Ce e binele si răul – din perspectiva tehnologiei, nu doar a filosofiei?
Pe cine “decide” mașina pilotată de A.I. că va sacrifica, în caz că are de ales: pe șoferul care circulă corect, sau pe pietonul care nu respectă legea?
Veți putea afla cum se iau – ori ar trebui să se ia – aceste decizii extrem de dificile din intervenția pe care Olivia Gambelin – fondator și CEO al companiei de consultanță Ethical Intelligence – o va avea la IQ DIGITAL Summit Cluj.
Cert e că, o dată cu explozia posibilităților oferite de tehnologie, meseria de etician e una dintre cele mai importante: asta pentru că am ajuns în stadiul în care trebuie să scriem linii de cod care au de luat astfel de decizii, în locul nostru.
Practic, trebuie să “algoritmizăm” deciziile cu bază morală – un lucru extrem de dificil.
Etica tehnologiei. De ce este necesară acum mai mult ca niciodată?
Va fi cel mai mare eveniment organizat până acum din această serie și se va desfășura pe 14 iunie în clădirea-simbol a Teatrului Național și a Operei din Cluj-Napoca.
Pe aceeași scenă vor mai urca, printre mulți alții, futurologul si autorul de bestseller Martin FORD, Bogdan PUTINICĂ – country general manager Microsoft România si Moldova sau Cosmin ALEXANDRU – speaker și profesor. Cu preocupări similare cu ale Oliviei, tot pe scena IQ DIGITAL Summit Cluj va fi si Paul ROETZER – focusat însă pe inteligența artificială si impactul acesteia în marketing.
Summitul de la Cluj – parte din proiectul IQ DIGITAL – e un concept Upgrade 100 și George – BCR
Partener de tehnologie: VODAFONE
Parteneri locali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan
Context. Etica, din perspectiva filosofui antic Platon, implică faptul că oamenii care cunosc binele sunt buni și că nimeni nu face răul cu bună știință. Cuvântul „etică” are drept rădăcină grecesul „ethos”, care se traduce prin „fel de a fi”.
Etica tehnologiei – așa se numește specializarea Oliviei – e, de fapt, elefantul din încăpere astăzi când omenirea trăiește un moment de cotitură, probabil la fel de important ca inventarea internetului.
Da, la revoluția inteligenței artificiale ne referim.
Pentru Olivia Gambelin acest „elefant” a devenit punctul de plecare al unui business și o temă de cercetare continuă.
Firma sa, Ethical Intelligence, e o rețea de peste 70 de experți în etica tehnologiei cu clienți atât din selecta listă Fortune 500, cât și din rândul startup-urilor de serie A.
Ce definește rezultatul final? europenI vs. americani
Licențiată în filosofie și cu un master în filosofia AI la Universitatea din Edinburg, Olivia își împarte viața între Silicon Valley și Bruxelles unde oferă consultanță în materie de reglementare a inteligenței artificiale.
Există diferențe între abordările etice de pe cele două contiente? Evident, sunt o mulțime.
AGENDA IQ DIGITAL SUMMIT e aproape completă este publicată pe site – așadar nu ezitați să aplicați pentru un loc, chiar azi, AICI
De exemplu, Olivia crede că în vreme ce europenii sunt preocupați și de eventuale efecte nocive ale aplicării tehnologiei, americanii sunt mai individualiști – profitul e pe primul loc -, după cum reise dintr-un interviu acordat alltechishuman.org.
Cultura din Silicon Valley este cea care a modelat-o de la cea mai fragedă vârstă. Acolo s-a alfabetizat din punct de vedere tehnologic și a înțeles că singurile limitări sunt cele din propria minte.
Locuitorii din celebra vale sunt, în descrierea ei, un fel de „purceluși de guinea” pe care se testează cele mai noi servicii și produse. Și tot Silicon Valley este locul în care a văzut și latura întunecată a tehologiei.
Utilizarea tehnologiei are drept scop îmbunătățirea vieților noastre, dar am observat adesea cât de nocive pot fi efectele acesteia.
Olivia Gambelin/ alltechishuman.org
Întrebările care contează. Cine este vinovat când o mașină atonomă lovește un om?
La modul concret, problemele ce își caută o rezolvare urgentă în viziunea Oliviei țin mai ales de încălcarea intimității.
Într-o prezentare la TEDx Patras de anul trecut, ea arată cu degetul spre rețelele sociale care exploatează fricile utilizatorilor pentru a-i ține captivi în „discuții” pline de ură (hate speech) sau spre aplicațiile care ne monitorizează mișcările corpului pentru a vinde firmelor de asigurări informații prețioase despre sănătatea noastră.
O altă temă de cercetare asupra căreia s-a aplecat încă din 2019 (tot de atunci vorbea despre implicațiile A.I.) este etica mașinilor autonome. În definitiv, cine este vinovat când o astfel de mașină lovește un om? Aici e buba.
Am fost învățați din prima zi a existenței că viața omului este ceva cu adevărat valoros și că a lua viața altuia e greșit. Asta înseamnă că avem sădite în noi valorile etice.
Olivia Gambelin/ alltechishuman.org
Ineditul abordării Oliviei vine din aplicarea eticii (o ramură a filosofiei) într-o zonă care până acum era privită drept teritoriul exclusiv al antreprenorilor, investitiorilor sau al inginerilor software.
Olivia a fost întotdeauna atrasă de tehnologie, însă filosofia a rămas mereu „plăcerea sa vinovată”, după cum spune pentru San Francisco Examiner.
Găsirea unui job în filosofia tehnologiei i s-a părut o misiune imposibilă însă, pe de altă parte, a intuit cererea pe care companiile tech ar putea-o avea în această zonă. Așa că a început pe cont popriu din timpul facultății Ethical Intelligence, potrivit aceleiași publicații.
Concret, alături de cei 70 de experți, ea ajută clienții-companii să-și ghideze procesul de inovație pe baza unor principii etice. Se poate întâmpla asta în lumea reală?
E o dilemă pe care o puteți lămuri participând la evenimentul din 14 iunie de la Cluj-Napoca.
Ce este IQ Digital?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
- Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.
| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.