Ce înseamnă un operator telecom avansat din punct de vedere tehnologic în 2024, care este rolul esențial al dronelor operate de Vodafone în salvarea de vieți dar și care sunt cele mai noi inovații implementate de companie (unele, “Made in Romania“)?
Sunt câteva dintre temele abordate la IQ Digital Summit Oradea de partenerul tech al proiectului, Vodafone România, prin vocea lui Ciprian Zamfirescu, Head of Innovation & Business Development.
5 MILIOANE DE CLIENȚI-COMPANII ȘI INSTITUȚII ÎN REȚEAUA DIGITALĂ
Circa 5 milioane de organizații (companii, ONG-uri, instituții) sunt conectate la internet prin serviciile noastre, a dezvăluit Zamfirescu.
Dintre aceste colaborări, se evidențiază furnizarea de infrastructură vitală către 80% dintre instituțiile bancare, către sectorul energetic, unde 75% dintre distribuitori apelează la serviciile Vodafone, dar și proiecte de anvergură, precum cloud-ul guvernamental, realizate împreună cu administrația publică din România.
În acest context, speakerul a făcut o paralelă surprinzătoare: așa cum Oradea a găzduit acum cinci secole primul meridian zero, care acționa drept „GPS al navigatorilor”, Vodafone întreține astăzi o rețea din care fac parte, doar în România, peste 187 de milioane de dispozitive.
👉🏻 Scena IQ DIGITAL Summit Oradea i-a mai găzduit, printre alții, pe Cassie Kozyrkov, primul Chief Decision Scientist de la Google, Riaz Shah, profesor de Inovare și Leadership la Hult International School sau pe George Haber, antreprenor în serie, supranumit „părintele DVD-ului”.
-> Vezi aici un aftermovie precum și rezultatele sondajului post-eveniment. Toate materialele digitalizate post-summit apar, gradual, pe IQDigital.ro – nu le rata! Abonare, aici.
DronELE SALVATOARE
Nevoia de a fi mereu în avangarda tehnologiei și dorința de a genera un impact social cât mai pozitiv a dus compania Vodafone spre soluții hardware care sunt unicate în domeniu, a explicat Ciprian Zamfirescu la Summit-ul de la Oradea.
Primul exemplu oferit – care este unul dintre cele mai cunoscute proiecte naționale ale Vodafone – sunt dronele de căutare și salvare (Search and Rescue) utilizate de Salvamont România.
Despre aceste proiecte strategice pentru companie a vorbit și Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, la IQ DIGITAL Summit Brașov.
Pe scurt, este vorba de un set de drone capabile să devină stații de comunicații și să ofere semnal mobil pe o rază de 10 kilometri – inclusiv în regiuni montane.
Sistemul care controlează aceste drone folosește softuri de inteligență artificială și poate identifica în imagini cu senzori termici persoanele pe care le-a localizat.
Iată un scurt fragment:
Peste 85% dintre salvatorii montani folosesc o asemenea dronă în cele mai dificile misiuni.
Doar în ultimele luni, două persoane au fost salvate de la moarte cu ajutorul acestui sistem.
Dar dronele operate de Vodafone nu „păzesc” doar cerul: au fost adaptate și pentru misiuni acvatice, cum ar fi “scanarea” unor peșteri inundate sau ca asistență pentru salvamari.
Trecând de la beneficiile sociale la cele profesionale, Zamfirescu a subliniat că dronele companiei sunt folosite în opt domenii economice: de exemplu, pentru a monitoriza parcuri fotovoltaice.
Premiere Made in România: Mobile Private Networks și 5G Over New Radio
Un alt exemplu de soluții spectaculoase oferite de Vodafone România îl constituie Mobile Private Networks: rețele private care pot fi conectate la „world wide web”.
Acestea utilizează 5G Slicing, o tehnologie care separă fluxurile de date.
Pentru a înțelege cum funcționează 5G Slicing, să ne imaginăm că ar exista autostrăzi dedicate camioanelor și, separat, autostrăzi dedicate mașinilor mici, ambulanțelor etc. Avantajul acestei “felieri” (slicing, în engleză) a resurselor este că, în cazul întreruperii unui flux de date, ceilalți beneficiari își pot continua activitatea.
Pe lângă tehnologia 5G Slicing, la Vodafone Innovation Hub, laborator de specialitate din cadrul Universității Politehnica București, a fost realizată în premieră o rețea completă „5G in a box”, ce poate fi montată pe o dronă pentru a furniza internet mobil.
PATRU TENDINȚE TECH care ne vor schimba viețile
Un studiu al Comisiei Europene arată că numai 15,5% dintre afacerile din România utilizează servicii cloud based, în timp ce media europeană este de 38,9%, iar obiectivul pentru 2030 este de 75%.
Nevoia de adoptare a tehnologiilor cloud a dus la apariția Vodafone Cloud: centre de date cu echipamente de ultimă generație, localizate în diverse zone importante din țară.
Nu în ultimul rând, Zamfirescu a prezentat patru tipuri de tehnologii a căror dezvoltare va afecta semnificativ calitatea vieții umane:
- Quantum Computing. În quantum computing, „cărămizile” fundamentale de informație nu mai sunt biții clasici, cu stare binară, ci qubiții, ce oferă putere de procesare mult mai mare.
- Drone Highways: autostrăzi pentru drone. “România este foarte aproape de a dispune de așa ceva”, spune Zamfirescu.
- Economy of Things (EoT). E o extensie a Internetului lucrurilor (IoT) în care dispozitivele inteligente nu doar comunică între ele, ci și tranzacționează autonom bunuri și servicii. EoT implică folosirea blockchain-ului și a contractelor inteligente.
- General A.I.. Mult temuta dar și așteptata cu aplauze etapă (depinde de tabăra în care ne aflăm) a Inteligenței Artificiale.
🫣 Cum va arăta, deci, viitorul nu foarte îndepărtat? Descoperă toate detaliile urmărind prezentarea integrală pe canalul nostru de YouTube. Apropo, te-ai abonat? ;)
Așa s-a încheiat prezentarea susținută de Ciprian Zamfirescu, Head of Innovation & Business Development la Vodafone România.
- Nu e fost prima oară când speakerul a urcat pe scena IQ DIGITAL Summit: el ne-a fost alături și la ediția de la Cluj, unde invitat-surpriză i-a fost Tudor Giurgiu, președintele festivalului de film TIFF – susținut de Vodafone.
⏯️ Prezentarea integrală poate fi vizionată integral aici:
Mai jos, ai ideile principale. Poți alege momentele care te interesează de aici prin click pe minutul indicat:
▶️ 01:06 Oradea, primul Meridian Zero
▶️ 05:30 Vodafone și Salvamont, parteneriat de peste 20 de ani
▶️ 06:14 Tehnologia salvează vieți de 10 ori mai repede
▶️ 08:10 Tehnologia Vodafone, impact asupra a 8 industrii
▶️ 10:59 Digital Twins cu drone
▶️ 11:50 Tech for good: cum se previn incendiile de vegetație?
▶️ 12:44 Ce este o rețea privată mobilă?
▶️ 14:44 Rețelele private mobile le vor înlocui pe cele WiFi
▶️ 15:22 Premieră: prima cutie 5G In A Box din România
▶️ 16:11 Premieră: 5G Over New Radio, noul concept de voce
▶️ 18:22 Doar 15,5% dintre companiile românești folosesc cloud
▶️ 21:22 Cum arată viitorul: quantum computing, EoT și GenAI
ℹ️ CE ESTE IQ DIGITAL?
IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR. Puteți citi aici mai multe detalii.
- Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică șicomunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.
Comentează