Achilleas Kanaris – CEO și președinte al Vodafone în România – a descris la IQ DIGITAL Summit Brașov o lume fascinantă pe care o vom cunoaște chiar în viitorul apropiat.
O lume în care, de exemplu, intervențiile chirurgicale la distanță vor fi norma, chirurgul putând fi la New York, iar pacientul la Brașov.
Toate aceste previziuni din prezentarea integrală și multe altele, din domenii diverse, de la auto la agricultură, cumpărături sau chiar serviciile Salvamont – vor fi posibile datorită tehnologiei 5G, cea mai mare provocare a industriei telecom din acest moment.
Dincolo de teoriile mai mult sau mai puțin amuzante promovate de fanii conspirațiilor – discuția despre 5G a fost și la noi un subiect fierbinte: licitația pentru acordarea spectrului a fost amânată preț de nu mai puțin de 3 ani. Trei ani pierduți, din punct de vedere al evoluției tehnologiei.
În sfârșit, anul acesta în luna noiembrie, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat rezultatele licitației la care au participat Vodafone, Orange și RCS-RDS (Digi).
Grec de origine, Achilleas Kanaris lucrează pentru Vodafone de 13 ani – un bilanț „norocos”, după cum glumește el. Înainte să preia frâiele companiei din România anul trecut, a fost CEO al Vodafone Albania (2018 – 2021).
Din acea poziție, a gestionat achiziția unuia dintre cei mai mari operatori de televiziune și Pay TV – unul dintre punctele forte ale companiei, alături de alte zone de expertiză mai puțin cunoscute, precum IoT și securitate cibernetică.
Ce știm și ce nu știm despre Vodafone, în opinia CEO-ului din România?
Cu ce Și de ce e tehnologia 5G specială?
Achilleas consideră 5G o veritabilă „tehnologie a tehnologiilor”, o cheie care descuie potențialul multor altor zone, precum AI, IoT sau robotică.
Studiile arată că 5G poate crește semnificativ PIB-ul tuturor țărilor. Vorbim de aproape 13 trilioane de dolari în Europa, 5 miliarde de dolari în România, de sute de mii de noi job-uri care pot fi create:
Implicațiile 5G nu se opresc aici – modul în care sunt conduse businessurile se va schimba.
Chiar și Vodafone va fi un alt tip de companie, în epoca 5G: un player major în tehnologie - nu doar în domeniul telecom.
În plus, dacă acum este o rețea telecom închisă – prin care le sunt livrate servicii de comunicații clienților persoane fizice sau companii -, mâine Vodafone va deveni o platformă deschisă în care și alte companii vor fi invitate să inoveze.
5 zone din viața de zi cu zi pe care 5G le va revoluționa
#1 Tele-operații
Acum, în epoca 4G, pacienții sunt nevoiți de multe ori să se opereze în străinătate dacă doar acolo găsesc un specialist foarte bun pentru afecțiunea de care suferă. În epoca 5G, barierele geografice vor dispărea și operațiile se vor putea face de la distanță. Achilleas își imaginează cum:
În epoca 5G, voi putea să-mi fac o programare la un chirurg care locuiește în New York, eu voi fi internat într-un spital din Brașov, iar operația va fi făcută de la distanță.
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România
#2 Experiența de shopping
O altă imagine din viitorul deloc îndepărtat descrisă de Achilleas arată cum, în metaverse, experiența de shopping va deveni mult mai imersivă, iar clienții care comandă online vor putea să-și „încarce” singuri coșul de la supermarket.
Tot virtual, și tot în metaverse, vor putea fi vizitate și casele pe care urmează să le cumpărăm – prezice CEO-ul companiei telecom.
#3 Operațiunile Salvamont
Viteza cu care se vor desfășura operațiunile de salvare din munți – Vodafone colaborează cu Salvamont de 10 ani – ar putea crește de zece ori într-o lume 5G:
#4 Agricultura
Este adevărat că încă de astăzi vedem primele semne de digitalizare a agriculturii, dar ceea ce urmează e cu totul ieșit din ceea ce numim, azi, “comun”:
Va fi rolul dronelor să supravegheze ferma și să transmită sute de mii de imagini, ceea ce îi va ajuta pe fermieri să planifice recoltarea, irigarea ori tratamentul.
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România
Cât despre recoltarea în sine, acesta va fi… jobul roboților. Nu de mâine, dar pe termen mediu – cu siguranță!
#5 Mașinile autonome
În epoca 5G, mașinile vor putea să schimbe informații între ele, ceea ce va optimiza în continuu rutele și timpul deplasării.
Mașinile autonome vor contribui, la rândul lor, la eficiența sporită a fiecărei zile: fie că e de muncă, fie petrecută cu familia.
CEO-ul Vodafone a împărțit scena IQ DIGITAL Summit Brașov cu antreprenori (Iulian Stanciu, eMag) speakeri de talie internațională (Andreas Ekstrom și Matthew Griffin), precum și cu un al CEO de top – Sergiu Manea, șeful BCR.
Achilleas Kanaris a participat, de altfel, și la o dezbatere – care a avut loc la finalul summit-ului din Brașov, alături de alți speakeri importanți.
Puteți viziona aici înregistrarea transmisiunii LIVE a dezbaterii
La eveniment au mai participat și doi importanți factori de decizie, la nivel local și central – Allen Coliban, primarul Brașovului și Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților. Și mulți alți speakeri și invitați.
- Puteți vedea mesajele principale date de liderii BCR -> AICI, respectiv eMAG -> AICI.
Noi materiale elaborate care vor extrage cele mai valoroase idei și mesaje vor urma, cel puțin săptămânal, pe iqdigital.ro
- Pentru a fi siguri că nu le ratați, vă invităm să vă abonați la newsletterul nostru – aici.
CE ESTE IQ DIGITAL?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner iar secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.
Suntem deschiși unor noi colaborări: aici.