Coordonează The European Digital Innovation Hub în Transilvania – partener local al IQ DIGITAL Summit, alături de co-producătorul GEORGE – BCR și partenerul tech VODAFONE România.

Bianca Muntean coordonează Transilvania IT Cluster, iar hub-ul din care face parte și clusterul menționat funcționează ca o curea de transmisie între mediul academic, mediul de business și sectorul public.

Mai multe despre acest subiect, aici.

Traducem limbajul autorităților publice pe înțelesul companiilor și, pe de altă parte, trimitem doleanțele companiilor înspre zona publică. 

explică Bianca Muntean – The European Digital Innovation Hub în Transilvania

▶️ VIZIONEAZĂ aici momentul în care Bianca explică audienței ce este un Digital Innovation HUB.

Există mai multe astfel de organizații pe teritoriul României și, partea și mai bună, colaborează între ele și se implică activ în elaborarea politicilor de reglementare atât la nivel național, cât și european.

Un aspect foarte important – care ne interesează și care cred că interesează și restul ecosistemului – este zona de reglementare: acum suntem foarte implicați în feedback pe A.I. Act

Ana Maria Stancu, Bucharest Robots & RoboHub

România nu are fonduri de venture capital cu apetență pentru risc

IQ DIGITAL Summit – pe scena Teatrului Național Cluj – Napoca

Cu toate că peisajul start-up-urilor clujene arată din ce în ce mai bine, după cum remarcă Gabriel Crețu de la Evozon Systems, există puține fonduri de venture capital dispuse să investească în companii cu un grad mare de risc.

Numărul de start-up-uri care se nasc în fiecare an crește și, mai mult, scade numărul start-up-urilor care mor, ceea ce înseamnă că ele au o longevitate mai mare.


Gabriel Crețu, Evozon Systems
Vezi aici o listă cu fondurile de venture capital care sunt active în România - disponibilă pe pagina antreprenorului tech clujean Sergiu Biriș.

Andrei Covaciu, co-fondator Bookr, îi împărtășește părerea. El subliniază că atragerea unei finanțări e un proces anevoios, care distrage atenția de la dezvoltarea produsului și a afacerii, ceea ce afectează proiectul în cele din urmă.

Adrian Covaciu (dreapta) și Gabriel Crețu (stânga) la IQ DIGITAL Summit Cluj | FOTO: Mihnea Ratte

Ana Maria Stancu, cunoscută mai ales datorită programelor de inițiere în robotică pe care le derulează prin RoboHub, e cât se poate de tranșantă în această privință:

Nu avem capital de risc. Nu există, cel puțin din ce știu eu, un fond care să susțină proiecte de hardware, pentru că sunt mult prea riscante.

Ana Maria Stancu, CEO Bucharest Robots

▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.

📍Îți recomandăm și acest episod DIGITALINATION - un concept Upgrade 100 realizat în parteneriat cu ASPEN Institute România - moderat de Radu Puchiu, expert e-guvernare, în care Ana-Maria Stancu este la fel de tranșantă și când vine vorba despre a găsi răspunsuri la întrebarea "Mai are România șanse să recupereze restanțele din educația digitală, în contextul în care e ultima din UE?". Alături de ea a mai fost invitată și Irinuca Văduva, ECDL România. 

cum faci ca un ecosiStem bun să devină și mai bun?

Conform experiențelor împărtășite pe scenă, lucrurile deja merg într-o direcție bună, pentru că ecosistemul însuși te poate ajuta să găsești finanțare.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

Spre exemplu, Adina Rus, co-fondatoarea Tully, a atras până acum o investiție de 250.000 de euro datorită ajutorului pe care l-a găsit în clusterul IT din care face parte, Transilvania IT Cluster.

Noi am pornit cu greu acum 10 ani și am reușit să ne facem un nume la nivel local, național și internațional. Am reușit cu agricultura și cu alimentația în domeniul digitalizării. Am reușit să unim două lumi care, până nu demult, păreau absolut diferite.

Felix Arion, AgroTransilvania Cluster
Prim plan: Adina Rus, co-fondatoarea Tully. În plan secund: Gabriel Crețu, CEO și co-fondator Evozon Systems | FOTO: Mihnea Ratte

Andrei Covaciu de la Bookr e de părere că mai multe evenimente, precum IQ DIGITAL Summit, sunt benefice. Punerea împreună a antreprenorilor, investitorilor și autorităților publice e soluția.

Totodată, o mai strânsă colaborare între companii, exprimată inclusiv prin stabilirea unor parteneriate strategice, poate duce la creșterea impactului.

▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.

Doru Chirica, co-fondatorul tranzy.ai, confirmă că lucrurile stau așa și dă exemplul colaborării cu compania clujeană Arobs (cea mai valoroasă companie IT listată la bursă la momentul publicării acestui articol), într-un proiect de mobilitate urbană derulat la Chișinău, în urma unor întâlniri la Cluj.

Iar pentru o mai bună colaborare cu autoritățile, inclusiv pe zona de business, antreprenorul recomandă o rețetă simplă: concentrarea pe soluție e… soluția.

▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.

Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca | FOTO: Mihnea Ratte

Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, parte din The European Digital Innovation Hub în Transilvania, a anunțat la IQ DIGITAL Summit UTCN va crea un centru de cercetare în A.I. care va lucra strâns cu start-up-urile locale.

▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.

▶️ VIZIONEAZĂ pe canalul nostru de YouTube întreaga dezbatere “Tech Made in Transilvania: Cum cresc start-up-urile locale care cuceresc lumea”.

ce este iq digital

Scena și audiența IQ DIGITAL Summit – eveniment care a adunat peste 1.250 de oameni

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub în Transilvania – alături de Transilvania IT ClusterAgro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts