_Vlad Cazan este co-fondator KFactory, companie care a dezvoltat prima platformă industry 4.0 finanțată de un fond de investiții. Concret, KFactory se ocupă cu digitalizarea proceselor din fabrici. Mai multe despre Vlad aici.
Parteneri de dezbatere la IQ Digital by George i-au fost Bogdan Năforință, co-fondator Profluo și Daniela Apolozan, CEO DocProcess.
FFW | Idei de urmărit:
Ca de obicei, aveți mai multe variante: să urmăriți întreg episodul aici sau să parcurgeți, pe repede înainte, esența prezentării.
Înainte să continui lectura, hai în comunitatea noastră! Abonează-te la Canalul Youtube și / sau la Newsletterul IQ DIGITAL. Te așteptăm!
Timpul nu mai are răbdare
Istoric vorbind trăim cea de-a patra revoluție industrială, iar rândurile de mai jos conțin câteva sugestii care te pot ajuta – dacă ești un antreprenor din domeniu – să nu ratezi momentul.
În caz că ești curios să afli care au fost primele trei, iată o scurtă recapitulare: prima revoluție a fost inventarea motorului cu aburi, cea de-a doua a folosit energia electrică pentru a deschide drumul producției de masă, iar cea de-a treia a beneficiat de descoperirile din electronică și tehnologia informației pentru automatizarea producției.
O definiție extinsă a celei de-a patra revoluții industriale, aici.
Marea problemă a multora dintre companiile industriale din România e că nu dispun de un mecanism de colectare automată a datelor, așa cum se întâmplă în multe alte domenii care folosesc unelte precum CRM (Customer Relationship Management) sau ERP (Enterprise Resource Planning). Iar rezolvarea acestui inconvenient este chiar primul pas în procesul de digitalizare.
Odată scăpați de Excel și de vrafurile de documente fizice, managerii din industrie pot lua decizii informate și pot monitoriza în timp real procesul operațional, spune Vlad Cazan, care este adeptul unor soluții ușor implementat și cu beneficii imediate.
Nu mai este timp să stăm un an, doi, trei pentru implementarea unei soluții și să așteptăm return on investment.
Vlad Cazan, KFactory
Vestea bună e că, deși inițial reticente din perspectiva siguranței datelor, companiile industriale încep să adopte tehnologiile în cloud, datorită beneficiilor de cost pe care le aduc acestea.
Practic, nu mai sunt nevoite să investească masiv în infrastructură și consultanță pentru implementare, ci plătesc un abonament lunar pentru un software vândut sub forma unui serviciu (SaaS).
Inginerul virtual, portret-robot
Platformele de tipul KFactory, odată implementate, asigură managementului o mai bună vizibilitate asupra proceselor interne și mai ales a disfuncționalităților. Iar cele mai frecvente sunt defectarea utilajelor.
Vlad spune că un inginer virtual – „absolvent” de Politehnică, după cum îi place să glumească – semnalează toate aceste probleme în timp real și îi sugerează managerului responsabil soluții și resurse pentru a le rezolva cât mai repede. Practic, acești „ingineri” dotați cu inteligență artificială extrag toate datele relevante generate de echipamente și le comunică prin limbaj uman, prin interfața unui chat.
Poți conversa pe chat cu un inginer virtual ca și cum ai face-o cu un coleg. (…) Știe să vorbească 35 de limbi.
Vlad Cazan, KFactory
Beneficii ușor de intuit
Dacă mai are nevoie de subliniat, avantajele digitalizării proceselor industriale rezidă în scăderea costurilor operaționale și a celor de integrare, precum și în creșterea eficienței angajaților și a acurateței deciziilor.
FFW | Idei de luat acasă:
>>> Digitalizarea fabricilor, în trei pași| 26:51
>>> Inginerul virtual | 34:33
>>> Costuri mai mici, decizii mai bune | 37:30
Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL
Hai în comunitatea IQ Digital!
Urmăriți integral episoadele publicate până în prezent, parte din proiectul hybrid media IQ Digital realizat de George – o inovație BCR – și UPGRADE 100.
Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL