Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Companii tech uriașe – precum Amazon – și-au deschis birouri în Iași, în ultimii ani. Cu peste 3.200 de angajați, gigantul american a ajuns cel mai mare angajator din județ (sursa).

E un semnal că regiunea poate deveni un magnet pentru playeri majori, din întreaga lume – lucru care pare a fi și unul dintre obiectivele strategice ale comunității locale.

“Iași nu e Cluj!”

Asta ar fi cam prima lecție pe care am notat-o după ce am ridicat la IQ DIGITAL Summit o temă care pare… “tabu” 😉

Dar de ce nu se uită ieșenii la Cluj ca la un model, desi pare a fi o comparație naturală pentru un “neinițiat”? Ne explică Dan Zaharia de la FabLab Iași

Am încercat să aflăm care este, în acest caz, strategia și viziunea tot mai puternicei comunități locale tech.

Am aflat că, în Iași, sunt prezente deja multe alte companii alături de mult-mediatizatul Amazon Developent Center.

Câteva exemple: Continental, Vitesco, PREH, Osram AMLS, CGM Software Romania, Signant Health, Romsoft, Endava, SCC România, HCL, Conduent, Centric IT Solutions, NESS, Bitdefender, Cognizant Softvision, Levi9, VISMA, EPAM, Deloitte Digital etc.

O dezbatere intensă

Pe scena IQ Digital Summit – organizat de Upgrade 100 și George / BCR la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” (foto) – au urcat antreprenori din oraș care au reușit să convingă investitori importanți cu ajutorul cărora lucrează, acum, la extinderea globală.

Cu idei de afaceri cât se poate de diferite, invitații la dezbatere au ceva în comun: Iași – ca oraș în care operează business-ul, de unde au pornit sau unde au luat parte la programul derulat de acceleratorul de business InnovX – BCR.

Cum a fost, pe scurt? Iată doar câteva idei – căci merită vizionat video-ul integral, pentru o imagine completă și corectă.

Sebastian Gabor, Digitail: “Legat de Iași, partea faină e că se schimbă”

Sebastian Gabor, Digitail, pe scenă alături de Dragoș Gavriluț, Bitdefender

Sebastian Gabor vede acum mai multe oportunități la nivel local. Nu demult, a obținut o finanțare de 2,5 milioane de dolari pentru afacerea sa – Digitail e o soluție digitală care face legătura între iubitorii de animale și medicii veterinari.

“Inițial am început în Iași, acum suntem prezenți în România cu peste 280 de clinici și suntem activi în 16 țări. Iar în SUA am crescut de la o clinică la 120”

Sebastian Gabor – DIGITAIL

Un alt moment de consemnat din declarația lui Sebastian:

19:34 -> Conceptul din spatele Digitail

Dragoș Gavriluț: “Principalele produse Bitdefender se fac în Iași”

Dragoș Gavriluț conduce Cyber Threat Intelligence Lab la Bitdefender. A pornit cu o echipă de trei oameni și a ajuns la aproape 200 de experți, alături de care dezvoltă algoritmi de învățare automată pentru detectarea amenințărilor.

Merge în facultăți și, mai nou, în școli, să vorbească despre cybersecurity, și le spune tinerilor să creadă în ideile lor.

„Aveți toată viața în fața voastră. Nu aveți nimic de pierdut pentru șase luni în care încercați o chestie să vedeți. La unii poate nu o să meargă. Și dacă iese într-un procent mic, Iașul va deveni mult mai puternic. Cât mai multe start-up-uri!”

Dragoș Gavriluț a vorbit despre implicarea în comunitate, moment pe care îl puteți vedea aici:

22.41 -> Implicarea Bitdefender în educația cibernetică

Câteva cifre, de reținut:

  • Peste 3.200 de angajați are cea mai mare firma de IT din Iași (Amazon Development Center)
  • Orașul a atras în jur de 55.000 de studenți;
  • Cca. 450.000 de oameni care locuiesc în zona metropolitană

Bogdan Țermure, HiO: “Cred că Iașul adoptă tehnologii mult mai repede decât multe alte orașe” 

Bogdan Țermure (stânga) și Alexandru Holicov (dreapta) în dialog cu Dan Zaharia

A spus-o pe scenă Bogdan Țermure, fondatorul HiO, o companie cu 200 de angajați care oferă logistică pentru marketplace-uri.

