Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cele mai bune idei de produse și proiecte tech pot veni chiar la o bere (sau două), pe balcon, la povesti cu un prieten.

E o “tactică” pe care, după 30 de ani de antreprenoriat și 6 exit-uri de succes, Radu Georgescu – fondator Gecad Ventures încă o recomandă.

A fondat 37 de companii și a dat greș cu 21

Cert este că, după un număr neprecizat de beri (și prieteni), Georgescu a fondat nu mai puțin de 37 de companii. Pe care le-a creat cu o pasiune debordantă pentru antreprenoriat și tehnologie: o energie pe care nu și-a pierdut-o deloc, pe parcurs.

Din contră. Iată o scurtă (50 de secunde) dovadă:

Din cele 37 de companii fondate în cariera sa, a ieșit fără pierderi financiare prea mari din 10, 21 au fost eșecuri din care a câștigat doar experiență, dar cu 6 a reușit: le-a vândut spre grei ai industriei tech precum Microsoft, Francisco Partners, FitBit (cumpărat apoi de Google) sau Naspers.

Deși este deja un foarte tânăr bunic (54 de ani) și prosper din punct de vedere material după 6 vânzări reușite – Radu Georgescu rămâne unul dintre cei mai importanți, activi și energici antreprenori IT din Europa Centrală și de Est – foarte prezent în spațiul public, în ultimii 2 ani, mai ales prin platforma de investiții în startups SeedBlink.

La IQ Digital Summit Iași – eveniment organizat pentru comunitatea tech din Iași de Upgrade 100 alături de George – platforma de banking a BCR -, primul antreprenor IT din România care a reușit un exit spre un gigant tech global (RAV Antivirus, vândut spre Microsoft, în 2003), a vorbit cu energie despre antreprenoriat dar și despre intraprenoriat.

  • A răspuns apoi unei avalanșe de întrebări despre management, expansiune globală din România ori Europa de Est, despre mentalitatea de învingător, blockchain și crypto, investiții, educație, valori personale și dezvoltare profesională.

Partener de dialog, pe scena Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Iași, i-a fost Dragoș Stanca – fondator Upgrade 100.

Gânduri și idei dintr-un discurs “de păstrat” de antreprenori

Iată mai jos câteva idei “de reținut” din speech-ul și dialogul care i-a urmat – cu recomandarea de a urmări întregul material video: merită fiecare minut.

1. ANTREPRENORIATUL TECH NU E (DOAR) DESPRE BANI

Georgescu spune că ce face el nu mai e despre bani – după câteva exit-uri de succes, despre care am scris mai multe aici.

Câștigul financiar a devenit doar un indicator al succesului: nici pe departe singurul.

Ce-l “mână” în luptă, de ce nu se oprește? Pentru că nimic nu pare a depăși satisfacția realizării unui produs care chiar interesează pe cineva dispus să plătească pentru asta.

Radu Georgescu în timpul sesiunii Q&A, moderată de Dragoș Stanca

2. INTERNETUL NU MAI E O AFACERE GLOBALĂ

Dacă acum trei decenii internetul ne transforma într-o lume de “prieteni”, acum sunt semne clare de regionalizare. După izolarea Chinei și Rusiei, au început să existe bariere și între SUA și Europa.

Încă de acum 10 ani, Europa a început să investească în propriile tehnologii. Un raport recent arată că pe continent sunt 132 de unicorni, mult sub cifrele din SUA (peste 500) sau Asia (peste 400) – dar cu o rată de creștere mai mare.

Un lucru e cert – “filosofia” de lucru nu mai e doar globală. “Vom avea mai mulți ‘interneți’” – spune Radu Georgescu și, de aceea, SeedBlink este o platformă europeană de investiții, spune el.

[Recomandare: podcastul Upgrade 100 Live din martie 2000, de la lansarea platformei]

3. INTRAPRENORIATUL, LA FEL DE SPECTACULOS CA ANTREPRENORIATUL…

…și, uneori, chiar mai recomandat. Chiar dacă antreprenoriatul e privit cu entuziasm din spatele multor birouri de corporație, Georgescu spune că “sportul” ăsta nu e pentru chiar pentru toată lumea.

O simplă întrebare, ipotetică, poate lămuri lucrurile, spune el:

Un alt exemplu legat de cât de important este nu doar antreprenoriatul, ci și intraprenoriatul din cadrul marilor companii, e chiar platforma de banking George – alături de care s-a dezvoltat conceptul IQ DIGITAL.

Povestește Radu Georgescu, care a fost de altfel early advisor în proiect:

4. “TOATE CRYPTOMONEDELE, ÎN AFARĂ DE BITCOIN SI EVENTUAL ETHEREUM, SUNT SHIT COINS”

E afirmația dură făcută de Georgescu, care plasează în offside cele circa 19.000 proiecte crypto active în lume. Ca tehnolog, el descrie blockchain ca pe “o soluție tehnică spectaculoasă aflată încă în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”.

Crede, însă, în potențialul din zona NFT-urilor. Dialogul integral pe tema cryptomonede este aici.

5. DE CE SUNT IMPORTANTE VIZIUNEA, MISIUNEA SI… FERICIREA

Antreprenor sau intraprenor, fiecare ar trebui, mai întâi, să-și afle viziunea la care să se raporteze în permanență, mai crede antreprenorul. I-a luat 8 ani să definească ce e important pentru el, și a aflat: să fie fericit.

Fericirea, însă, e un scop mai puțin comun în antreprenoriat decât ne-am imagina, spune el.

“Sunt foarte mulți oameni care au o altă viziune despre ei înșiși. Îți promit că Elon Musk nu are viziunea să fie fericit. Viziunea lui este să salveze lumea”

Radu Georgescu

Totuși, în situațiile legate de business, știe să ia decizii “la rece” și păstrează emoțiile pentru momente mai speciale. Foarte speciale, chiar. E momentul pentru un clickbait de calitate:

AFLĂ ACUM: CÂND SI DE CE PLÂNGE RADU GEORGESCU! PLAY >>>

6. NU MAI E UN DEZAVANTAJ CĂ EȘTI DIN ESTUL EUROPEI

Mulți antreprenori români caută succesul peste ocean, dar încă omit să se prezinte ca fiind din Estul Europei. În Silicon Valley, unde Georgescu a petrecut destul de mult timp în ultimul deceniu, nu mai există preconcepții.

“Am avut o experiență, dar asta era acum 25 de ani, în care mi-au crescut vânzările la RAV în momentul în care am schimbat RAV Romanian Anti-Virus în RAV Reliable Anti-Virus. Dar asta e o poveste de demult. Sunt destul de convins că nu mai e valabil.”

Radu Georgescu
 A povestit despre experiența lui, dar și despre diferențele de abordare "Europa de Est vs. The World", aici. 

7. EDUCATIA E IMPORTANTĂ, DAR NU E UN “MUST” ÎN ANTREPRENORIAT

Georgescu a vorbit la evenimentul organizat la Iași alături de George – inovație BCR și despre educație pe trei nivele – formală, de tip mentorat și dezvoltarea personală.

În antreprenoriat, școala are menirea “umple goluri”, zice el, dar ce contează este atenția la informația nișată, care îți aduce cunoștințe esențiale în domeniu. Iar asta ține de pasiunea fiecărui antreprenor în parte.

11 MOMENTE DE VĂZUT PE FAST FORWARD:

Dacă nu ai timp acum și te interesează o anumită parte din material poți da click pe fiecare moment – pentru a ajunge direct la subiectul de interes:

05:35 -> Cum s-au născut cele mai bune idei?

12:08 -> Globalizare vs. Regionalizare

15:33 -> Puterea intraprenoriatului

19:09 -> Indicatorii succesului, în viziunea lui Radu Georgescu

20:30 -> Cum definește Radu Georgescu fericirea?

24:47 -> Cum afli dacă ești făcut pentru antreprenoriat?

27:12 -> Există reticență la nivel global pentru businessurile din Europa de Est?

29:00 -> Când a plâns antreprenorul Radu Georgescu?

29:50 -> Ce definește spiritul antreprenorial?

37:58 -> Părerea lui Radu Georgescu despre cryptomonede

40:11 -> Ce crede antreprenorul despre NFT-uri

Te așteptăm în comunitatea noastră, via Newsletterul IQ DIGITAL -> ABONARE, AICI

Află direct de la liderii BCR cum a ajuns platforma de banking GEORGE la milioane de utilizatori – click pe imaginea de mai jos:

Ana Moraru

View all posts