Aproape orice prezentare de “poveste de succes” a unei companii e suspectă de o serioasă doză de #blablabla.
Sinteza evoluției eMAG din ultimul deceniu, expusă de Iulian Stanciu – președintele executiv al platformei de e-commerce – la IQ DIGITAL Summit Brașov este, însă, o clară și notabilă excepție.
Liderul e-commerce din România a prezentat câteva repere din istoria celui mai mare comerciant online local, care în zilele de Black Friday este cvasi-sinonim cu traficul internet din România.
Mai exact: 75% din traficul Internet total din țară e “absorbit” de proiectele eMAG.
Ce s-a întâmplat în epoca Stanciu-Naspers a ținut și de context. “Putem să-i spunem noroc” – spune, modest, omul-cheie în dezvoltarea companiei.
Dar au fost și multe decizii strategice care deschid acum posibilitatea ca, în viitorul apropiat, eMAG să devină un ecosistem tot mai deschis. Interesant?
Vă prezentăm mai jos idei, detalii și fragmente video relevante – înainte de a vă invita să vizionați materialul integral.
TRECUTUL | Lumea electroIT între 2009 și 2012
# Încă dinainte de venirea Naspers, fondul de investiții sud-african care a preluat 70% din acțiunile eMag, în 2012, Iulian observase că electro-retailerii tradiționali își restrângeau spațiile din magazinele fizice.
Vă mai amintiți că au existat rețele precum Flamingo, UltraPro sau Depozitul de Calculatoare?
Pe de altă parte, nevoile clienților deveneau tot mai precise, lucru care a deschis o imensă oportunitate comercianților online care puteau deservi dintr-un singur depozit întreaga țară – a explicat Stanciu.
# În al doilea rând, creștea numărul device-urilor conectate la internet – pe atunci mai mult bătrânele desktopuri și laptopurile, telefoanele inteligente constituind o minoritate neglijabilă.
# Apăreau tot mai multe servicii de curierat cu plata cash la livrarea produselor.
# În 2004, respectiv 2007, România devenea membră a NATO și a Uniunii Europene. Asta a dat siguranță investițiior de tot felul.
Fără un layer de securitate, nu există economie. Nu poți construi ceva care să schimbe fundamental un serviciu sau un produs, pentru că nu poți face investiții. În momentul în care ai lucrurile astea asigurate îți poți construi planuri pe zece ani.
Iulian Stanciu, eMag
În tot acest context, eMag a atras în acționariat fondul de investiții Naspers, care a adus în companie atât bani, cât și mult know how. Iar o parte din cunoașterea acumulată la eMag a fost „rambursată” către alte companii din portofoliul Naspers.
De exemplu, Flipkart – cel mai mare magazin online din India, unde fondul a avut un pachet minoritar – a importat Black Friday-ul românesc sub denumirea de Big Billion Days.
CRESTEREA | Mari decizii care au decis destinul eMag
# Extinderea gamei de produse. Dacă în 2009, eMag avea 6.000 de produse, astăzi are de 2.000 de ori mai multe. Nu, nu este o eroare de calcul.
Cifra e cu atât mai impresionantă cu cât o raportăm la comerțul clasic: într-un hypermarket sunt undeva la 50.000 de produse, iar într-un mall – circa 300.000.
# Dezvoltarea de parteneriate în marketplace. Cifra de afaceri a eMag (circa 1,1 miliarde de euro anul trecut, doar în România) a explodat din 2016-2017. Mai jos, explicația:
Am luat toată lista de firme care aveau CAEN de comerț – vreo 120.000 – și le-am sunat pe toate cu o întrebare foarte simplă: „vreți să câștigați mai mulți bani?” (…) A fost o transformare digitală a companiilor din comerț.
Iulian Stanciu, eMag
# Revoluția mobilă. eMag a decis să devină mobile first încă din vremea când traficul pe mobil cumula doar 2% din total.
# Revoluția datelor. A observat că mai toate companiile tradițioinale sunt organizate informațional la fel ca armata – informațiile vin de jos, sunt procesate sus, după care se iau decizii care se repercutează înapoi la bază.
Doar că, după confruntările cu teroriștii, armata americană a adus o schimbare majoră acestei filosofii.
Accesul la date a fost democratizat, astfel încât oamenii din prima linie au putut lua repede decizii, de unii singuri.
Este o abordare teoretizată de generalul american Stanley McChrystal.
Pornind de la exemplul armatei SUA, eMag a pus datele la dispoziția oamenilor care sunt în contact direct cu clienții și le-a dat putere de decizie.
Chiar dacă s-au făcut greșeli, compania a devenit brusc mai agilă.
- Iată cum explică Stanciu legătura dintre disciplina unei companii și ce se poate învăța din modul de organizare al Armatei SUA și, mai nou, a Ucrainei:
Când vorbim de digitalizarea companiilor sau a statului nu înseamnă să îți faci un site. Înseamnă să pui date pe toate procesele, să le analizezi și să-ți definești binele și răul.
Iulian Stanciu, eMag
# Dezvoltarea tehnologiilor interne. În spatele site-ului și aplicației eMag funcționează un univers de 200 de aplicații interconectate.
# Dezvoltaea internațională. Pentru a-și permite și mai multă tehnologie, e-taierul a trebuit să-și crească baza de clienți. Iar ieșirea peste granițe a fost necesară pe măsură ce potențialul pieței locale nu mai era de-ajuns. eMag mai e prezent acum în Bulgaria și Ungaria, după un eșec pe piața poloneză.
# Dezvoltarea de infrastructură. În ultimii zece ani, investițiile eMag în automatizări și depozite (două mari în România și unul în Ungaria) s-au ridicat la 300 de milioane de euro.
Alte 100 de milioane de euro au mers către infrastrurctura de curierat și de easyboxuri – astăzi sunt vreo 4.000 în toată țara și acoperă 60% din livrările totale.
VIITORUL | eMag devine o “infrastructură deschisă pentru comerț”
Context: într-o zi normală eMag atrage 20% din traficul internet din România, iar de Black Friday ajunge la 70%.
# Iar acccesul la această audiență poate fi vândut și către alte companii. Deja platforma de advertising eMag Ads are venituri anuale de peste 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro).
# Infrastructura de depozitare va fi deschisă către toți retailerii din România, nu doar pentru partenerii din marketplace.
# Tot o astfel de deschidere va fi făcută pentru serviciile de plăți și de curierat.
# Creșterea gamei de produse prin parteneriate.
Cele 12 milioane de produse vândute de eMag nu mai par așa multe, dacă le comparăm cu cele 300 de milioane comercializate de Amazon Germania sau (un exemplu mai apropiat), cele 60 de milioane din portofoliul Allegro Polonia.
# Creștere pe zona de food. În plus, comenzile de mâncare (cu valori mici) sunt o bună poartă de intrare în lumea comerțului online pentru cei tineri și foarte tineri.
# Acces la bani pe bază de comportament. Circa 5% din vânzări sunt achiziții prin diverse forme de creditare – BNPL (Buy Now Pay Later) sau Slice. Ponderea ar putea urca la 25% în patru ani.
# România va deveni un hub de comerț. Companiile din România vor putea vinde regional, prin eMag.
Q&A: “Să vorbim și despre eșecuri!”
După prezentare, într-un dialog cu Dragoș Stanca, fondatorul Upgrade 100, Iulian Stanciu a răspuns și unei suite de întrebări din public.
Mai jos, câteva fragmente.
DS: Ce te-a “lovit” cel mai rău? Încerc să te transform în om: ești enervant, pari mult prea de succes 🙂
IS: Pur și simplu, am avut noroc, a fost un context în 2009-2012. Cred că m-a ajutat foarte mult faptul că am avut încredere în oameni.
La 25 de ani când decideam singur toate lucrurile am avut un accident vascular de la stres. Am stat în spital trei săptămâni, am fost la un pas să mi se taie un picior.
Atunci mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva fundamental și ce am schimbat a fost să nu mai fiu control freak.
Oamenii au fost atrași la eMag, pe de o parte, de brand și, pe altă parte, am și investit foarte mult în zona de creștere, pentru că am avut norocul de a avea un fond de investiții cu mulți bani. Până la urmă, am avut peste 300 de milioane de dolari – bani pe masă.
DS: Cum găsești oameni și mai ales cum îi ții entuziaști și încrezători, pentru că e o muncă asiduă?
IS: Cred că suntem puțin privilegiați, răsfățați, pentru că nu ne-a fost așa greu să găsim.
Am avut la un moment dat un coach, pe măsură ce organizația creștea – îl cheamă Adrian Stanciu – care mi-a povestit destul de mult despre cum gestionezi organizații.
În orice organizație și chiar în orice instituție a statului există o cultură. Dar nu întotdeauna după cum vrea șeful. De obicei, în organizațiile mai mici, oamenii se comportă după cum se comportă liderul organizației.
În organizațiile mai mari, comportamentul trebuie scris. La un moment dat, chiar am scris o cărticică despre cum ne comportăm noi.
Iulian Stanciu, eMag
Salariul e ochestie care nu te motivează, te demotivează. Salariul și curățenia la locul de muncă, astea sunt niște chestii igienice. Astea sunt lucruri care te demotivează dacă nu le ai.
Pentru oameni sunt importante trei lucruri.
# Jobul tău trebuie să aibă sens.
# Munca ta trebuie să aibă impact.
# Oamenii au nevoie de perspectivă.
DS: Ce le recomanzi celor care se uită cu îngrijorare la perspectiva unei perioade de stagnare sau chiar scădere economică?
IS: Sunt foarte optimist privind perspectivele macro, raportat la medie. De aceea am și continuat să investim. De ce? Vor veni foarte mulți bani din PNNR și din bugetul multianual.
Am văzut o prezentare a unui economist român care spunea că, dacă vom atrage 100% din banii de PNNR aceștia vor aduce o creștere a PIB-ului de 4% în fiecare an, timp de șapte ani. Să zicem că luăm 75% din banii ăștia și tot vom avea 3 puncte de creștere la PIB.
DS: La ce se uită eMag Ventures, vehiculul vostru de investiții?
IS: M-aș uita care sunt trendurile mari și m-aș duce la intersecția dintre ele. Care a fost compania-vedetă în ultimii ani la nivel global? Tesla. De ce? Pentru că a combinat două chestii: unu, s-a dus pe trendul de green și, doi, pe trendul de digital.
În detaliu, viziunea lui Stanciu în clip:
“Banii din PNNR au un rol” – crede liderul eMAG. “Vor să pregătească infrastructura economică pusă la dispoziție de stat către companii pentru o economie a viitorului. 38% din bani trebuie să aibă o componentă de green și 20% de digital“.
Concluzia? Optimismul lui Iulian Stanciu este molipsitor – iar ideile exprimate au o valoare reală – mai ales pentru cine are răbdarea să le asculte și înțeleagă în profunzime.
Materialul integral, optimizat pentru vizionarea YouTube, e disponibil pe canalul @upgrade100
Gata! Mulțumim pentru timpul investit în materialul pe care vi l-am pregătit și mult succes în proiectele voastre. #VaMaiUrma!
Ce e IQ DIGITAL?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner iar secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.
Suntem deschiși unor noi colaborări: aici.