Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cea de-a cincea „bătălie de idei” din seria IQ Digital by George are în centrul digitalizarea proceselor interne din cadrul unui IMM, avându-i drept protagoniști pe Bogdan Năforniță, cofondator și CEO Profluo, Daniela Apolozan, CEO și cofondatoare DocProcess și Vlad Cazan, cofondator Kfactory.

După cum ne-am obișnuit, și de această dată, „confruntarea de idei” este moderată de Marian HurducașUpgrade 100.

EXPERȚII EDIȚIEI CURENTE, CĂRȚI DE VIZITĂ:

_Bogdan Năforniță este cofondator și CEO al companiei Profluo, cea care a construit un motor de machine learning în cloud pentru procesarea digitală a documentelor contabile.  Mai multe despre Bogdan aici.

_Daniela Apolozan este CEO și cofondatoare DocProcess, companie cu o vechime de 16 ani în acțioariatul căreia se află și fondul de private equity Morphosis Capital. DocProcess este o platformă care automatizează procesele din ecosistemul de business. Mai multe despre Daniela Apolozan aici.

_Vlad Cazan este cofondator KFactory, companie care a dezvoltat  prima platformă industry 4.0 finanțată de un fond de investiții. Concret, KFactory se ocupă cu digitalizarea proceselor din fabrici. Mai multe despre Vlad aici.

Experții Bogdan Năforniță (Profluo), Daniela Apolozan (DocProcess) și Vlad Cazan (KFactory), în dezbaterea pe tema digitalizării proceselor interne

FFW > Idei de urmărit în acest episod, parte din seria IQ Digital:

Lipsa resurselor pentru digitalizare – o temă falsă

IMM-urile care continuă să introducă date manual, pe motiv că nu dispun de bugete suficiente pentru a-și digitaliza procesele interne, își periclitează viitorul în business, pare să fie laitmotivul întregii dezbateri.

Argumentele în acest sens sunt extrem de simple. De exemplu, Bogdan Năforniță (Profluo), arată că juniorii care introduc date manual sunt o resursă din ce mai greu de găsit și din ce în ce mai scumpă. Și chiar dacă i-ai găsit, problema nu e doar că munca lor e scumpă raportat la valoarea adăugată pe care o aduc. Inevitabil, culegerea manuală implică nenumărate erori care duc la decizii greșite sau, mai rău, la blocaje.

Daniela Apolozan (DocProcess) povestește experiența pe care a avut-o cu un mare retailer care nu-și putea efectiv plăti facturile, pentru că 35% dintre acestea (dintr-un total de 2 milioane) conțineau cel puțin o eroare.

Daniela Apolozan, DocProcess

Digitalizare nu înseamnă să cumperi mașinării complicate, ci să plătești un abonament lunar

Mai rău decât să-ți bazezi deciziile pe informații greșite este să nu prea ai informații, așa cum este cazul sectorului industrial, cel vizat de KFactory, o platformă de digitalizare a proceselor din fabrici, cofondată de Vlad Cazan.

Iar a face primii pași pe drumul digitalizării înseamnă să scapi de toate aceste probleme. Și ideea e că nu implică un efort financiar sufocant, așa cum presupun proprietarii de IMM-uri. Dimpotrivă.

Același Vlad Cazan arată că pentru serviciile (Software-as-a-Service) platformelor digitale de azi care automatizează procesele interne pot fi accesate în baza unui abonament lunar. Cu alte cuvinte, dispar costurile mari cu infrastructura IT și consultanța pentru implementare.

Dacă vrei să te familiarizezi cu conceptul SaaS (Software-as-a-Service), mai multe aici.
Vlad Cazan, KFactory

Tu nu faci pasul… concurența îl face

Timpul pe care antreprenorii mici și mijlocii îl au la dispoziție pentru a face saltul de la coala de hârtie la algoritmi inteligenți nu e nelimitat. Poate cea mai plastică formulă pentru a exprima ideea îi aparține CEO-ului Profluo, care la finalul episodului a spus:

Transformarea digitală este ca o asfaltare și, dacă nu ești buldozerul, atunci sigur ești asfaltul.

Bogdan Năforniță, Profluo

Tăvălugul” transformării digitale oricum vine în toate domeniile și, dacă nu faci pasul la timp, o vor face ceilalți, ceea ce îți va crea reale probleme de supraviețuire.

Bogdan Năforniță, Profluo

Nu în ultimul rând, satisfacția angajaților va crește (paradoxal) odată cu automatizarea proceselor. Toată munca este preluată de roboți software (pe ei nu îi deranjează rutina) care pot „dialoga” cu managementul în limbaj uman, prin intermediul unui chat. Mai în glumă, mai în serios, în domeniul industrial, roboții software sunt „botezați” drept ingineri care au absolvit Politehnica.

După anii petrecuți în facultate, cred că visul nu mai este să introducem (manual) documente, ci să avem raportări în timp real.

Daniela Apolozan, DocProcess

FFW | Idei de luat acasă:

>>> Principalele probleme cu care se confruntă departamentele de contabilitate. | 3:15

>>> Studiu de caz: un retailer „îngropat” în facturi | 11:50

>>> Inginerul virtual, portret-robot | 34:33

>>> Concluzii de etapă | 38:48

Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL

Hai în comunitatea IQ Digital!

Urmăriți integral episoadele publicate până în prezent, parte din proiectul hybrid media IQ Digital realizat de George – o inovație BCR – și UPGRADE 100

Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL

Carmen Codrean

View all posts