Liderul Microsoft în România a susținut pe scena IQ DIGITAL Summit de la CLUJ o veritabilă pledoarie, bazată pe cifre, legată de potențialul uriaș pe care îl avem – și pe care riscăm să-l ratăm.
Asta mai ales în contextul exploziei A.I., un element disruptiv care schimbă radical, zi de zi, felul în care facem business.
- DE CE E IMPORTANT?
Viziunea liderului celei mai profitabile companii big tech care are business semnificativ în România – da, Microsoft e mai profitabilă decât competitori precum Alphabet ori Meta – e un must-watch.
Te poate ajuta să-ți ajustezi strategia în funcție de poziționarea marilor playeri.
Visul-standard al managerilor din corporații este să devină antreprenori tech: ineditul traseu al lui Bogdan Putinică arată că se poate și invers.
✏️ Citește: DE LA ANTREPRENOR LA LIDER DE CORPORAȚIE. Experiența inedită a lui Bogdan PUTINICĂ.
Bogdan a făcut parte dintre cei peste 20 de speakeri străini și români care au urcat pe scenă la IQ DIGITAL Summit Cluj – cel mai amplu organizat, până acum, în cadrul proiectului.
▶️ Vezi aici cum a fost
Conform sondajului de opinie de după summit, prezentarea lui Putinică a fost apreciată mai ales pentru exemplele concrete și pentru datele pe care și-a sprijinit afirmațiile și concluziile.
- La final a avut loc și o sesiune de Q&A în care s-au atins subiecte importante, precum profit vs. etică, reglementarea A.I. în diferite regimuri politice și modul în care se poziționează Microsoft în ecosistemul local și regional.
Iată câteva idei, pe scurt – înainte de vizionarea integrală, pe care ți-o recomandăm:
paradoxul românesc: locul 2 la it în europa centrală și de est, dar ultimii din U.E. la competențe digitale
Bogdan i-a invitat pe cei pasionați de cifre să caute topul țărilor din Europa Centrală și de Est (CEE), în funcție de Produsul Intern Brut (PIB): România este pe locul al 2-lea, în această listă, după Polonia.
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
Cum se face că suntem ultimii în clasamentul D.E.S.I – cel care arată gradul de utilizare a tehnologiei în UE?
Ce înseamnă asta pentru omul de rând, pentru companii sau sectorul public?
Înseamnă bunăstare ratată.
Înseamnă capacitatea de a genera valoare economică nematerializată în practică.
Bogdan PUTINICĂ – GM Microsoft RO + MD
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
mai mulți absolvenți de facultăți tehnice, VENIT mai mare din it și din tehnologie
Și ce este de făcut pentru a valorifica acest potențial?
Digitalizarea serviciilor publice ar fi prioritară, pentru că între acestea și bunăstarea cetățenilor este o corelație directă.
Și nici la nivelul economiei private lucrurile nu stau neapărat mai bine, dacă ținem cont de faptul că doar 17% dintre IMM-uri au deschis canale de vânzări online.
De asemenea, sistemul educațional din România trebuie adus în linie cu nevoile momentului.
Executivul Microsoft e de părere că, dacă învățământul românesc ar pregăti de 2-3 ori mai mulți specialiști IT (în prezent sunt circa 8.000 – 10.000 de absolvenți/an), industria locală i-ar putea absorbi fără probleme.
Acum, în domeniul IT, lucrează peste 200.000 de persoane.
În orice caz, până în 2025, IT-ul urmează să genereze 10% din PIB, cu 3 puncte procentuale mai mult decât în momentul de față.
Ca să avem un reper: PIB-ul României s-a ridicat anul trecut la peste 286 de miliarde de euro (echivalentul a 301 miliarde de dolari).
Dacă ne uităm la PIB-ul românesc, acesta crește cu 4,8-5% în medie. IT-ul crește cu 15%, poate chiar 20%, în fiecare an.
Bogdan Putinică, MICROSOFT
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
Informații despre contribuția fiecărui sector economic la formarea PIB puteți găsi în acest comunicat al Institutului Național de Statistică - pagina 4.
La sfârșitul intervenției, Bogdan Putinică a răspuns la câteva întrebări din public, într-o sesiune Q&A moderată de Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100.
Iată câteva întrebări din dialog:
– Cât de greu e să faci profit, păstrând decența și etica?
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
– Pro sau contra suspendării cercetării în A.I.?
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
– Cum poate fi reglementată A.I. într-o lume aflată într-un moment de lipsă de unitate?
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
ABONEAZĂ-TE! Află când publicăm materiale noi via IQ DIGITAL Newsletter:
ce este iq digital?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
- Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub în Transilvania – alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.