Asta a observat Mihai Cepoi, fondator și CEO Jobful, o platformă inteligentă de recrutare, într-o „bătălie de idei” despre digitalizarea departamentului de HR, moderată de Marian Hurducaș.
_Mihai este fondator și CEO Jobful, startup fondat în 2017 care dezvoltă o platformă de recrutare bazată pe gamification, concept luat din lumea jocurilor. Mihai este și fondatorul Playful Solutions, tot un startup tehnologic. Absolvent de Politehnică, a lucrat pentru corporații precum Microsoft și SAP.
- Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL
Parteneră de „confruntare” constructivă la IQ Digital by George i-a fost Elena Georgescu, fondatoare TruePeople HR.
FFW | Idei interesante de notat:
Sau, dacă lucram în redacția Vice, puteam scrie aici c-am notat noi ce e de reținut, să nu mai fii nevoit s-o faci tu. Doar că nu e corect, așa că e mai bine să vezi prezentarea integrală: e disponibilă aici.
Iată, totuși, ideile:
Transformările din zona HR sunt mult mai profunde și merg de la adoptarea de noi tehnologii până la schimbări de limbaj – este contraproductiv să ne mai raportăm la angajați ca la niște banale resurse umane, recomandă Mihai Cepoi.
Temerile multora dintre salariați legate de faptul că tehnologia îi va lăsa fără joburi nu sunt neîntemeiate: un studiu citat în prezentarea de pe scena IQ Digital de CEO-ul Jobful spune că
43% dintre companii vor să scadă numărul de personal prin automatizarea proceselor
Mihai Cepoi
Pandemia nu a făcut decât să grăbească o transformare digitală care începuse înainte de primăvara lui 2020. COVID 19 a demonstrat că se poate lucra eficient și într-un mediu remote – angajații nu mai sunt legați de un loc anume.
83% dintre angajatori vor să accelereze procesul de digitalizare și munca la distanță, arată un studiu publicat chiar în anul pandemic.
Până în 2025, 50% dintre profesioniștii de azi vor avea nevoie de cu totul alte competențe
World Economic Forum
Pentru 70% dintre organizații importante sunt agilitatea cu care potențialii angajați pot învăța lucruri noi și curiozitatea lor, nu neapărat experiența.
Spune-mi cum recrutezi, să-ți spun ce companie ești!
De cealaltă parte a „baricadei”, cercetările invocate de Mihai Cepoi arată că și așteptările angajaților/ candidaților s-au schimbat profund.
Procesul de recrutare, în sine, este privit acum drept un „preview” al culturii companiei care recrutează. De exemplu, două treimi dintre candidați renunță să mai continue procesul dacă nu primesc un răspuns în interval de două săptămâni de la potențialii angajatori.
Unul dintre beneficiile conferite de o platformă precum Jobful sunt optimizarea cu 30% a timpului scurs între deschiderea unei poziții și închiderea ei, spune Mihai Cepoi.
O altă veste proastă pentru companiile are se bazează pe fidelitatea forței de muncă pe care am reținut-o din prezentarea lui Mihai Cepoi este că – și asta merită un font mai mare, bun de un screen-shot de trimis colegelor și colegilor tăi asociați în firmă:
Studii recente arată că 80% dintre angajați sunt dispuși să-și părăsească jobul imediat, dacă au o ofertă mai bună
Totuși, să consemnăm și niște vești bune: angajatorii care vor să-și păstreze personalul-cheie nu au rămas fără mijloace să o facă. Doar că nu mai e vorba doar despre bani.
Astăzi, salariații vor să știe dacă, în cadrul unei organizații, pot să-și atingă obiectivele de carieră printr-un proces de învățare, inclusiv formală. De asemenea, îi interesează în ce măsură compania poate și vrea să aibă grijă de angajații săi, dacă e sau nu implicată și în cauze importante non-profit și alte lucruri care nu țin de fluturașul de salariu.
Și, nu în ultimul rând, contează încrederea pe care o inspiră managementul.
FFW | Idei interesante de urmărit
Dacă nu ai timp pentru toată prezentarea iată și câteva trimiteri directe spre momente interesante -> click pe time code și ajungi direct la acel fragment, via Youtube
>> Cele 4 elemente care schimbă total ecuația pieței forței de muncă. | 2:53
>> Cum plănuiesc companiile să se adapteze în context de pandemie, conform unui studiu din 2020. | 6:17
>> 5 indicatori care prezic retenția unui angajat. (Indiciu: aceștia nu mai au nicio legătură cu oferta financiară.) | 9:10
>> Concluzii de etapă la HR Battle Fight by IQ Digital | 12:14
Hai în comunitatea IQ Digital!
Urmăriți integral episoadele publicate până în prezent, parte din proiectul hybrid media IQ Digital realizat de George – o inovație BCR – și UPGRADE 100.