Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Știi câți copii de la țară sunt în afara sistemului de educație din România? Circa 400.000.

Conform INS, băieţii abandonează şcoala într-un număr mai ridicat decât fetele, iar în zonele rurale doar 36% dintre copii merg la școală.

(Sursă: Monitor Social.Friedrich-Ebert-Stiftung Office Romania

Deși invocată drept prioritate de toate guvernele ultimilor 25 de ani – dar și de Administrația Prezidențială, în ultimii 10 ani, educația formală a fost un cumul de proiecte punctuale și decizii contradictorii care au perpetuat, de cele mai multe ori, un sistem disfuncțional și perimat.

În acest “peisaj” nu foarte optimist, există însă inițiative private, non-profit, care dau exemple concrete că “se poate”.

Momentul CODE Kids – unul dintre cele mai aplaudate pe scena IQ DIGITAL Summit Craiova / Fotografii de: Mihnea Ratte

Proiecte precum cel pe care îl prezentăm azi demonstrează și că acești copii nu au nevoie decât de mediul corect să “explodeze” la potențialul lor maxim – chiar și în aparent complicatul domeniu al tehnologiei (care pare departe de stilul de viață și de nevoile unei comunități rurale).

Publicul prezent la IQ DIGITAL Summit Craiovaproiect dezvoltat de Upgrade 100 x George – BCR alături de partenerul tech Vodafone România – a avut bucuria să îi cunoască pe inițiatori și pe câțiva copii deosebiți care s-au alăturat proiectului CODE Kids – dezvoltat de Fundația Progres.

Azi vă prezentăm versiunea digitalizată a unui moment special, presărat cu multe runde de aplauze – mai ales când pe scenă au urcat chiar copiii care și-au prezentat ideile, cu curaj.

Exact ca la concursurile de proiecte tip tech startup!

Narcis Lunceanu, project manager al Fundației PROGRESS, alături de Gabriela-Lelia BARBU (14 ani) – de la Wizards Code Club, Pietrari (Vâlcea)

Lansat în 2017, CODE Kids se desfășoară în biblioteci publice și funcționează ca un club de programare – a explicat managerul de proiect, Narcis Lunceanu, pe scena IQ DIGITAL de la Craiova:

În cadrul programelor sale, copiii pot deprinde multiple competențe de programare, dar pot învăța și matematică, limba engleză sau chiar leadership.

Proiectul e activ în 41 de județe din România dar și în Republica Moldova – după cum explică directoarea executivă a Fundației Progress, Camelia Crișan:

Programul a adunat deja peste 3.000 de copii în mai mult de 300 de cluburi de codare. 

Nevoia evidentă a fost subliniată de managerul de proiect Narcis Lunceanu – care a explicat cum lipsa resurselor calificate face ca tehnologia să fie predată la țară chiar de către profesori de… religie.

Fundația Progress este prezentă prin intermediul proiectului CODE Kids în 244 de comunități, dintre care 34 în Republica Moldova și 210 din România:

✅ 154 de cluburi de începători CODE Kids; 

✅ 139 cluburi de avansați CODE Kids;

✅ 51 de cluburi CODE Kids (atât începători, cât și avansați) ;

✅ 18 cluburi CODE Kids formate cu ajutorul ONG-urilor și 88 de cluburi CODE Kids formate în școli; 

✅ 138 de biblioteci partenere ale Fundației Progress.

Copiii participă la concursuri, învață să vorbească în public – după cum puteți vedea foarte clar în materialul video care însoțește acest text – și să inventeze mecanisme ingenioase.

”Prin activitățile de formare și atelierele organizate, este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, astfel încât mii de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie”

Camelia Crișan, director executiv, Fundația Progres 

Partenerii strategici ai proiectului CODE Kids sunt biblioteci publice, ONG-uri, primării și alte instituții comunitare din 33 de județe ale României.

Proiectele CODE Kids, în format fizic, au susținut și mai convingător realizările copiilor

În lumea de azi, companiile pun un accent tot mai mare pe criteriile tip ESG (mediu, social, guvernanță) ale investițiilor pe care le fac.

În ceea ce privește proiectul CODE Kids, rentabilitatea socială provine din valoarea extrafinanciară pe care o aduce, spune Camelia Crișan.

Există chiar și un metric specific lumii de business, care justifică investiția în astfel de proiecte.

„Pentru fiecare leu investit în programul CODE Kids, impactul social pe care noi îl creăm la nivel comunitar este de 6,30 lei”, explică ea.

Pe termen scurt și mediu, criteriile ESG sunt importante din trei motive principale:

  1. Atragerea de finanțare și reducerea costurilor de finanțare;
  2. Îmbunătățirea imaginii și a reputației brandului, ceea ce duce la creșterea profitabilității;
  3. Reducerea riscurilor operaționale și a costurilor asociate.

Pe 28 noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva privind Raportarea Sustenabilității Companiilor (CSRD).

Această Directivă schimbă modul în care companiile raportează sustenabilitatea și se va aplica treptat între 2024 și 2028 pentru toate companiile listate pe piețele reglementate din UE – cu excepția microîntreprinderilor.

În România, se estimează că “directiva ESG” va afecta peste 6.000 de companii.

Camelia CrișanFundația Progress în dialog cu Smaranda HeroiuUpgrade 100

Planurile de extindere a ideii CODE Kids cuprind inițiative de “export”, discuții active fiind deja despre Indonezia, dar și cu unele țări din Africa – a mai spus Camelia Crișan.

Privindu-i pe acești copii, văzându-le pasiunea și ideile, se poate vedea (la propriu) de ce proiecte precum CODE Kids ar trebui să fie susținute și amplificate la maxim posibil.

Iată aici momentul în care noul val de mici antreprenori a preluat controlul asupra scenei IQ DIGITAL de la Craiova:

În materialul video integral puteți vedea cum moderatoarea Gabriela-Lelia BARBU (14 ani) – Wizards Code Club, Pietrari (Vâlcea) prezintă unele dintre cele mai interesante proiecte adunate din regiunea Olteniei – filmarea având loc la IQ DIGITAL Summit Craiova, care s-a desfășurat la Teatrul Național “Marin Sorescu”.

Cei 4 mici antreprenori care și-au prezentat proiectele în fața publicului de la Craiova

Pe scenă au urcat:

Alessia BENEGUI (12 ani) – Kids of Future, Vladimir (Gorj)

Maria Alexandra STANA (13 ani) – Crazy Coders, Turceni (Gorj)

Alin GÎȘCĂ (15 ani) – Smart Kids Club, Țicleni (Gorj)

Andrei Eduard Valentin PETCU (14 ani) – Călători în Viitor, Crâmpoia (Olt)

⏯️ FFW spre capitolele principale:

  • 00:15 – CE ESTE CODE KIDS – FILM DE PREZENTARE
  • 03:30 – DETALII DESPRE CODE KIDS DE LA NARCIS LUNCEANU, PROJECT MANAGER
  • 09:00 – KIDS TAKE OVER: PATRU COPII PREZINTĂ LIVE PROIECTELE LA CARE AU LUCRAT
  • 17:07 – SMARANDA HEROIU – UPGRADE 100 ÎN DIALOG CU CAMELIA CRIȘAN, DIRECTOR EXECUTIV FUNDATIA “PROGRESS”

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Materialul publicat azi marchează finalul SEZONULUI 7.

Ne pregătim pentru o toamnă-iarnă intense, cu un nou summit de proporții – care va avea loc în 3 octombrie 2024 la Teatrul “Regina Maria” din Oradea – urmat, apoi, de SEZONUL 8 cu noi episoade pe care le vom filma cu acel prilej.

📩 Newsletter – abonare, aici

🙌 Whatsapp – alăturare grup, aici

▶️ YouTube – abonare, aici

Vâ mulțumim că ne sunteți aproape și vă dorim o vară frumoasă! ☀️

PRIMELE DETALII DESPRE IQ DIGITAL SUMMIT ORADEA SUNT AICI

Smaranda Heroiu

Executive Director, UPGRADE 100

Multi disciplinary connector, with expertise in business administration & event management. Researcher in digital anthropology.

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *