Cum arată viitorul și ce instrumente folosim pentru a-i fructifica oportunitățile?
De la aceste întrebări vom porni, în 5 iunie, la două dintre momentele speciale ale IQ DIGITAL Summit Constanța dedicate leadershipului și performanței ca startup tech.
BREAKING NEWS. Va fi primul eveniment tech organizat în superba clădire a Cazinoului din Constanța care a fost închis de aproape 35 de ani!
Primul dintre aceste momente va fi un dialog dintre jurnalista Andreea Roșca și fondatorul FlowX.AI, Ioan Iacob, în cadrul formatului „The Vast & The Curious”.
Cel de-al doilea va fi o discuție din seria “Tech Leadership Talks” între fondatorul Upgrade 100, Dragoș Stanca, și antreprenorul în serie Andrei Pitiș.
AGENDA COMPLETĂ ESTE AICI
“The Vast and The Curious”, în premieră pe scena IQ Digital
În primul rând, solicită un loc pentru această ediție specială IQ DIGITAL Summit! Locurile sunt foarte limitate!
Povestea antreprenorului Ioan Iacob și a platformei FlowX.AI va fi spusă IQ DIGITAL Summit Constanța, într-o discuție aflată sub genericul „The Vast & The Curious”.

Creat și moderat de jurnalista, scriitoarea și antreprenoarea Andreea Roșca, proiectul „The Vast & The Curious” explorează strategiile și mentalitatea liderilor din lumea afacerilor.
Ce este FlowX.AI?
FlowX.AI este o platformă globală de modernizare a serviciilor bancare prin intermediul inteligenței artificiale (A.I.), platformă care a atras până acum o finanțare de peste 46 de milioane de dolari.
Datorită acestei platforme, organizații din Top Fortune 500 și bănci importante au reușit să construiască în câteva săptămâni aplicații care anterior ar fi necesitat minimum un an de muncă.
„Echipele de ingineri sunt copleșite de sarcini repetitive”
La IQ DIGITAL Summit Constanța, CEO-ul FlowX.AI, Ioan Iacob, va prezenta misiunea platformei sale de a transforma radical procesele de dezvoltare software la nivel enterprise.
El crede cu tărie în ideea de leverage — folosirea tehnologiei pentru a amplifica potențialul uman.
„Lumea noastră funcționează pe software enterprise. Există un potențial uriaș în a aduce cea mai bună tehnologie în companii”, afirmă Ioan Iacob. „Dacă am construi clădiri cu aceeași eficiență cu care dezvoltăm software azi, ar trebui să demolăm 9 din 10 zgârie-nori.”
FlowX.AI a fost conceput pentru a răspunde unor nevoi critice pe care Iacob le-a observat pe parcursul carierei sale, inclusiv la Qualitance, compania pe care o co-fondase anterior.

„Metodele tradiționale de dezvoltare software sunt ineficiente și nescalabile”, susține Ioan Iacob. El subliniază că echipele de inginerie ajung să fie „copleșite de sarcini repetitive și cu valoare redusă”, în loc să se concentreze pe inovare.
„Am construit FlowX.AI pentru a le oferi companiilor mari control asupra tehnologiei lor, integrând rapid soluții noi cu sisteme deja existente”, explică Ioan Iacob.
Viziunea companiei, în sub 3 minute este descrisă aici:
A.I. pentru eficientizare, nu înlocuire
Un exemplu notabil al succesului platformei este colaborarea cu o bancă de top, care a reușit să dezvolte în doar câteva săptămâni ceea ce altădată ar fi durat un an sau mai mult.
„Abordarea noastră este de a folosi A.I. pentru a spori eficiența inginerilor, nu pentru a-i înlocui”, explică Iacob.
Iacob avertizează însă că software-ul enterprise este în continuare mult prea greoi și ineficient.
„Dacă am construi clădiri cu aceeași eficiență cu care dezvoltăm software azi, am demola 90% dintre ele în primul an”, spune CEO-ul FlowX.AI, subliniind nevoia de a regândi fundamental procesele de dezvoltare.
În viziunea sa, un alt factor esențial este formarea echipelor capabile să înțeleagă și să controleze tehnologia.
„Este irațional să credem că putem recupera decalajul în dezvoltarea software-ului aruncând pur și simplu oameni în proiecte. Trebuie să găsim modalități mai inteligente de a construi software mai bun”, explică Ioan Iacob.
Mai multe detalii despre viziunea lui Iacob, pe scena IQ Digital Summit Constanța, în 5 iunie!
Cum schimbă lumea antreprenoriatul tech, cu Andrei Pitiș
Formatul IQ DIGITAL aduce la Constanța și o discuție despre antreprenoriat și despre importanța ecosistemului de startup-uri tech în societate.

Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100, va discuta cu antreprenorul Andrei Pitiș despre rolul României și al UE în cursa globală pentru inovație și despre lecțiile pe care Pitiș, unul dintre cei mai reprezentativi investitori din România, le-a învățat în mai bine de trei decenii de business.
- Discuția face parte din seria “Tech Leadership Talks”. Poți vedea ediția precedentă, unde invitat a fost antreprenorul George Haber, aici.
Andrei Pitiș este antreprenor, angel investor și advisor. Are la activ mai multe exit-uri internaționale de succes și peste 30 de ani de experiență în industria IT din România și din Statele Unite.
Este absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnica București și a început să lucreze în industria software încă de timpuriu. În jurul vârstei de 20 de ani, împreună cu doi parteneri, a fondat prima sa companie, un start-up din Silicon Valley.
Începând din 2005, a ocupat funcția de Country Manager România la IXIA, un lider global în sisteme de testare a performanței pentru infrastructuri și servicii IP, prezent în peste 30 de țări.

Între 2013–2016 a dezvoltat Vector Watch, un smartwatch inovator cu autonomie de 30 de zile.
- Am avut ocazia să testez acest produs la acea vreme și am scris despre el într-un material pe care îl poți citi aici.
După exit, Pitiș a ocupat timp de 4 ani funcția de VP Product și Head of European Development Centers la Fitbit, între 2017–2020.
Andrei Pitiș a fost ales de două ori la rând președinte al ANIS, cea mai activă asociație românească de software. Este pasionat să contribuie la dezvoltarea comunității antreprenorilor tech din România, iar în 2012 a co-fondat Innovation Labs.
După preluarea Fitbit cu peste 2.1 miliarde de dolari, în 2021, de cei de la Google, Andrei Pitiș nu a stat prea mult în afara arenei și este acum fondator si CEO al Genezio.
Ce este Genezio?

Genezio s-a lansat în 2023 și dezvoltă o platformă serverless destinată programatorilor ce construiesc aplicații moderne – web, mobile sau bazate pe AI.
Practic, le oferă dezvoltatorilor un mod rapid și simplu de a scrie cod și de a-l lansa online, fără să se mai ocupe de infrastructură. Platforma vine cu funcții utile precum generarea automată de SDK-uri, autentificare integrată și suport pentru baze de date.
Recent, compania a atras o finanțare de 2 milioane de dolari pentru a se extinde internațional. Mai multe detalii, la IQ DIGITAL Constanța. Acolo, neobositul antreprenor va discuta despre viziunea sa si despre importanța susținerii inovației tech “Made in Romania”.
ℹ️ CE ESTE IQ DIGITAL?
Un concept hybrid media gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.
— Detalii, aici.
Cum a fost la cea mai recentă ediție, la Oradea? Iată, în acest film:
Proiectul educațional cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV.
Scopul? Sprijinim procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România este technology partner al proiectului.
Comentează