„A fost cu adevărat dureros!”, evocă van Hooijdonk momentul în care și-a implantat primul microchip arătând radiografia mâinii în care se poate distinge în alb și negru „capsula” inteligentă.
Episodul s-a petrecut pe scena IQ DIGITAL Summit organizat de George – aplicația de banking inteligent a BCR – alături de Upgrade 100 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Singura problemă, glumeste energicul olandez, e că microcipurile dau o oarecare dependență, la fel ca tatuajele, așa că a urmat și un al doilea. Pe acesta își stochează portofelul digital, dosarul medical și tot cu el își deschide casa și mașina (o Tesla).
Cine e Richard van Hooijdonk?
„Jobul meu este să vorbesc despre viitor în fiecare zi”.
În mai multe cuvinte, van Hoojdank a ținut conferințe inspiraționale pentru peste o jumătate de milion de oameni din 35 de țări. Alături de o echipă internațională de cercetători, investighează principalele tendințe din domenii care țin de robotică, drone, imprimante 3D, blockchain, quantum computing sau biotech.
Printre organizațiile care au apelat la serviciile sale se numără Interpol, Comisia Europeană, Google, IBM, Microsoft, PWC, Deloitte, Heineken, Unilever, Samsung sau Huawei. Mai multe despre ce a făcut până acum, aici.
Aveți și opțiunea să parcurgeți în rândurile de mai jos doar câteva dintre predicțiile sale despre un viitor cât se poate de apropiat.
V-ați pus centurile de siguranță? Viteza cu care intrăm în viitor e amețitoare!
1. Automatizare
Ceea ce deja se petrece în depozitele Amazon – unde armate de roboți manevrează peste un milion de pachete pe zi – va deveni regulă universală pentru orice operațiune repetitivă – spune futurologul. UiPath likes this – adăugăm noi 😉
Acest lucru e valabil nu doar pentru industrie și logistică, ci și pentru agricultură: roboți ghidați de camere inteligente vor ști cum și când să culeagă roșiile, de exemplu.
Potrivit Accenture, în 2025 jumătate din job-urile actuale vor fi preluate de roboți, algoritmi sau device-uri.
Richard Hoojdank
2. Mașini autonome
Richard spune mai în glumă, mai în serios, că în momentul în care mașinile autonome (și e o chestiune de când, nu de dacă) vor domina traficul din marile orașe, singura “problemă” va fi că nimeni nu se va mai putea sinucide trecând strada fără se asigure.
Camerele și senzorii vor face din mașini niște șoferi mult mai performanți decât oamenii.
Partea proastă e că aceste mașini deștepte pot fi “răpite”, „hacked” de minți criminale și trimise să facă rău. Să sperăm că asta va rămâne doar o predicție.
3. Imprimante 3D
Futurologul olandez crede că, pe zi ce trece, prețul obiectelor tipărite 3D este în continuă scădere. De exemplu, în urmă cu o jumătate de an a fost „tipărită” o mașină cu un cost de doar 3.000 de dolari.
În aceeași logică, piesele de schimb vor și ele produse în garaj, tot prin imprimare 3D.
„Acesta este sfârșitul outsourcing-ului. Tehnologia va face producția de mărfuri mai bună și cred că și mult mai ieftină.”
Richard Hooijdonk
Și aici există însă o implicație potențial nefastă: imprimantele 3D pot fi folosite și pentru fabricarea de arme. Ceea ce se întâmplă, deja. De unde apare, firește, nevoia de reglementare.
IQ DIGITAL e un proiect hybrid media realizat de Upgrade 100 alături de George - platforma de banking a BCR.
4. Sănătate
Dacă acum Apple Watch 7 poate să transmită semnale privind un posibil atac cardiovascular, peste trei ani, tehnologia Apple va fi capabilă să prezică starea de sănătate psihică a utilizatorului, după modul în care folosește tastatura și după mișcările corpului.
Cât despre roboții chirurgi, o întrebare de 1.000 de puncte pentru următorii 10 ani este cine va face operația: omul sau mașina? În cine vom avea mai multă încredere?
Se va aplica, oare, si în medicină logica pe care o vedem acum în alte domenii? În cine ai mai multă încredere când cauți o stradă într-un oraș nou? În indicațiile unui taximetrist sau în Google Maps? Oh, welll…
În 6-10 ani, Richard e convins că vom fi avertizați cu două ore înainte că urmează să suferim un atac cardiovascular sau un infarct, datorită nanoboților și senzorilor din corp. Pacientul își va putea „tipări” singur cu o imprimantă 3D medicamentul de care are nevoie. În SUA, de pildă, este permisă tipărirea a 50 de medicamente.
5. Sfidarea morții
„Moartea ar putea deveni o chestiune de alegere”, afirmă Richard, bazându-se pe faptul că oamenii de știință sunt capabili să imite cu mijloace digitale modul în care stocăm cu cei 100 de miliarde de neuroni de care dispunem informații precum amintirile, cunoștințele și personalitatea noastră. Pasul următor va fi probabil urcarea lor în “cloud”.
Iar Elon Musk (cine altcineva?) încearcă să importe personalitatea oamenilor pe Tesla Bot. O fi bine? Probabil, depinde: personalitatea cui? 😉
Moartea ar putea fi o alegere.
Richard van Hooijdonk
6. Rezistența la schimbare
Statistic vorbind, unei companii îi ia 5 ani să facă schimbări după ce vede cimentarea unui trend nou.
E un interval mult prea lung, care pune în pericol însăși supraviețuirea organizației. Două (contra)exemple pe care le aduce în discuție Richard sunt Blockbuster și Kodak.
Pe de altă parte, unele companii cu tradiție au știut să se adapteze. De exemplu, Rolls Royce îi tarifează pe unii dintre clienții din aviație în funcție de numărul de ore în care motoarele de avion sunt în funcțiune.
Procesele blochează schimbarea și obiceiurile distrug transformarea digitală, iar schimbarea este singura constantă.
Richard Hooijdonk
7. Ethical hacking
Unul din joburile viitorului va fi cel de „ethical hacker”: acel profesionist care găsește vulnerabilități pe care le transmite către clienții-companii.
Richard evocă o discuție cu un mare spital din Olanda care avea un aparat produs de o companie chineză conectat la cloud. Problema era că managementul spitalului nici nu cunoștea conceptul de ethical hacker.
8. Educația real-time
Speaker-ul declară falimentul sistemelor de educație tradiționale pentru că formează generaliști, nu experți.
O soluție la îndemână pentru ieșirea din faliment ar putea fi rezumată așa: școlile cu profesorii și elevii ar trebui să colaboreze strâns cu marile corporații care au bani, dar sunt lente și cu startup-urile care sunt rapide dar au probleme de finanțare.
Și nu e întâmplător că marile corporații își fac propriile universități.
Sunt furios deoarece copiii noștri nu sunt pregătiți pentru job-urile care vor fi peste 10 ani
Richard Hooijdonk
9. Organizația viitorului
Sfatul sincer pe care Richard îl dă antreprenorilor și managerilor prezenți în sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a fost ca în următorii zece ani să nu facă bani, ci să investească cel puțin 90%, dacă nu chiar 100% din profit în gestionarea incertitudinii.
Sfatul #2: pentru a inova, corporațiile n-ar face rău să se inspire din… modelul Al-Qaeda: să construiască celule în jurul organizației-mamă, cu leadership independent.
Și o ghicitoare, bonus: cine e bătrân, are părul alb și este lent? Răspunsul, în prezentare.
10. Liderul viitorului
Liderul de mâine e o persoană care inspiră, care pune cele mai bune întrebări și care le permite angajaților să eșueze.
Apropos de această perspectivă spune că nu poate uita un citat al lui Daniel Ek, cofondator Spotify: „Noile aptitudini de leadership sunt învățate, iar liderii adevărați sunt educați, nu făcuți ”
Dacă nu sunteți gata pentru acest nou stil de management, tinerii vor pleca, iar compania voastră se va duce de râpă.
Richard Hoojdank
La IQ Digital Summit – eveniment organizat pentru comunitatea tech din regiunea Moldovei de Upgrade 100 împreună cu George la Iași - futurologul și CEO-ul Trendforce.one, Richard van Hooijdonk, a împărtășit idei și a susținut un veritabil spectacol de know-how despre viitor, live-on-stage.
Prezentarea lui Richard este însă mult mai densă de atât. Alte idei care te-ar putea interesa – si la care poți avea acces ca membru al comunității IQ DIGITAL by GEORGE:
- Cum l-a întâlnit Richard pe David Bowie (1947 – 2016) acum trei ani
- Tehnologia poate repara un ochi, o mână, un creier – în definitiv, aproape orice orga
- Problema etică: e bine că la Amazon algoritmii concediază angajații?
- Cele trei cauze ale rezistenței la schimbare
- Îți place să joci Fortnite? Vezi ce i s-a întâmplat fiului lui Richard
- Cele trei tipuri de angajați
- BONUS: Q&A cu Smaranda Heroiu – Upgrade 100: cum să-ți educi copilul și ce reguli ar trebui create pentru companiile care dezvoltă AI
Intră în comunitatea noastră să vezi tot materialul!
Dacă ești membru IQ DIGITAL deja și/sau ai fost la Summit-ul din Iași folosește parola primită pe email și vezi toată producția realizată de Upgrade 100 și George / BCR mai jos.
- Dacă nu ești membru, te poți înscrie aici, via email:
După abonare vei primi pe loc o parolă pentru conținutul exclusiv, destinat membrilor.
Îți dorim vizionare plăcută și utilă!
IQ DIGITAL e un proiect hybrid media realizat de Upgrade 100 alături de George - platforma de banking a BCR - care cuprinde formate educaționale video, TV, radio, podcasts, online precum și evenimente adresate unei comunității profesionale interesate de transformarea digitală a IMM-urilor din România