Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

VIITORUL E AICI | Cum se poate transforma în oportunitate “furtuna perfectă” provocată de tehnologie? Cu: Dragoș STANCA, Upgrade 100

Ce înseamnă transformare exponențială și cum putem să ne pregătim pentru valul de transformări majore care a început deja?

E tema pe care Dragoș Stanca, antreprenor tech și expert media, a abordat-o în deschiderea IQ DIGITAL Summit Craiova.

Dragos Stanca la IQ DIGITAL Summit Craiova | Foto: Mihnea Ratte și Cosmin Kleiner

▶️ El a explicat în debutul evenimentului de ce percepția noastră asupra dezvoltării tehnologiei trebuie schimbată – întrucât creierul nostru e proiectat să perceapă doar evoluția liniară – nu și pe cea exponențială.

  • Descoperiți mai multe despre Legea lui Moore – la care Stanca a făcut referire în debutul prezentării.

Ca argument, speakerul a vorbit despre un șir de descoperiri sau avansuri tehnologice importante care s-au întâmplat în decurs de numai o lună (mai exact, în martie 2024, în timpul pregătirilor pentru summitul de la Craiova). 

Mai exact – cu linkuri pentru detalii, la fiecare:

Ca un argument suplimentar, Stanca a arătat cât de mult a evoluat inteligența artificială în domeniul video: la începutul turneului IQ DIGITAL nici nu exista discuția despre iminenta lansare a A.I., după care au apărut primele video-uri ciudate și aproape amuzante.

  • Iar acum, doar prin intermediul unor comenzi-text, artiștii care testează Sora – modelul video al companiei Open AI – sunt capabili să creeze așa ceva:

Însă IQ DIGITAL nu e un proiect care doar laudă tehnologia – pentru că nu e cazul, mereu…

Co-organizatorul IQ DIGITAL a mai oferit publicului din Craiova o perspectiva legată de etică.

Această temă s-a mai aflat pe agenda summitului în ediția de la Cluj, datorită unei prezentări susținute de Olivia Gambelin (o puteți vedea aici).

Sala Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova în timpul prezentării

▶️ Stanca a atras atenția că instituțiile de media corecte – adică acelea care lucrează pentru interesul public – sunt deja victime colaterale ale unei evoluții tehnologice rapide, care nu ține cont de aspectele etice care ar sta, eventual, în calea profitului:

Din acest motiv, astăzi avem o întreagă industrie, extrem de profitabilă, care perpetuează clickbaitul și dezinformarea plătită via publicitate automatizată.

  • Primele semne că și Open AI – dar nu numai – ar putea avea probleme etice au apărut deja. Un podcast interesant pe această temă publicat de The New York Times – care a și dat în judecată Open AI deja – se poate asculta aici.

În acest context, rolul unui eveniment precum IQ DIGITAL Summit – a explicat vorbitorul – este să pună lupa pe ce e bun, dar să și critice când tehnologia nu produce bine din punct de vedere social.

  • El a invitat audiența să se alăture Ethical Media Alliance, o inițiativă non-profit susținută și de BCR, care este partenerul principal de co-organizare – alături de Upgrade 100 – al IQ DIGITAL.

Spre finalul intervenției sale, Dragoș Stanca a explicat conceptul IQ DIGITAL.

Acesta este un format educațional care își propune să stimuleze dezvoltarea regională și în comunități locale cu ajutorul tehnologiei folosite în mod etic.

Soluțiile propuse de IQ DIGITAL format realizat de Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR alături de partenerul tech Vodafone – sunt generate și din dialogul provocat între instituțiile publice, cele academice și mediul privat, precum și din oportunități de cooperare între startupuri, IMM-uri și corporații.

Totul, dintr-o perspectivã locală – dar cu viziune globalã.

Craiova e și primul oraș în care a existat și un eveniment-satelit dedicat studenților: UCV – IQ DIGITAL Talks.

FUN FACT. Stanca și-a încheiat prezentarea în amuzamentul audienței, prezentând “performanțele lingvistice” atinse de clona sa digitală, care a învățat repede cum să traducă foarte corect salutul de bun-venit la Summit – varianta Craiova.

⏩️ PREZENTAREA INTEGRALĂ

Prin click sub video, pe principalele capitole, puteți “derula” rapid spre partea care vă interesează.

⏩️ 00:20 – VIITORUL E AICI

⏩️ 02:00 – CE E VITEZA EXPONENȚIALĂ, ÎN TEORIE?

⏩️ 05:00 – CREȘTEREA EXPONENȚIALĂ, ÎN REALITATE

⏩️ 08:00 – CUM S-A SCHIMBAT LUMEA ÎN DOAR 2 ANI?

⏩️ 10:00 – VALUL SCHIMBĂRILOR, UN TSUNAMI

⏩️ 11:30 – FURTUNĂ PERFECTĂ SAU OPORTUNITATE?

⏩️ 13:00 – TEHNOLOGIA NU PROVOACĂ DOAR BINE

⏩️ 15:00 – CE E IQ DIGITAL?

⏩️ 17:17 – SPRE VIITOR, CU OPTIMISM

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

>>> Newsletter: ABONARE, AICI 

>>> Comunitatea Whatsapp: AICI 

>>> Abonare la Canalul YOUTUBE: AICI

Carmen Codrean

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *