Dacă ești din Transilvania și ai proiecte în zona high-tech, compania ta poate beneficia de consultanță gratuită și de acces la o vastă rețea cu oportunități de finanțare.
Asta oferă, printre altele, comunitatea creată de Transilvania IT Cluster și The European Digital Innovation Hub in Transilvania.
Explicații legate de modul în care funcționează ecosistemul au venit pe scena IQ DIGITAL Summit Oradea, în cadrul dezbaterii Hi-Tech “Made in Transylvania”, moderată de Bianca Muntean (foto), CEO la Transilvania IT Cluster și co-fondatoare a The European Digital Innovation Hub in Transilvania.
Parteneri de dialog au fost (de la stânga la dreapta):
🎤 Mirela Mărcuț | Policy Expert / Business Development Expert, Transilvania IT Cluster;
🎤 Andrei Savin | CEO, Brinel / iQanto;
🎤 Răzvan Pătcaș | director al Parcului Științific și Tehnologic Oradea;
🎤 Marcel Anghel | fondator, Qubiz;
🎤 Daniela E. Popescu | profesor universitar, Serviciul Management Integrat IT, Universitatea din Oradea.
Pentru a transforma Transilvania într-un hub tehnologic european, trebuie să ne valorificăm resursele de pe plan local și regional, alături de conexiuni care să sprijine inovarea, a explicat Bianca Muntean.
Bianca Muntean
Ce este un cluster?
Dacă vrei să înțelegi mai bine care poate fi rolul unui cluster într-o comunitate, îți recomandăm și acest material.
- 🎬 Câteva imagini din activitatea clusterelor – se pot vedea aici.
Recent, un raport al Organizației de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite a menționat rolul pe care The European Digital Innovation Hub in Transilvania îl joacă în susținerea digitalizării din nord-vestul României.
În dezbaterea de la Oradea, invitații au încercat să răspundă unor întrebări menite să-i ajute pe antreprenori să se orienteze în piață:
● cum putem valorifica resursele existente?;
● cum putem soluționa lacunele, astfel încât Oradea să devină un motor al inovației?;
● cum pot colabora mediul de business cu mediul academic și cu administrația, astfel încât orașul să devină un hub competitiv la nivel local și global?
● cum poate zona Transilvania, prin intermediul clusterelor sale, să se conecteze la rețele internaționale și să accelereze transformarea digitală?
Transilvania IT Cluster a deschis un birou la Oradea
Transilvania IT Cluster, care activează în piața tech de mai bine de 11 ani, și-a deschis recent un birou și la Oradea. Acolo lucrează 5 experți care sunt gata să îi ajute pe antreprenorii locali să se dezvolte și să se extindă la nivel european.
Care sunt pașii utilizării optime a seriviciilor oferite de clustere?
PASUL 1: SALTUL CĂTRE O LUME DESCHISĂ
Ideea de a „ieși în afară” cu startup-ul său este una dintre proiecțiile pe care un antreprenor își permite să le facă, de regulă, abia după câțiva ani de muncă.
Din dezbaterea de la Oradea a reieșit că nu e nevoie ca lucrurile să dureze atât de mult.
Transilvania IT Cluster poate accelera zborul unui proiect antreprenorial, oferindu-i acces la o vastă rețea de networking și – mai ales – la consultanță gratuită, cu ajutorul căreia să acceseze programe de finanțare interne și externe.
„Lucrăm cu beneficiari din Oradea, firme IT și non-IT. Sunt o mulțime de oportunități de finanțare pentru digitalizare.
Poate ați deschis un ghid al solicitantului, v-ați gândit că nu înțelegeți nimic și l-ați închis înapoi. Noi pentru asta suntem aici: vă sprijinim să ajungeți la finanțări și să vă testați serviciile”, a explicat Mirela Mărcuț, care lucrează la noul birou deschis de Transilvania IT Cluster la Oradea.
Mărcuț a exemplificat și cu o companie non-IT din zona de producție, care vrea să dezvolte un proiect internațional. Unei asemenea companii, clusterul îi oferă acces la ecosisteme în care experiența și finanțările așteaptă proiectele curajoase ale viitorului.
PASUL 2: ȚINTA PUSĂ PE INOVARE
Cum poate o companie să facă pasul dinspre local către global? Răspunsul a fost oferit, ca studiu de caz, de un alt invitat la dezbatere – CEO-ul companiei Brinel, Andrei Savin (foto, vorbind).
Acesta a explicat că o comunitate de business precum Transilvania IT Cluster stimulează colaborarea la nivel local și regional, astfel ca membrii ecosistemului să creeze împreună soluții inovative.
Foarte rar mai producem tehnologii în România. Modelul este mai degrabă de a dezvolta un parteneriat cu firme care produc inovație și de a aduce inovația pe meleaguri locale. Oamenii trebuie să învețe continuu și să aibă acest mindset. Orice companie trebuie să gândească spre a inova. Să conlucreze cu clienții pentru a face ceva nou
a spus Andrei Savin.
În timp, a mai explicat CEO-ul Brinel, acest mod de a aborda business-ul va construi un ecosistem. Adică exact ceea ce are nevoie un oraș precum Oradea.
PASUL 3: INFRASTRUCTURĂ UȘOR ACCESIBILĂ
Lângă Oradea, la doi pași de Facultatea de Științe Socio-Umane, se află Parcul Științific și Tehnologic al orașului, în care statul a investit peste 7 milioane de euro.
Parcul funcționează ca un „loc de joacă” pentru companii care nu își permit încă să investească în logistică sau în infrastructură, pentru că se află în faza în care au mai degrabă idei, nu și resurse financiare
a explicat directorul Răzvan Pătcaș (foto) la IQ DIGITAL Summit.
Parcul Științific are peste 6.000 de metri pătrați și oferă laboratoare, spații de networking și alte facilități pentru a lansa la apă un business. Transilvania IT Cluster și Parcul Științific & Tehnologic Oradea au început deja să lucreze împreună, așa că mai jos poți să descoperi cum arată acest “loc de joacă”.
Directorul Răzvan Pătcaș descrie Parcul ca fiind un „one-stop shop pentru inovare”.
Dacă ești fan Harry Potter, poți înțelege mai bine conceptul gândindu-te la Camera Necesităților (The Room of Requirement, în varianta originală) din cartea lui J.K. Rowling: un loc în care găsești tot ceea ce ai nevoie.
Doar că la Oradea nu ai nevoie de magie, ci doar de un drum până la Parcul Științific & Tehnologic.
Eu am lucrat într-un centru de cercetare privat și uneori eram frustrat că proiectele inovative veneau cam din același loc, folosind aceleași procese și idei. În Parcul Științific colaborează mult mai mulți oameni,
a spus Răzvan Pătcaș la dezbaterea de la IQ DIGITAL Summit.
👉🏻 Scena IQ DIGITAL Summit Oradea i-a găzduit, printre alții, pe Cassie Kozyrkov, primul Chief Decision Scientist de la Google, Riaz Shah, profesor de Inovare și Leadership la Hult International School - aici prezentarea sa, sau pe George Haber, antreprenor în serie supranumit „părintele DVD-ului”. Peste 900 de persoane au participat la cele cca. 9 ore de prezentări și dezbateri. 🎬 Află cum a fost atmosfera din noul nostru aftermovie: se poate viziona aici
PASUL 4: SPECIALIȘTI DE TOP
Compania Qubiz este un exemplu de business care arată puterea antreprenoriatului cu valoare adăugată.
Dar acest lucru, a explicat fondatorul Marcel Anghel (foto), se poate întâmpla doar dacă atragi oameni bine pregătiți pentru domeniul în care activezi.
Marcel Anghel are o experiență de peste 25 de ani în management. Sub conducerea sa, compania Qubiz a crescut în 16 ani, de la câțiva angajați, la aproape 400.
Despre începuturile afacerii în orașul de pe Crișul Repede, Marcel Anghel spune că, atunci, în primul deceniu al acestui secol, a găsit un oraș care „era pe butuci”. Astăzi, Qubiz își permite să finanțeze startup-uri aflate la început.
Acest mod de a face business funcționează ca un magnet pentru tinerii talentați.
Acum 10 ani, aveam colegi orădeni care plecau în Cluj. Acum văd oameni care vin din Cluj spre Oradea,
a spus Marcel Anghel.
PASUL 5: SUSȚINERE UNIVERSITARĂ
În tot acest proces, de a crea condiții pentru crearea unui ecosistem performant, componenta academică este crucială.
Universitatea din Oradea încearcă să țină pasul cu evoluțiile din piață și să pregătească oameni capabili să construiască viitorul. Cel al comunității și, de ce nu, al întregii societăți.
Iar asta se întâmplă și cu fonduri atrase pentru a susține ideile tinerilor. Unul dintre aceste proiecte a fost explicat de profesoara universitară Daniela E. Popescu, responsabilă cu Serviciul de Management Integrat IT al Universității din Oradea:
Mai jos vei găsi, în format video, întreaga dezbatere moderată de Bianca Muntean pe scena IQ DIGITAL Summit.
⏯️ Principalele capitole și video integral, mai jos:
Materialul te va ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează Transilvania IT Cluster și The European Digital Innovation Hub in Transilvania. care sunt beneficiile integrării într-un ecosistem din care fac deja parte mediul antreprenorial, cel educațional, componenta logistică și cea de know-how.
▶️ 00:18 Transilvania, HUB tehnologic local. Cum facem asta?
▶️ 02:55 Oradea. Avantaje în contextul regional
▶️ 05:39 Dezbatere: “HI-TECH made in Transylvania”
▶️ 08:15 Transformare digitală în 3D
▶️ 10:25 Infrastructură publică pentru tehnologia viitorului
▶️ 13:08 Valoare adăugată, nu doar execuție
▶️ 16:48 Rețeta pentru a produce talent de top la Oradea
▶️ 21:05 Trei pași pentru High-Tech în Oradea
▶️ 24:37 Lecții din UK pentru mediul de bussines autohton
▶️ 25:49 DEI pentru Oradea High-Tech
CE ESTE IQ DIGITAL?
Un concept hybrid media gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.
— Detalii despre proiect, aici.
- Proiectul educațional cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.
| Parteneri regionali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster.
| Parteneri locali: Make <IT> in Oradea și BIHOREANUL.
Comentează