Visul-standard al managerilor din corporații zugrăvit în cultura populară este să facă pasul și să schimbe costumul si pantofii eleganți cu sneakerși si un tricou – adică “uniforma” clasică de antreprenor tech.
Ineditul traseu a lui Bogdan Putinică a fost exact în sens opus. După ce acum câțiva ani era cunoscut ca antreprenor IT, azi ne zâmbește – la costum si cravată – din poziția de general manager al MICROSOFT în România & Moldova.
Bogdan li s-a alăturat speakeriilor de la IQ DIGITAL Summit Cluj – 14 iunie. Evenimentul, cel mai mare din această serie de până acum – se va organiza în clădirea Teatrului Național și a Operei Naționale Române Cluj – Napoca.
Colegi de scenă îi vor fi, printre alții, futurologul si autorul de best seller Martin FORD, Olivia Gambelin, eticist si filosof în tehnologie, Paul ROETZER – autor de cărți si expert în marketingul bazat pe AI ori Cosmin ALEXANDRU – speaker și profesor. Alături de mulți alții, într-o zi extrem de inensă (AGENDA aproape finală este aici).
Summitul de la Cluj – parte din proiectul IQ DIGITAL – e un concept Upgrade 100 și George – BCR
Partener de tehnologie: VODAFONE
Parteneri locali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan
„Nu mă consider nici antreprenor, nici corporatist – sunt mai degrabă un melanj înte cele două. Am fost mereu într-un conflict creativ cu cele două lumi” – spune actualul șef al Microsoft pentru România și Republica Moldova, într-un scurt interviu EXCLUSIV pentru IQ DIGITAL.
Doar 25% din cariera sa e 100% antreprenorială
Pentru a-i înțelege mai bine vorbele – să ne întoarcem cu 23 de ani în urmă.
Alături de un partener, pune bazele IP Devel, un furnizor de product outsource din care iese șase ani mai târziu.
De fapt, face un exit parțial către elvețienii de la Adecco, devenind unul dintre primii „IT-ilionari” (milionari din IT) ai României, dacă e să folosim un termen patentat de revista Business Magazin în acea epocă.
Rămâne CEO în cadrul Adecco care, pe atunci, era cea mai mare companie de soluții HR din lume, iar în 2008 vinde și restul acțiunilor alături de elvețieni către grupul suedez Enea – un mare producător de software și tehnologie pentru industria telecom.
Îmi place să conectez punctele – iar experiența antreprenorială e o fărâmă din ceea ce este Bogdan.
Bogdan Putinică, MICROSOFT
Continuă și la Enea pe diverse posturi de management, pentru ca în 2021 să accepte oferta Microsoft de a deveni directorul general al operațiunilor din România. Din aprilie anul acesta conduce și businessul din Republica Moldova al gigantului tech.
Primele rânduri din CV-ul lui Bogdan sunt scrise însă cu mult înainte de IP Devel. La 15 ani, când era elev la colegiul „Tudor Vianu”, lucrează pentru o companie locală care făcea mai de toate – așa cum era moda în anii 90.
„M-am lipit de partea de software”, își amintește el acum când conduce o organizație cu 2.000 de angajați doar în România.
Mai în glumă, mai în serios, îi place să spună că la cei 46 de ani ai săi are 31 de ani de experiență. Din această perspectivă, perioada antreprenorială reprezintă doar un sfert din total.
nevoit să-și vândă investițiile în startup-uri din lipsă de timp
La drept vorbind însă, până de curând, nu s-a distanțat cu totul de efervescentul mediu antreprenorial.
A continuat să investească în startup-uri însă ocuparea unor poziții executive importante, mai ales cea de șef Microsoft, l-a privat de timpul necesar pentru o implicare responsabilă în alte proiecte.
Așa că și-a lichidat cam toate deținerile de acest tip. Mai are o investiție pasivă în agricultură și deține crypto și acțiuni atât pe bursele străine, cât și pe Bursa de Valori București.
Pe piața românească, și-a creat un portofoliu care copiază structura indicelui BET. Că nu degeaba tema tezei sale de licență pe care a susțint-o la ASE în 1999, a fost gestionarea riscului.
Interesantă e și povestea recrutării sale de către Microsoft. Procesul a ținut fix nouă luni – o durată cu încărcătură simbolică, nu-i așa – și a început cu o abordare directă care l-a luat prin surprindere.
În ultima jumătate de an, compania fondată de Bill Gates și Paul Allen în urmă cu 48 de ani a atras atenția generală pentru implicarea în dezvoltarea ChatGPT – chatbot-ul care le știe cam pe toate – și integrarea acestuia în motorul de căutare Bing și în browser-ul Edge.
Mai multe despre cum se vede ChatGPT din interiorul Microsoft puteți afla dintr-un dialog pe care Bogdan l-a avut, recent, cu expertul media Dragoș Stanca într-o emisiune Upgrade 100 LIVE de pe Radio Guerrila.
Episodul se poate vedea aici – via UPGRADE100.news
Una dintre principalele misiuni pe care le are la conducerea Microsoft, este să crească nivelul de alfabetizare digitală la nivel național. „România e o piață de tip potențial” – iată un eufemism prin care Bogdan vrea să spună că țara noastră a rămas pe ultimul loc din Uniunea Europeană în materie de digitalizare.
Dacă nu ne credeți pe cuvânt, puteți consulta Indicele economiei și societății digitale (DESI) de pe site-ul Comisiei Europene. – cum remarca speakerul IQ DIGITAL chiar in cadrul unei producții recente din cardul proiectului nostru:
Recent, MICROSOFT a derulat un program de pregătire pentru administrația centrală de stat, în cadrul căruia au fost formați 1.000 de specialiști. Compania mai investește în astfel de programe în licee și universități.
În 2009, împreună cu doi prieteni, a pus bazele organizației caritabile 3 dorințe. ONG-ul rezolvă probleme punctuale ale copiilor. De exemplu cu banii de la 3 dorințe a fost reconstruită bucătăria spitalului de copii Victor Gomoiu. Sigura dorință pentru a participa la proiectele 3 dorințe este să nu mediatizezi gestul tău.
Dar, până la urmă, cum e Bogdan ca șef?
Câte ceva aflăm tot din emisiunea Upgrade 100 difuzată în februarie anul acesta. Crede într-un stil de management de tip hands-off care le permite angajaților să ia decizii de capul lor.
Cum e Bogdan ca speaker si lider inspirațional – puteți vedea, live, la IQ DIGITAL Summit Cluj – 14 iunie.
AGENDA aproape completă este publicată pe site – așadar nu ezitați să aplicați pentru un loc, chiar azi, AICI
Ce este IQ DIGITAL?
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.
- Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.
| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.
| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.