„HiO vrea să fie disponibilă oricui, în 30 de secunde să aibă acces la un livrator şi să îl pună la dispoziția celor care au nevoie de el”, a adăugat Țermure.

Iată ce planuri are antreprenorul pentru compania sa:

08:45 -> Cum își propune HiO să revoluționeze zona de logistică

Alexandru Holicov: “Ne-au trebuit ani buni să explicăm cum e cu digitalizarea”

Lucrurile arată azi cu totul diferit față de acum 14 ani, când Alexandru Holicov a gândit primul catalog digital din România.

“Ne-au trebuit ceva ani, până să înțeleagă instituțiile școlare, inclusiv ministerul Educației, că digitalizarea e importantă în procesul educațional”

Între timp, Adservio s-a transformat într-o platformă de management educațional folosită în peste 1,000 de instituții școlare din țară, care numără un million de utilizatori. Iar investiția de două milioane de euro venită de la Catalyst ar trebui să-l ajute să se extindă global.

Puteți urmări momentul în care Alexandru Holicov povestește cum a început digitalizarea în educație:

10:46 -> Care e povestea Adservio?

Delia Iliasa, Sanopass: „Ce mă bucură e că există dezvoltare economică. Și cred că ține doar de noi”

Delia Iliasa pe scena IQ Digital Summit Iași

Delia Iliasa a rămas aproape de comunitatea tech din Iași, de unde a plecat acum 20 de ani. Ex-corporatistă și proaspăt antreprenoare, Iliasa are planuri mari cu SanoPass – o platformă gândită să conecteze, digitalizeze și să integreze servicii medicale.

“Suntem prezenți în Republica Moldova, deschidem acum businessul şi în Bulgaria. După cele două runde de finanțare anterioare pe care le-am luat, adică în 1.2 milioane de euro în total în 2020 și 2021. Începând din toamnă, o să vă povestim alte lucruri, mai mari”

Delia ILIASA – SanoPass

Puteți urmări aici cum vede Delia Iliasa transformările din domeniu:

16:21 -> Cum s-au schimbat beneficiile medicale în ultimii 15 ani?

Marian Petrescu, Continental: “Ne concentrăm pe a dezvolta lideri”

Marian Petrescu (dreapta) vorbind despre cultura organizațională cu Dan Zaharia (stânga)

Oamenii rămân cea mai valoroasă resursă care se găsește la Iași, spune Marian Petrescu, cel care conduce echipa Continental din regiune. Peste 1.500 de ieșeni lucrează în proiecte tech în cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare al companiei.

“Angajații noștri care vor să meargă în zona de project management au posibilitatea să meargă să discute direct cu clientul, să stabilească proiectele de la zero, până la implementare. Ne concentrăm pe a-i dezvolta. Avem o cultură organizațională foarte serioasă” 

Marian PETRESCU, Continental

Aici puteți urmări declarația lui Marian Petrescu despre cum a ajuns să aibă Continental cel mai mare centru de Research & Development în România:

04:33 -> Investiția în oameni la Continental

Povestea comunității tech din Iași e abia la început. Antreprenorii din regiune mai au cel puțin câțiva ași în mânecă și vor să atragă și mai multe investiții în zonă.

Despre planuri de viitor, invitații încep să vorbească aici. Noi abia așteptăm să vorbim din nou despre Iași. La Iași 😉

IQ DIGITAL este un concept creat de Upgrade 100 în parteneriat cu GeorgeInovație BCR.

Te așteptăm în comunitatea noastră, via Newsletterul IQ DIGITAL -> ABONARE, AICI

Ana Moraru

View all posts