Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.


Ce provocări întâmpină companiile tech din Transilvania, în general, și cele din Oradea și regiunea Nord-Vest, în special?

Ce rol au clusterele IT în acest context — și cum se construiește un ecosistem sănătos, în care sectoarele public și privat lucrează atât împreună, cât și în simbioză cu mediul academic?

Panelul se numește “HI-TECH Made in Transilvania” și va explora potențialul regiunii Transilvania în domeniul tech și modalitățile de a stimula dezvoltarea ecosistemului local și regional. 

Invitații panelului sunt mai jos: (click pe nume pentru detalii biografice)

🎤 Mirela Mărcuț Policy Expert / Business Development Expert, Transilvania IT Cluster;

🎤 Andrei Savin CEO Brinel;

🎤 Răzvan Pătcaș director, Parcul Științific și Tehnologic Oradea;

🎤 Marcel Anghel CEO Qubiz;

🎤 Daniela E. Popescu profesor universitar, coordonator al Serviciului Management Integrat IT din Universitatea Oradea

Discuția va fi moderată de Bianca Muntean (biografie aici), Co-Founder The European Digital Innovation Hub in Transilvania și, de asemenea, Co-Founder & CEO al Transilvania IT Cluster.

  • Discuția moderată tot de Bianca, în cadrul IQ Digital Summit Cluj, este digitalizată aici

„Vom aduce în prim-plan provocările și oportunitățile întâmpinate de companiile tech din Oradea și din Transilvania – cu accent pe rolul clusterelor și al colaborării între companii, administrație și mediul academic în creșterea competitivității la nivel european și global”

Bianca Muntean, co-fondator și cluster manager Transilvania IT Cluster, coordonator și fondator al The European Digital Innovation Hub in Transilvania.

Așa cum se observă din componența panelului, pe scenă vor fi reunite viziuni din toate cele trei sectoare care sunt relevante când vine vorba despre construirea unui ecosistem de business sănătos: sectorul public, cel privat, precum și mediul academic

Bianca va discuta cu invitații săi despre rolul clusterelor și al Centrelor de Inovare Digitală (cunoscute în domeniu ca DIH-uri), dar și ce strategii viabile pot adopta companiile tech din regiune pentru a deveni jucători globali în domeniul tehnologiei.

Imagini de la acțiunile organizate recent de TEDIHT – detalii, aici

Dar ce este un cluster, la urma urmei?

În general, acest termen se referă la ”un grup de elemente similare, care sunt organizate și interconectate într-un mod ce permite o colaborare și funcționare eficiente”. 

În contextul industriei IT, imaginează-ți clusterul ca fiind un festival dedicat tehnologiei, unde atracțiile sunt organizate pe „zone tematice”.

Fiecare zonă (sau cluster) are propriul ei stil, propriile reguli și un set de activități specifice. Într-un cluster găsești tot ce ai nevoie pentru o experiență coerentă, dar toate zonele împărtășesc infrastructura generală a festivalului. 

De pildă, din Transilvania IT Cluster fac parte 180 de companii din regiune, cu peste 8000 de angajați și o cifră de afaceri totală de aproximativ 690 de milioane de euro.

Clusterul ajută companiile tech să găsească și să acceseze oportunități de finanțare. Concret, specialiștii de la Transilvania IT Cluster identifică afaceri inovatoare și dezvoltă proiecte trans-sectoriale prin sesiuni de matchmaking și evenimente.

Rolul acestor proiecte este de a reuni expertiză din domenii precum Industrie 4.0, digital health, sustenabilitate, digitalizare și HR.

Proiectul-fanion al Transilvania IT Cluster este The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) și are ca obiectiv principal stimularea potențialului și a capacităților regionale de inovare. De asemenea, funcționează ca furnizor de cunoștințe, expertiză, programe de inovare și susținere pentru startup-uri și IMM-uri. 

Imagine din timpul panelului “Tech Made in Transilvania” – ediția IQ Digital Cluj / Mai, 2023

Revenind la evenimentul din 3 octombrie, e bine să știi că formatul IQ DIGITAL Summit își propune ca, de fiecare dată, în fiecare oraș, să organizeze dezbateri care duc către progres economic și social. Iar acest lucru se poate realiza numai printr-o abordare 360° și prin deschidere către idei ce vizează toate planurile: atât cel local, cât și cel regional și global

Tocmai de aceea, panelul „HI-TECH Made in Transilvania” e integrat într-o dezbatere mai amplă: include o incursiune în procesul de digitalizare a Estoniei, precum și o discuție în care tratăm particularitățile dezvoltării digitale a Oradiei și a regiunii de Nord-Vest alături de reprezentanți ai mediului antreprenorial și administrației publice locale.

Radu Puchiu – expertul în e-Guvernare al Upgrade 100 și Technology & Society Program Director al Aspen Institute Romania – va discuta împreună cu Mihai Matei, CEO Essensys și vicepreședinte al Confederației Concordia, despre forțele care ar putea accelera digitalizarea României pe modelul Estoniei, dar și despre așteptările mediului antreprenorial în relația cu autoritățile locale. 

Apoi, secțiunea Digitalination – realizată și cu sprijinul Institutului ASPEN România – va continua într-un format extins, alături de alți patru invitați:

🎙️ Florin BIRTA | primarul municipiului Oradea;

🎙️ Mihai JURCA | City Manager al municipiului Oradea;

🎙️ Csilla HEGEDÜS | director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest;

🎙️ Ionuț STANIMIR  | director de Marketing și Comunicare al BCR.

David este director executiv al Make IT in Oradea, primul program de incubare din România care e finanțat din bani publici ca să ajute startup-urile tech locale. Invitații cu care David Achim va discuta despre construirea relației dintre public și privat sunt:

🎤 Gabriel Ciordaș – Serial Entrepreneur, Founder Creatopy, Flipsnack, SVGator, Snacktools, Rewine;

🎤 Alin Mercheș – Co-Founder and CEO Mobiversal;

🎤 Cătălin Rus – COO and Co-Founder la Prime Dash.

Make IT in Oradea este un program inedit pentru România, în care ideile antreprenorilor din Oradea sunt finanțate dintr-un buget de 300.000 de euro alocat de autoritățile locale.

  • Poți afla mai multe despre acest concept citind acest material, realizat de colega mea Carmen Codrean. 

Află ce am pregătit pentru summitul de la Oradea direct de la fondatorul Upgrade 100, Dragoș Stanca:

IQ DIGITAL Summit este un eveniment exclusivist, cu acces bazat pe o preselecție a participanților. Locurile sunt așadar limitate.

Echipa noastră analizează fiecare profil și se asigură apoi că mixul rezultat în final va conferi o experiență de networking utilă pentru toți participanții și organizatorii.

Firește, șansele de a obține un loc cresc și odată cu înscrierea cât mai din timp (în caz de punctaj egal, criteriul de departajare fiind cine s-a înscris primul/prima).

Pentru orice idei, sugestii sau propuneri de parteneriate ne poți găsi via e-mail, aici.

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

| Adus la Oradea de: The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster.

| Parteneri locali: Make <IT> in Oradea și BIHOREANUL.

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *