Impactul inteligenței artificiale asupra economiei va fi masiv: mai ales în ceea ce privește piața muncii.
Futurologul american Martin Ford a spus răspicat, încă din 2015, când a publicat „Rise of the Robots”, că noile tehnologii A.I. vor pune în pericol mai ales joburile cu grad ridicat de sofisticare.
- Jurnalistul Mihnea Măruță – autor al cărții “Identitatea Virtuală“ – a realizat un interviu cu Martin Ford în direct pe scena Teatrului Național din Cluj.
A adăugat dilemelor lui și temele venite din public – în cadrul unei sesiuni Q&A care a urmat amplei prezentări realizate de invitat.
- Puteți vedea aici o selecție a celor mai importante idei din prezentarea anterioară interviului.
13 întrebări despre viitor: CE A RĂSPUNS INVITATUL?
Martin FORD - detalii despre el, aici - a făcut parte dintre cei peste 20 de speakeri străini și români care au urcat pe scenă la IQ DIGITAL Summit Cluj – cel mai amplu eveniment organizat, până acum, în cadrul proiectului co-produs alături de GEORGE - Inovație BCR în parteneriat cu VODAFONE România. Partener local: The European Digital Innovation Hub în Transilvania.
A rezultat un dialog extrem de interesant – din care am selectat 13 întrebări. Iată, mai jos, câteva idei.
▶️ Momentul poate fi vizionat aici.
Martin crede că antidotul pentru provocările serioase pe care inteligența artificială le va crea în piața muncii este venitul universal de bază – o formulă prin care toți cetățenii sunt remunerați, indiferent dacă muncesc sau nu.
Q: Nu cumva venitul universal de bază va ucide capitalismul, așa cum îl știm?
“Cred că venitul universal de bază ar putea fi lucrul care, de fapt, salvează capitalismul de el însuși” —
Martin Ford, futurolog
Q: Ar trebui să taxăm suplimentar tehnologia – după cum propune invitatul în cea mai recentă carte a sa, „Rule of the Robots”?
Ideea e că, în scenariul adoptării venitului universal de bază, banii trebuie să vină de undeva, argumentează autorul.
Pe de altă parte, companiile din tech vor avea tot mai puțini angajați, deși vor fi tot mai productive, deci vor fi taxate mai puțin pentru forța de muncă.
Soluția pe care o vede el este, într-adevăr, taxarea suplimentară a capitalului.
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
4 riscuri ale exploziei a.i. la nivel mondial
⚠️ Cartea "Identitatea Virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare" - aflată în topul vânzărilor din iunie 2023 - e un proiect multimedia realizat de Editura Humanitas în parteneriat cu Upgrade 100. 🎤 O discuție pe tema cărții găsiți aici, într-un interviu realizat de Dragoș Stanca cu autorul Mihnea Măruță - în cadrul emisiunii Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla.
Q: Care ar fi pârghiile prin care am putea reglementa superinteligența – tehnologia care va fi mai deșteaptă chiar decât omul?
În viziunea lui Ford, câtă vreme tehnologia nu egalează ori depășește inteligența umană, reglementarea nu e o prioritate.
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
În schimb, alte 4 riscuri, asupra cărora a insistat în prezentare, au un impact imediat:
#1. MANIPULAREA, fake news-ul, deep fake-ul.
#2. „PREJUDECATA” ALGORITMILOR care pot lua decizii importante dar eronate pentru viața oamenilor pentru că ar prelua și amplifica, de facto, prejudecăți umane
#3. ARMELE AUTONOME și, de ce nu, armele autonome de ucidere în masă
#4. ÎNCĂLCAREA INTIMITĂȚII prin sisteme de monitorizare generală, precum cel din China
singurul lucru cert: incertitudinea
Q: Cum ne pregătim copiii pentru o lume dominată de A.I.?
Încă un subiect pe care futurologul l-a atins și în prezentarea sa din cadrul IQ Digital Summit Cluj: există și domenii de activitate care nu vor fi bulversate de A.I.? Răspunsul e “DA”.
E vorba despre joburile eminamente creative, nestandardizate – sau cele în care e pusă în valoare inteligența socială.
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
Un sfat de la Martin Ford: încă din liceu și facultate, adolescenții și tinerii trebuie familiarizați, fără prea multe detalii tehnice, cu potențialul tehnologiei care ne va modela viitorul.
Acest sfat este recomandat și politicienilor care, într-o bună zi, și-ar putea vedea amenințate propriile joburi de A.I. 😉
▶️ VIZIONEAZĂ momentul aici.
Mesajul final pe care Martin l-a transmis publicului: singurul lucru sigur e că viitorul e incert.
Îți recomandăm și dezbaterea "A.I. - Aliat sau Inamic?", care a avut loc la IQ DIGITAL Summit Cluj, la care Martin Ford a luat parte alături de: - Daniel David, rector al UBB și expert în psihologie clinică și psihoterapie recunoscut internațional; - Olivia Gambelin, tech ethicist; - Paul Roetzer, expert în marketingul bazat pe inteligența artificială.
ABONEAZĂ-TE! Află când publicăm materiale noi via IQ DIGITAL Newsletter:
ce este iq digital?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
- Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub în Transilvania – alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.