Puțini primari se bucură de o popularitate mai mare ca Gheorghe Damian, edilul din Ciugud – cea mai avansată comunitate din țară, din punct de vedere tehnologic.
Ales consecutiv încă din anul 2000 (când avea 32 de ani), cu procente care au depășit adesea 80% din voturi, edilul din județul Alba n-a apelat la concerte plătite din bani publici, la serbări câmpenești cu mici și bere “gratis” (adică din bani publici), și nici la alte “tradiții strămoșești” din politica (rurală) românească.
A ales, în schimb, tehnologiile smart, Internetul, energie verde și digitalizarea.
Gheorghe Damian (55 de ani) va participa – alături de mai mulți speakeri internaționali și români la IQ DIGITAL Summit Cluj din 14 iunie, cel mai amplu eveniment organizat în această serie, până acum.
ULTIMELE LOCURI SE REZERVĂ AICI
Pe scena summit-ului – organizat în clădirea-simbol a Teatrului Național și a Operei Naționale Române din oraș vor urca personalități precum:
__Futurologul si autorul de bestsellers Martin FORD
__Bogdan PUTINICĂ – country general manager Microsoft România
__Paul ROETZER, autor focusat pe AI si impactul acesteia în marketing
__Olivia GAMBELIN – tech ethicist
__Expertul în poziționarea orașelor ca prietenoase cu startupurile tech Simon SCHAEFER
__Liderul zonei Private Banking și Retail BCR, Dana DIMA
__Mihnea RĂDULESCU, care conduce zona enterprise a VODAFONE
Și mulți alții -> AGENDA la zi este AICI
Într-o vreme în care conceptul de „smart city” a rămas în cazul multor orașe din România o simplă formă fără fond, Ciugud este de ani buni un „smart village” în toată regula – mai precis prima comunitate rurală care a digitalizat consistent relația cetățeanului cu administrația locală.
Ciugud a fost prima comună care a anunțat că va încasa taxele și impozitele locale doar online, are școală și grădiniță inteligente – care atrag familii din alte colțuri ale țării, și a lansat chiar propria monedă digitală: ciugubanul.
Pare puțin probabil că toate acestea s-au întâmplat într-o comunitate rurală din România și tocmai de aceea comuna s-a ales cu un moto care ilustrează perfect starea de stupefacție: CIUGUD to be true (n.r. adaptare din englezescul “To good to be true“; paternitatea expresiei îi revine jurnalistului ProTV Mihai Mateaș).
O Rețetă “BanalĂ” ȘI eficientă: investiții străine și fonduri europene
Până la digitalizare însă, în cei 23 de ani de când este primar (apropo, e la al 6-lea mandat!), Gheorghe Damian a aplicat o rețetă simplă, la îndemâna oricărui lider local: a încurajat investițiile străine și a atras fonduri europene.
Atât de simplă… încât prea puțini se pricep să recurgă la ea. Sau se pricep… dar fondurile publice date pe criterii politice par a fi mai “atractive” 😉
În 2005, a transformat 30 de hectare din pajiștea comunală într-o zonă industrială care astăzi generează “doar” 80% din bugetul local anual – care se ridică la 2 milioane de euro.
Spre comparație, la începuturi, când mai toți locuitorii comunei își făceau planuri de mutare la oraș, bugetul local era echivalentul a 15.000 de euro în banii de azi, după cum Damian a povestit, în repetate rânduri.
Investitorii pot concesiona sau cumpăra terenurile pe care își amplasează fabricile. În prezent, platforma reunește circa 40 de companii care au creat 1.000 de locuri de muncă, potrivit Spotmedia.
Cea mai cunoscută afacere din zona de dezvoltare economică este realizată de un investitor autohton.
Este vorba despre Theodora Golf Club, un complex sportiv și de relaxare, în care Ioan Popa, fondatorul grupului Transavia a investit 15 milioane de euro în 2017. La inaugurarea clubului a participat și președintele României, Klaus Iohannis – cunoscută fiind pasiunea sa (criticată, uneori) pentru acest sport.
Dintr-un interviu pe care i-l acorda Andreei Roșca în această primăvară aflăm că, primăria condusă de Damian a atras până acum fonduri europene în valoare de 35 de milioane de euro, ceea ce pentru o comunitate de aproximativ 3.500 de oameni e un record (cel puțin) național.
ce poți face cu un “ciuguban”?
La Ciugud, digitalizarea și tehnologia au pătruns aproape până în ultimul ungher.
Școala a devenit neîncăpătoare după ce a fost utilată cu tehnologii care cresc eficiența procesului de învățare și, totodată, nivelul de satisfacție al elevilor.
Gheorghe Damian declara acum câteva luni pentru Spotmedia că a dotat școala cu un laborator de realitate virtuală și Chromebook-uri pentru învățare. Iar, de anul acesta, școala are și o soră mai mică – grădinița smart.
Ideea cu transformarea școlii într-una digitală am luat-o într-o perioadă în care nici nu ne gândeam că va veni o pandemie și că avem nevoie de așa ceva.
declara primarul din Ciugud, în urmă cu trei luni, pentru Spotmedia
Iar digitalizarea merge mână în mână cu grija pentru mediu. În comună era construită o minicentrală eoliană cu finanțare norvegiană, acum aproape zece ani, într-o vreme în care crizele energetice erau doar un scenariu pur teoretic.
Într-un filmuleț realizat de Recorder în 2017 – care surprinde atmosfera de zi cu zi a locului -, puteți afla istoria centralei.
Tot preocuparea pentru mediu a adus o altă premieră, în 2021, punctată de Digi24:
Primăria și-a lansat propria monedă virtuală, CIUGUban, pentru a recompensa copiii care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu,
Paradoxal, primarul cu atâtea premiere la activ, ar fi trebuit să aibă cu totul alt drum în viață: s-a născut într-o altă localitate și până în 2000 a lucrat ca asistent în medicina de urgență la Serviciul de Ambulanță Sebeș și la Spitalul Județean Alba.
Până la urmă pare că și-a îndeplinit misiunea: a ajutat o întreagă comunitate să se ridice și să devină mai prosperă.
Gheorghe DAMIAN va urca pe scena IQ DIGITAL Summit Cluj în 14 iunie – unde va fi prezent în secțiunea DIGITALINATION – realizată în parteneriat (și) cu Institutul ASPEN România.
Vom încerca să lămurim dilema – mai în glumă, mai în foarte serios:
Dacă digitalizarea s-a născut la sat, cum facem să nu moară la stat?
Alături de primarul din Ciugud vor mai fi Radu PUCHIU, expertul în e-guvernare al Upgrade 100, Sabin SĂRMAS (PNL, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților) și de Oana MURARIU (USR, președintă a organizației locale).
ce este Iq digital
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.