Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

“Înțelepciunea nu se găsește în certitudini”

– este una dintre ideile celui mai apreciat moment petrecut, în 3 octombrie 2024, la prima ediție a IQ DIGITAL Summit Oradea.

Peste 900 de persoane au participat, la Oradea, la evenimentul care a adus laolaltă, în mai multe mari orașe ale României, speakeri și experți importanți – de nivel național și internațional.

Pe scena Teatrului “Regina Maria” din Oradea au urcat 26 de speakeri și invitați, care au ținut publicul atent cu aproape 9 ore de prezentări, dezbateri, momente inspiraționale și oportunități de networking.

Ei au contribuit la obiectivul asumat prin acest proiect de amploare: să aducă în comunitate idei, soluții și viziuni ce pot dinamiza mediul de business și cel academic din marile orașe – cu accent pe zona beneficiilor aduse de tehnologie și de digitalizare. 

IQ DIGITAL e un concept Upgrade 100 – realizat în parteneriat cu George – Inovație BCR, alături de partenerul tech Vodafone.

Summitul de la Oradea a beneficiat și de sprijinul partenerului regional The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster și de suportul local al “Make <IT> in Oradea” și “Bihoreanul”.

AFTERMOVIE: de fapt, un veritabil mini-documentar care cuprinde momentele-cheie, declarațiile “la cald” ale speakerilor și care surprinde atmosfera generală de la summit.

  • Iată-l, mai jos. Vizionare plăcută!

CRONICA, pe scurt, a Summit-ului (urmează, mai jos).

  • După cum am explicat și în mesajele trimise comunității via e-mail, urmează să publicăm materiale video digitalizate, dar și resurse suplimentare pentru fiecare moment în parte;

TOPUL celor mai apreciate momente – conform votului publicului prezent în sală (în detaliu, mai jos);

BEST OF PICTURES – o selecție a celor mai bune fotografii realizate de Mihnea Ratte, Nicole Pazmany și Dani Pazmany. O puteți vedea aici.

VISUAL STORY – info-graficele care conțin “povestea vizuală” a summit-ului, realizate de graphic recorderul Anca Burlacu de la Picturise.

O spunem de fiecare dată, și vorbim serios: avem nevoie de feedback-ul participanților la IQ DIGITAL Summit și facem tot ce ne stă în putință pentru a prelua din public acele idei care pot îmbunătăți viitoarele evenimente de acest fel. 

Nici de la Oradea nu a lipsit chestionarul de evaluare a experienței de la Summit, chestionar la care au răspuns 259 de persoane – adică a fost completat de 28% dintre cei prezenți.

78,3% dintre respondenți au spus că evenimentul a fost mai mult decât ceea ce se așteptau să primească și l-au caracterizat ca fiind “excepțional” sau “peste așteptări”.

Le mulțumim și le suntem recunoscători, așa cum le suntem recunoscători și celor 18,9% dintre participanți care au evaluat Summit-ul ca fiind “Ok, fair (cum mă așteptam)”. 

Iar pentru cei 2.4% care consideră că “Se poate mai bine” și pentru singura persoană care a caracterizat ziua IQ DIGITAL ca fiind “dezamăgitoare”: vom ține cont de toate sugestiile de îmbunătățire primite și vom corecta tot ce depinde de noi.

Care au fost, conform aceluiași sondaj, cei mai apreciați speakeri? Vedeți topul lor la finalul acestui articol!

Până atunci…

…iată, în cele ce urmează, o cronică pe scurt a acestei ediții.

Sau, altfel spus, ce a cuprins IQ DIGITAL Summit Oradea, în ordinea cronologică a prezenței pe scenă:

Ziua a fost deschisă de către Dragoș Stanca, fondatorul Upgrade 100 și co-organizator al evenimentului. 

Prezentarea sa a creat cadrul pentru întregul Summit.

Dragoș (foto) a vorbit despre felul în care explozia de tehnologie care ne inundă telefoanele, tabletele sau laptopurile are capacitatea de a se transforma într-o imensă oportunitate – poate chiar unică, în timpul vieților noastre – pentru cei care sunt suficient de educați încât să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jur.

– Prezentarea integrală, în curând – pe IQDigital.ro

Momentul în care ne aflăm este unul teribil de complicat, a explicat britanicul Riaz Shah, profesor la Hult International Business School: natalitatea a ajuns la cele mai scăzute rate din ultimii 134 de ani, piața muncii din Europa este dependentă de muncitorii din Asia, iar sute de domenii sunt afectate de Inteligența Artificială. 

Dar Riaz Shah a spus la Oradea și ce putem face pentru un viitor mai bun: să înțelegem că nevoia principală și imediată e aceea de a ne îmbogăți bagajul de aptitudini.

Înțelepciunea nu se găsește în certitudini

unul dintre mesajele lui Riaz Shah

E important să acceptăm că anumite părți din munca noastră vor fi automatizate, consideră Shah, și să ne concentrăm energia către dezvoltarea creativității și a acelor părți din munca noastră care depind de capacitatea de a fi curioși și inventivi.

Prezentarea lui Riaz a fost urmată de o sesiune Q&A, realizată de colega noastră Smaranda Heroiu.

— În curând, materialul digitalizat va apărea pe platforma IQDigital.ro 

Ideea că primăria orașului te-ar putea sprijini financiar pentru a-ți pune pe picioare un startup tech ar putea părea o glumă. La Oradea însă a devenit o realitate.

Aici există “Make IT in Oradea”, primul program de incubare din România finanțat din banii unei Primării – un program creat cu scopul de a accelera dezvoltarea startup-urilor tech locale. 

David Achim, directorul executiv al “Make IT in Oradea”, a explicat de ce Oradea este atât de specială în peisajul de business din România.

El i-a avut alături pe scenă pe Gabriel CIORDAŞ, Serial Entrepreneur, Founder al Creatopy, Flipsnack, SVGator, Snacktools și Rewine, pe Alin MERCHEŞ, Co-Founder and CEO al Mobiversal, și pe Cătălin RUS, COO and Co-Founder al Prime Dash.

Mesajul lor?

Suntem la fel de buni ca cei din Silicon Valley. Dar nu suntem buricul pământului.

— Materialul digitalizat dedicat acestui moment va apărea pe platforma IQDigital.ro în următoarele zile.

George Haber și “arma” moștenită de la mama lui: zâmbetul (atunci și acum). Foto: Mihnea Ratte

Prezența antreprenorului George Haber pe scena IQ DIGITAL Summit Oradea a fost un moment deopotrivă emoționant și amuzant, pe deplin savurat de publicul din sală (după cum au relevat și rezultatele sondajului post-eveniment). 

În dialogul pe care l-a avut cu Dragoș Stanca, George Haber a vorbit despre pasiunea care l-a dus din Oradea în Israel și în Silicon Valley, și din IT în entertainment și apoi către aplicații ale A.I.-ului în medicina modernă.

Foarte modest pentru cineva care a revoluționat industria – de pildă, modul în care sunt comprimate și distribuite materialele video –, Haber a mărturisit, printre altele, că a învățat de la mama sa, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, că atitudinea câștigătoare în viață e să zâmbești mereu.

A urmat un dialog plin de optimism despre felul în care Inteligența Artificială poate schimba viețile pacienților din întreaga lume.

George T. Haber, în dialog cu Dragos Stanca

Revenind în prezent și, mai ales, în viitor: după cum a anunțat pe scenă, el a inițiat – la cei doar 70 de ani ai săi – nu doar un nou startup numit ZenAIos, ci și un proiect-pilot de implementare a inteligenței artificiale în spitalele din Bihor.

Detalii, via partenerul nostru Bihoreanul, în acest articol.

Materialul prelucrat cu George Haber #VaUrma — pe IQDigital.ro

Din prezentarea lui Thomas Kolarik, vicepreședinte IT și Operațiuni al BCR, am aflat că sistemele băncii care folosesc machine learning sunt responsabile pentru descoperirea, în fiecare lună, a peste 1200 de tentative de fraudă.

Dar utilizarea Inteligenței Artificiale în banking nu se oprește aici.

“Credem în oameni și în ideea că oamenii vor folosi A.I.-ul. Vrem să punem puterea în mâinile experților, nu în mâinile inginerilor de software”

a explicat vicepreședintele BCR

El a dezvăluit că, în fiecare lună, BCR consemnează peste 80.000 de conversații între clienți și bancă.

Thomas Kolarik – BCR în dialog cu Marian Hurducaș – Upgrade 100

92% dintre clienți preferă o variantă în care interacționează cu o persoană reală. Dar chatboții rămân utili, cu condiția “să nu halucineze” atunci când oferă sfaturi financiare.

— Urmează să vă prezentăm aici un material pe larg rezultat din prezentarea expertului BCR.

Ca la fiecare ediție a IQ DIGITAL Summit, segmentul Digitalination, realizat în parteneriat cu Institutul ASPEN România, a adus pe scenă reprezentanți ai celor trei sectoare care contribuie la dezvoltarea unei comunități moderne: mediul antreprenorial, autoritățile publice și mediul universitar. 

Experiența Estoniei – via Euronews, în premieră la IQ Digital Summit Oradea

În deschiderea acestui moment, ne-am concentrat pe deja faimosul exemplu de digitalizare al Estoniei. De această dată, însă, discutând direct la sursă.

Într-un interviu acordat pentru Euronews România în avanpremiera evenimentului de la Oradea – difuzat în premieră pe scena de la Oradea, apoi la TV -, oficialul estonian Rannar Park a vorbit despre beneficiile digitalizării, pe care mica țară baltică le “culege” de mai bine de 20 de ani.

Cel mai important?

Economii anuale la buget echivalente cu 2% din PIB-ul țării, o reușită despre care Rannar Park spune că poate fi translatată în orice altă țară. Inclusiv România.

Radu Puchiu, expertul în e-guvernare din echipa Upgrade 100, a continuat apoi dezbaterea și s-a concentrat pe soluții ce pot fi implementate în Oradea.

I-a avut alături pe Mihai Matei, CEO Essensys și vicepreședinte al Confederației Concordia, Mihai Jurca, City Manager al municipiului Oradea, și Cătălin Lupoaie, B2B Marketing Manager în cadrul BCR

Oportunitățile sunt dintre cele mai diverse atunci când ești un business cu viziune, într-o piață europeană care abia așteaptă idei disruptive.

Pe identificarea acestor oportunități s-a concentrat și dezbaterea “Hi-Tech Made in Transilvania”.

Dezbaterea a fost moderată de Bianca Muntean, Co-Founder The European Digital Innovation Hub in Transilvania și Co-Founder & CEO al Transilvania IT Cluster – parteneri ai summitului de la Oradea.

Ea a avut alături un panel de discuții profesionale format din Mirela Mărcuț, Policy Expert / Business Development Expert în cadrul Transilvania IT Cluster, Andrei Savin, CEO Brinel / iQanto, Răzvan Pătcaș, director al Parcului Științific și Tehnologic Oradea, Marcel Anghel, fondator Qubiz, și profesorul universitar Daniela E. Popescu, din cadrul Serviciului de Management Integrat IT de la Universitatea din Oradea.

Cassie Kozyrkov, fostă Chief Decision Scientist la Google, este un adevărat super-star în lumea A.I., iar prezentarea sa de la Oradea a cuprins o mulțime de idei fascinante pentru cei interesați de acest domeniu. 

Ghidul lui Cassie pentru utilizarea Inteligenței Artificiale” a făcut publicul din sala Teatrului să își caute caietele de notițe.

Ea a vorbit pe larg și despre mindset-ul pe care ar trebui să îl avem în fața acestor provocări tehnologice cu care ne confruntăm. 

Complexitate, oportunitate, incertitudine, schimbare sau creativitate sunt câteva dintre elementele-cheie la care să fim atenți în această perioadă, în viziunea lui Cassie. 

Smaranda Heroiu – Upgrade 100, în dialog cu Cassie Kozyrkov – răspunzând întrebărilor din public

Iar o idee interesantă, care a continuat într-un fel discursul lui Riaz Shah, a fost aceea că nu ar trebui să ne concentrăm pe eventualele joburi care vor fi pierdute, ci pe sarcinile pe care tehnologia A.I. le va prelua de la oameni. 

Rețeaua Vodafone include la nivel mondial peste 178 de milioane de dispozitive conectate în platforma IoT a uriașei companii.

În această rețea se disting proiectele care salvează vieți, deși nu produc, poate, acel profit la care vizează orice business global. 

Ciprian Zamfirescu, Head of Innovation & Business Development în cadrul Vodafone România, a explicat la Oradea cum dronele companiei sunt folosite în 85% dintre misiunile cele mai grele de la Salvamont România. 

Prezentarea lui s-a concentrat pe explicarea acestui parteneriat care are deja peste 20 de ani. În urmă cu 2 ani, Vodafone i-a echipat pe salvamontiști cu “ajutoare” tehnologice de ultimă generație: o dronă care duce semnal de conectivitate în munți, oriunde e nevoie de așa ceva. 

“Dronele ajută la salvarea vieților cu o viteză de 10 ori mai mare”

Ciprian Zamfirescu, Vodafone

De-a lungul timpului, în arsenalul Salvamont au mai ajuns drone subacvatice care scanează apele, roboți de 7 ori mai rapizi decât o barcă, drone care pot transporta kit-uri medicale și care se transformă în bărci la contactul cu apa, dar și un detector care folosește A.I. pentru a găsi oameni înghițiți de ape.

Ciprian Zamfirescu, Vodafone

Toate acestea pentru că Vodafone a înțeles colosala putere a dronelor. Ciprian Zamfirescu a explicat și cum tehnologiile Vodafone îmbunătățesc funcționarea parcurilor fotovoltaice: dronele sunt folosite la scanarea unui teren, pentru a afla dacă e potrivit să găzduiască panouri fotovoltaice.

Mai multe despre acest subiect vei putea afla în materialul digitalizat ce va fi publicat în curând pe iqdigital.ro.

IQ DIGITAL Summit a oferit publicului șansa de a descoperi latura antreprenorială / tech a unui om foarte cunoscut.

Marius Moga – then vs. now – @ IQ Digital Summit Oradea

Artistul și compozitorul Marius Moga a urcat pe scenă nu pentru a cânta vreun hit nou, ci în calitatea sa de antreprenor în domeniul A.I.

El a povestit cât de tare a luptat pentru a învăța să stăpânească noi teritorii și să profite de oportunitățile ivite: a fost DJ de cartier, beat maker, s-a mutat la București și s-a apucat de antreprenoriat când niciun artist din România nu se gândea că asta ar putea fi posibil.

    A luat-o de mai multe ori de la zero și nu a renunțat niciodată.

    Marius Moga a cucerit publicul prin povestea sinceră a parcursului său artistic asistat de tehnologie

    Publicul din Oradea a aflat povestea inspirațională a unui artist care și-a găsit locul și într-un domeniu al tehnologiei. Domeniu care, așa cum a explicat și George Haber (la rândul său, DJ în tinerețe) este mult mai artsy decât pare.

    — Materialul digitalizat video + text dedicat momentului lui Marius Moga e în curs de apariție pe IQDigital.ro

    Smaranda Heroiu Upgrade 100, alaturi de Camelia CrisanFundația Progress

    Momentul special Code Kids – care a debutat în formatul IQ Digital o dată cu ediția de la Craiova – nu a lipsit nici de la Oradea.

    A fost un moment apreciat de participanții rămași, în număr foarte mare, până la finalul zilei de IQ DIGITAL Summit. 

    Pentru a sublinia ideea că IQ DIGITAL Summit e un eveniment al comunității, micii programatori de la Code Kids – proiect realizat de Fundația Progress – au primit din nou ocazia (așa cum au făcut-o și la Craiova) de a arăta publicului că mediul antreprenorial românesc are viitor. 

    Pe scenă a intrat noua generație, de la un capăt la celălalt al segmentului: moderatorii Smaranda Heroiu și Marian Hurducaș au fost înlocuiți de Gabriela-Lelia Barbu (14 ani), de la Wizards Code Club din Pietrari.

    Apoi, au avut șansa de a-și prezenta proiectele Brigitta Pál (Robocopiii, Mugeni, județul Harghita), Alexia-Roxana Mátyás (Code Evolution, Viișoara, județul Cluj), Mara Mestic (Fast Coders, Vișeu de Sus, județul Maramureș) și Vlad Ștefan Sabadâș (Cyber Hackeri, Zalău, județul Sălaj).

    • Momentul a fost completat de o discuție pe care Smaranda Heroiu a avut-o cu Camelia Crișan, director Executiv al Code Kids.

    Ea a explicat că fiecare leu investit în educația copiilor din proiect aduce înapoi comunității, în medie, peste 11 lei

    — Cum s-a realizat acest calcul vei putea înțelege mai bine din materialul integral. În curând, pe IQDigital.ro

    După cum spuneam la începutul acestei cronici, ca de obicei, vocea publicului este foarte importantă și pentru noi ca organizatori, și pentru speakerii care se prezintă în fața publicului IQ Digital.

    🏆 LOCUL 1 : Speech-ul lui Riaz Shah: 83,2% excepțional și peste așteptări;

    🏆 LOCUL 2 : Dialogul cu George Haber: 79.2% excepțional și peste așteptări;

    🏆 LOCUL 3 : Prezentarea lui Cassie Kozyrkov: 70% excepțional și peste așteptări;

    🏆 LOCUL 4: Povestea de succes a lui Marius Moga: 54,7% excepțional și peste așteptări.

    🏆 LOCUL 5: Dezbaterea și prezentarea “Oradea. What’s Different?” – moment susținut de David Achim și invitații săi antreprenori bihoreni.

    Nici un moment nu a scăzut sub 30% “peste așteptări” / “excepțional”, iar cel mai slab moment din agendă a fost considerat de doar 15% dintre participanți ca nesatisfăcător.

    Privind partea plină a paharului: chiar și cel mai slab votat moment din summit a fost cel puțin ok pentru 85% dintre cei care au fost în sală.

    Mulțumim!

    Acestea fiind scrise, le mulțumim și colegelor, colegilor, furnizorilor și voluntarilor care s-au implicat în evenimentul de la Oradea – cea mai complexă ediție din seria IQ Digital de până acum – îi puteți vedea, pe toți, pe genericul final al filmului publicat azi.

    Le mulțumim, desigur, și partenerilor noștri de cursă lungă, George – Inovație BCR și Vodafone România, fără de care un astfel de eveniment, de o asemenea complexitate, nu ar putea exista.

    Ediția de la Oradea a fost realizată și cu suportul The European Digital Innovation Hub in Transilvania și al Transilvania IT Cluster.

    Partenerii locali de implementare au fost Make <IT> In Oradea și Bihoreanul.

    1. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul nostru – abonare, AICI.
    2. Asigură-te că ai dat “subscribe” canalului nostru Youtube, AICI (și că ai notificările pornite).

    Astfel vei afla imediat ce anunțăm și care este următoarul oraș în care vom ajunge cu IQ DIGITAL Summit în anul 2025.

    Până atunci, urmează o serie de materiale valoroase filmate la Oradea – la care, ca de obicei, adăugăm resurse suplimentare și linkuri care pot fi de folos comunității noastre.

    Radu Hanganut

    Jurnalist @Euronews România
    Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

    View all posts

    Comentează

    Your email address will not be published. Required fields are marked *