Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cât de radical se va schimba piața forței de muncă în urma exploziei Inteligenței Artificiale și a evoluției exponențiale a cercetării și producției în robotică?

Sunt întrebări care au dominat întreaga carieră a lui Martin FORD – futurolog și autor a patru cărți de referință în lumea tech, speaker internațional și antreprenor.

Ford – cel care a prezis încă de acum 14 ani, în cartea sa “The Lights in the Tunnel“, că aplicațiile bazate pe Inteligență Artificială vor schimba lumea – va urca, alături de alți speakeri români și străini de neratat, pe scena IQ DIGITAL Summit Cluj-Napoca.

Va fi cel mai mare eveniment din această serie, organizat până acum, care va avea loc în clădirea-simbol a Teatrului Național și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în 14 iunie 2023.

Summitul de la Cluj – parte din proiectul IQ DIGITAL – e un concept Upgrade 100 și GeorgeBCR

Partener de tehnologie: VODAFONE

Parteneri locali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan

Poate surprinzător, dar dilemele care nu îi dau pace speaker-ului american nu sunt deloc noi – ci datează de cel puțin… 200 de ani, de pe vremea revoltei organizației Luddite din Marea Britanie, după cum chiar speakerul IQ DIGITAL Summit amintea într-o conferință TED – clipul aferent adunând peste 1,5 milioane de vizualizări pe YouTube.

Nu e de mirare: în celebrul său discurs de acum câțiva ani Martin FORD a avut chiar curajul de a compara soarta oamenilor cu cea a… cailor care – înainte de apariția automobilului – erau de peste 7 ori mai numeroși în SUA.

Îndrăzneț, nu-i așa? Dacă veți urmări argumentația, veți înțelege de ce nu e deloc exagerat…

ISTORIA SE REPETĂ – DAR CÂT DE AFECTAȚI VOR FI OAMENII, DE ACEASTĂ DATĂ?

Martin Ford a vorbit la conferința Ted de la Vancouver din 2017 despre un viitor fără consumatori.
Foto: Bret Hartman/ TED

Ca o foarte scurtă paranteză istorică, luddiții erau niște țesători vestiți pentru violența cu care s-au răzvrătit în momentul în care munca lor tradițională a fost serios amenințată de marea industrializare, la începutul secolului XIX.

Lumea nu s-a sfârșit nici atunci, nici în anii ’60 – când președintele SUA de la acea vreme, Lyndon Johnson, era avertizat în legătură cu o iminentă catastrofă economică și socială indusă de automatizarea proceselor industriale care risca să lase milioane de americani fără joburi.

Bun, dar acum, când piața muncii este greu încercată de tehnologii ultrasofisticate precum inteligența artificială, poate este altă poveste? E ceva cu adevărat diferit de data aceasta?

Răspunsul, în materialul video:

Martin Ford a prezis acum 14 ani că a.i. va bulversa industria tech și a readus în discuție ideea VENITULUI UNIVERSAL DE BAZĂ (U.B.I.)

Chiar așa e? Câteva răspunsuri puteți primi parcurgând rapid recenziile celor patru cărți pe care Martin le-a scris în ultimii 14 ani.

Pentru a face lucrurile și mai simple, am cules pentru voi câteva idei – în rândurile ce urmează.

Încă din 2009, când publica primul volum sub titlul „The Lights in the Tunnel”, Martin prezicea că inteligența artificială va fi următorul „Killer App” care va deveni preocuparea numărul 1 în Silicon Valley. Și așa a fost.

În a doua carte, „Rise of the Robots”, publicată în 2015, autorul arată că noile tehnologii amenință nu doar joburile necalificate, ci și pe cele care implică un nivel ridicat de educație – vorbim despre medici, avocați sau designeri software.

Cartea a devenit un bestseller The New York Times și a fost tradusă în aproape 20 de limbi.

„Rise of the Robots” i-a adus lui Martin un premiu de 30.000 de lire, fiind desemnată cartea de business a anului de Financial Times și McKinsey în 2015

Deci ceva chiar e diferit de data aceasta, în sensul în care forța cu care inteligența artificială dizlocă aproape toate domeniile de activitate e fără precedent. Desigur, vor apărea joburi și piețe noi, dar asta nu va regla integral dezechilibrele.

Sunt un mare suporter al tehnologiei, dar ea vine la pachet cu câteva pericole sau riscuri cât se poate de reale. Unul dintre ele constă în distribuiurea veniturilor. Dacă o parte din joburi încep să se evapore sau să se deprofesionalizeze, oamenii vor avea venituri mai mici

spunea Martin Ford, într-un un podcast

Ambele titluri sugerează că o soluție pentru a evita creșterea polarizării sociale ar fi introducerea venitului universal de bază garantat – un concept întors pe toate părțile la nivel global și chiar testat în unele state europene precum Germania sau Spania.

Evident, e o rezolvare care aduce plusuri, dar și minusuri. De aici și dezbaterea intensă.

Cele mai recente cărți, „Architects of Intelligence” (2018) și  „Rule of the Robots” (2021), tratează aceleași teme – cu precizarea că volumul din 2018 e o colecție de 23 de interviuri cu cele mai influente voci din AI, precum CEO-ul DeepMind, Demis Hassabiss sau șeful diviziei de inteligență artificială de la Google, Jeff Dean.

Este probabil cel mai interesant  volum despre progresul AI, oportunitățile și provocările legate de impactul complex pe care îl are asupra lumii. Cei care lucrează în AI, precum și cei din afara domeniului o să învețe multe din această perspectivă clară și critică,

spunea James Manyika, președintele McKinsey Global Institute după apariția „Rule of the Robots”.

Martin semnează frecvent articole despre tehnologiile viitorului în publicații de renume mondial precum The New York Times, Fortune, Forbes, The Atlantic, Harvard Business Review, The Guardian sau Financial Times. E prezent și în emisiuni radio sau TV de la CNBC, CNN sau MSNBC.

implicat într-un start-up care extrage apa direct din atmosferă

Din punct de vedere formal, Ford e absolvent de computer engineering al Unversității din Michigan și are un MBA la UCLA Anderson School of Management.

Din haina de antreprenor, Martin FORD e membru în board-ul Genesis Systems, un startup care dezvoltă o soluție revoluționară de extragere a apei… direct din atmosferă

De asemenea, invitatul principal al IQ DIGITAL Summit de la Cluj susține frecvent conferințe la evenimente organizate de companii, instituții de învățământ sau guverne.

În cadrul evenimentului din 14 iunie de la Cluj, Martin FORD va susține o prezentare, va lua parte la o dezbatere cu ceilalți speakeri și, în finalul summitului, va fi intervievat în direct pe scena Teatrului Național și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca de doctorul în filosofie și jurnalistul clujean Mihnea MĂRUȚĂ.

Mulți alți speakeri și subiecte inedite vor fi prezentate în cadrul unei zile intense in 14 iunie, la Cluj-Napoca. 

AGENDA aproape completă este publicată pe site – așadar nu ezitați să aplicați pentru un loc, chiar azi, AICI 

Ce este IQ Digital?

Conceptul  IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Carmen Codrean

View all posts

1 comment