Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Alături de artă și de inovație, deciziile reprezintă un domeniu unde inteligența artificială nu poate concura cu mintea noastră, și asta pentru că decizia este un act profund omenesc.

Deschidem cu această idee articolul de față, în care vă vom purta prin mintea sofisticată a lui Cassie Kozyrkov deținătoare, timp de 10 ani, a poziției de Chief Decision Scientist la Google.

📌 Aici puteți parcurge biografia completă a expertei A.I.

La IQ DIGITAL Summit Oradea, Cassie a susținut o prezentare intitulată „Viitorul nostru accelerat de A.I.”, în care a oferit o perspectivă clară asupra modului în care A.I. influențează și va influența procesele decizionale.

Dar, mai întâi, ea a făcut un apel la calm: A.I. e doar un instrument! Așa cum au fost creionul sau hârtia, în momentul apariției lor:

🚩 IMPORTANT! Video-ul integral e disponibil pe canalul nostru de YouTube pentru o scurtă perioadă de timp!

O miză centrală a prezentării lui Cassie Kozyrkov a constituit-o lămurirea unei concepții greșite.

Deși tehnologia este privită adesea ca o soluție omnipotentă, în realitate A.I. sporește complexitatea și reduce predictibilitatea, în comparație cu metodele tradiționale de rezolvare a problemelor.

Care e cel mai mare mit al industriei A.I., în opinia lui Cassie?

Sistemele de A.I. pot părea miraculoase, însă, după cum a subliniat Kozyrkov, nu trebuie utilizate atunci când problemele se pot rezolva prin instrucțiuni clare și precise.

În opinia ei, folosirea A.I. se justifică doar în cazurile în care complexitatea problemei depășește capacitatea umană de a o transforma în limbaj de programare.

Cu alte cuvinte, soluțiile tradiționale, bazate pe linii de cod bine definite, sunt mult mai fiabile atâta timp cât problema poate fi descompusă și explicată în termeni clari.

Cassie Kozyrkov a oferit următoarea definiție a A.I.:

Inteligența artificială este un set de instrumente pentru programare, care folosește exemple (sub formă de date) în loc de instrucțiuni explicite.

Acesta este nucleul sistemelor A.I.: ele analizează date, recunosc modele și le transformă în rezultate.

Aici, Kozyrkov a accentuat un aspect important, și anume faptul că A.I. nu poate înlocui gândirea umană:

A.I. poate automatiza sarcini repetitive și previzibile, însă nu poate aborda activități ce implică un nivel ridicat de creativitate.

Deciziile, designul inovativ, arta și interacțiunile sociale autentice sunt domenii care rămân exclusiv umane, consideră Cassie.

Unul dintre miturile referitoare la A.I. este că mașinile vor înlocui complet deciziile omului.

Kozyrkov a demontat această prejudecată: ea este de părere că A.I. nu înlocuiește decizia umană, ci o îmbunătățește.

A.I. nu are capacitatea de a lua decizii importante pe cont propriu, ci mai degrabă analizează date, recunoaște modele și oferă informații utile pentru decidentul uman.

Astfel, în loc să înlocuiască omul, A.I. devine un instrument puternic pentru sprijinirea deciziilor sale.

Omul rămâne responsabil de alegerea finală,

a spus Cassie.

În ceea ce privește modul în care A.I. “învață”, Kozyrkov a explicat că inteligența artificială se dezvoltă mult mai bine când este antrenată cu exemple, în loc să fie ghidată de instrucțiuni stricte.

Asta spre deosebire de oameni, care înțeleg și execută mai ușor atunci când procesul este împărțit în indicații precise.

Sala Teatrului “Regina Maria” în timpul prezentării susținute de Cassie Kozyrkov

Există deci o diferență crucială între programarea tradițională și programarea bazată pe A.I..

În loc să definească pas cu pas ce trebuie făcut, oamenii oferă softurilor de A.I. suficiente date și exemple pentru ca acestea să învețe singure și să generalizeze soluții la probleme similare.

Acest proces este esențial pentru tehnologia generativă, unde A.I. este capabilă să creeze texte, imagini sau chiar muzică, combinând ceea ce a învățat din datele primite.

Cu toate acestea, Kozyrkov a avertizat că, deși A.I. poate părea creativă, nu este capabilă să producă adevărate inovații sau descoperiri artistice: acestea rămân domenii exclusiv omenești.

Un capitol captivant din prezentarea lui Cassie Kozyrkov s-a intitulat „How is an A.I. born?” , unde ea a descris crearea unei inteligențe artificiale: este vorba despre găsirea unui echilibru între control și complexitate.

Nu trebuie să ne temem de complexitatea A.I., ci să învățăm cum să o gestionăm, având în vedere că scopul nu este să creăm o A.I. perfectă, ci una care să se adapteze și să învețe continuu.

a spus ea.

Un subiect de mare interes, atacat și de Cassie, este impactul A.I. asupra locurilor de muncă. Ea a explicat că A.I. va automatiza sarcinile repetitive, permițându-le angajaților să se concentreze pe activități care necesită creativitate și gândire critică.

Joburile nu dispar, ci evoluează,

a afirmat Kozyrkov.

Astfel, ea consideră că, în loc să ne temem de A.I., atitudinea de preferat este să înțelegem cum ne poate deveni un partener în munca de zi cu zi. Iar aici apare un alt aspect esențial: cum să avem încredere în tehnologie?

A.I. este un instrument puternic, dar, ca să avem încredere în el, trebuie să punem întrebările potrivite,

a subliniat Cassie. 

Companiile, la fel ca oamenii, ar trebui să investească în educație continuă, pentru a se asigura constant că această tehnologie rezolvă probleme reale.

Nu ne mai putem raporta la același ciclu de învățare, care se încheie odată cu terminarea liceului sau a facultății. Actuala realitate presupune un proces perpetuu de perfecționare și, la nevoie, de reprofesionalizare. 

Pentru că A.I. introduce complexitate în procesele decizionale, liderii de organizații și utilizatorii trebuie să dezvolte noi obiceiuri de încredere pentru a gestiona această complexitate.

Spre deosebire de metodele tradiționale, unde totul poate fi controlat și previzibil, A.I. necesită un grad mai mare de flexibilitate.

Astfel, încrederea nu mai poate fi obținută doar prin control absolut, ci prin capacitatea de a învăța din erori și ajustări constante ale tehnologiei.

Cassie Kozyrkov subliniază că, pentru a construi această încredere, este esențial să punem întrebările potrivite și să înțelegem limitele A.I..

Totodată, este necesar ca liderii să fie transparenți și să își adapteze așteptările la specificul fiecărui proiect.

Aceste noi obiceiuri de încredere implică o colaborare strânsă între om și tehnologie, unde învățarea și ajustarea continuă devin condiții ale succesului.

În încheierea prezentării sale, Cassie Kozyrkov a punctat importanța de a menține o perspectivă omenească în noua eră tehnologică.

 A.I. nu ne va înlocui umanitatea. Dimpotrivă, ne oferă ocazia să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: relațiile interumane, creativitatea și empatia.

Cassie Kozyrkov pe scena IQ Digital Summit Oradea

Prezentarea de la IQ DIGITAL Summit Oradea a oferit o viziune profundă asupra rolului inteligenței artificiale în lumea de astăzi.

De la automatizarea sarcinilor și până la nevoia de a ne educa neîntrerupt și de a căuta cele mai potrivite întrebări, Cassie Kozyrkov a conturat un viitor în care A.I.-ul va accelera progresul, fără a ne diminua umanitatea.

ℹ️ Iată trimiteri spre principalele capitole:

▶️ 01:00 Luarea deciziilor și A.I.

▶️ 02:00 Ghid pentru A.I.

▶️ 06:10 Inteligența Artificială Generativă

▶️ 09:59 Ceea ce obții este ceea ce îți dorești?

▶️ 12:39 Cel mai mare mit despre A.I.

▶️ 15:42 A conduce în complexitate

▶️ 16:59 Instrucțiuni vs Exemple

▶️ 21:55 Control vs Complexitate

▶️ 23:08 Cum se naște Inteligența Artificială?

▶️ 26:45 A.I. este în adolescență

▶️ 29:12 Automatizarea sarcinilor, nu a locurilor de muncă

▶️ 30:38 Încredere în lumea A.I.

▶️ 32:00 Cum să pui întrebările potrivite

▶️ 36:41 Sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de Smaranda Heroiu, director executiv Upgrade 100

▶️ 37:42 Top 3 lucruri de făcut ca și companie

▶️ 40:21 De ce să nu ne oprim din învățare?

▶️ 44:00 Fii uman în era A.I.

Un concept hybrid media gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.

— Detalii, aici.

Proiectul educațional cuprinde evenimentepodcastsnewslettere, online publishingvideo short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

| Parteneri regionali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster.

| Parteneri locali: Make <IT> in Oradea și BIHOREANUL.

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *