Unul dintre momentele-cheie ale IQ DIGITAL Summit Brașov va fi dezbaterea de idei la care participă 5 dintre exponenții comunității tech locale.
Speakerii din Brașov de la IQ DIGITAL Summit – care are loc săptămâna viitoare, marți, 15 noiembrie la Teatrul “Sică Alexandrescu” – își propun să găsească răspunsuri la o întrebare mai veche: cum poate deveni orașul de sub Tâmpa o destinație mai atractivă pentru companiile și investitorii din tehnologie?
Panelul care îi va reuni pe Andrea Adamo (WSA Group), Raul Olesch (Olstral), Mihai Gheza (Machinations.io), Adela Ștefan (Svelte) și Alexandru Iliescu (Mondly) va fi moderat de Ionuț Țața, CEO-ul companiei de consultanță Iceberg -> vezi detalii despre fiecare dintre ei, aici.
De altfel, Ionuț e deja unul dintre Experții IQ Digital, ca participat și la prima ediție din 2021, într-un panel despre digitalizarea marilor orașe -> detalii, aici.
Pentru pentru summit-ul de la Brașov – realizat de Upgrade 100 și George | BCR și partenerul pentru tehnologie Vodafone România – au confirmat nume importante din industria tech, consultanță, adminisitrație locală și centrală:
Andreas Ekstrom (speaker și scriitor suedez), Matthew Griffin (futurolog), Iulian Stanciu(președintele executiv al eMag), Sergiu Manea (CEO BCR), Achilleas Kanaris(CEO Vodafone), Allen Coliban (primarul Brașovului) și Sabin Sărmaș (preșdintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților).
Așadar, iată cine sunt cei care urmă pe scenă pentru dezbaterea care se va purta între oamenii care reprezintă mediul de afaceri local:
#1. Andrea Adamo, WSA Group & fondator 3minutesjob.com
Andrea Adamo, om de afaceri de origine italiană stabilit în România cu peste un deceniu în urmă, este fondatorul mai multor startup-uri din diverse domenii. Acum businessul său gravitează în jurul recrutării de personal. De altfel, între 2004 și 2005, Andrea a fost responsbil cu personalul în Marina Militară italiană, ca membru al batalionului San Marco.
Din 2013 este asociat la WSA Group – o agenție pentru job-uri temporare care ajută companii din Italia, Slovacia sau Slovenia să angajeze șoferi de camion.
De asemenea, de trei ani deține patforma de recrutare 3minutesjob.com care face legătura între aplicanții pentru diverse joburi și angajatori din 80 de țări. Platforma încearcă să ofere șanse egale tuturor celor care caută un loc de muncă, indiferent de vârstă, religie, sex sau țara de proveniență.
Andrea a creat vara aceasta și o platformă pentru startup-urile care au nevoie de finanțare – 3minutespitch.com. Pe pagina sa de LinkedIn spune că proiectul, realizat în cooperare cu InnovX, acceleratorul de business al BCR, a apărut ca o consecință e experiențelor sale neplăcute de antreprenor în căutare de finanțare.
Este și președintele clubului de fotbal A.C. International Brașov.
#2. Raul Olesch, CEO & co-fondator Olstral
Raul Olesch, cu studii de economie și drept, este CEO-ul și fondatorul Olstral, un producător de componente pentru industrie. Până în 2020, compania s-a orientat mai mult spre clienți din aviație și apărare. În criza COVID-19 care a afectat masiv companiile aviatice a fost nevoit să pivoteze către industria de sănătate. Concret, a început să facă cercetare și producție de implanturi medicale. În 2009, cu mult înainte ca energia verde să aibă importanța de azi, a lucrat în calitate de consultant pentru Samsung Wind Turbine Division.
Are studii postuniversitare de business și tehnologie la MIT Sloan School of Management și ESC Rennes School of Business France și vorbește patru limbi străine – engleza, franceza, germana și rusa.
Raul este pasionat de raliuri și din 2011 deține un dealership de automobile Catherham. Acesta este un brand britanic de mașini sport cu puternice accente retro.
#3. Mihai Gheza, co-fondator Machinations.io
#3. Tânărul antreprenor Mihai Gheza, cofondatorul startup-ului tehnologic Machinations.io, este un nume cunoscut în lumea fondurilor cu capital de risc.
Fondată în 2018, Machinations.io – companie care creează instrumenete pentru producătorii de jocuri (game design) – a atras până acum mai multe finanțări cu o valoare cumulată de circa 5 milioane de dolari. Chiar în primăvara acestui an, startup-ul a fost validat într-o rundă de investiții de serie A, în valoare de 3,3 milioane de dolari, realizată de Hiro Capital, GapMinder, Acequia Capital și Venrex Investment Management.
Mihai a cofondat compania în 2008, alături de Dana Gheza, Radu Crăciun, Alin Moldovan și un profesor olandez, Joris Dormans – cel care a cercetat tehnologia din spatele Machinations într-o lucrare de doctorat la Universitatea din Amsterdam. Această tehnologie este folosită acum de peste 35.000 de profesioniști în game design și 400 de instituții academice din întreaga lume.
Printre clienții Machinations se numără Ubisoft (cel mai mare producător de jocuri din lume), Roblox sau Zynga. Veniturile anuale recurente au fost reduse până acum (de ordinul sutelor de mii de dolari), însă investitorii financiari se așteaptă ca acestea să explodeze în perioada următoare. Mai multe despre Mihai și Machinations.io în podcastul lui Sergiu Biriș.
#4. Adela Ștefan, Chief Administrative Officer (CAO), Svelte
Din mai 2020, Adela Ștefan s-a alăturat echipei Svelte în calitate de Chief Administrative Officer (CAO). Svelte este o companie din Brașov care propune clienților săi metode arhitecturale de reducere a consumului de materiale de construcții cu până la 30%.
Adela a sprijinit compania în atragerea unei finanțări în valoare de 2,4 milioane de euro la European Innovation Council (EIC). Dobândise încă dinainte experiență în scrierea de proiecte pentru IMM-urile dornice să aplice pentru fonduri europene, precum Horizon 2020.
A urmat studii de media, cultură și business și are două mastere obținute de la universitățile din Helsinki și Copenhaga.
#5. Alexandru Iliescu, co-fondator Mondly
Pentru Alexandru Iliescu, cofondator Mondly, 2022 a însemnat schimbarea statutului de antreprenor cu cel de angajat într-o mare corporație. Startup-ul pe care l-a fondatat alături de fratele său a fost preluat în primăvară de Pearson, un gigant britanic din domeniul educației, într-o tranzacție a cărei valoare a rămas confidențială.
Aplicația pentru învățarea limbilor străine Mondly a fost descărcată până acum de peste 100 de milioane de ori de utilizatori din întreaga lume.
De asemenea, ritmul de creșetere a acestei comunități este unul impresionant: circa 15 milioane useri noi pe an, după cum dezvăluie Alex într-un interviu pentru StartupCafe.ro din septembrie 2022.
Tranzacția este parte din strategia prin care Pearson vrea să devină un fel de „Netflix of learning”, adică o platformă care le oferă utilizatorilor pe baza unui abonament acces la tot ceea ce înseamnă educație digitală, inclusiv limbi străine.
În vreme ce Alex a rămas CEO, fratele său, Tudor, este COO (Chief Operating Officer), intenția Pearson fiind de a păstra nealterat modul de funcționare al Mondly. Alex este și vicepreședinte în cadrul Pearson.
Ce e IQ DIGITAL?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – o inovație BCR – ca un format informativ și educațional hybrid media, cu un conținut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, menit să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România.
Partenerul tech al proiectului începând cu acesta ediție este VODAFONE.
Accesul la IQ DIGITAL Summit se va face gratuit, în limita locurilor din Teatrul „Sică Alexandrescu”, pe baza unei aplicații disponibile aici – unde găsiți doar azi ULTIMELE LOCURI DISPONIBILE!