Să știți că, în mod normal, primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la viitor este ideea de extrapolare a prezentului și trecutului. Și e absolut normal. Niciunul dintre noi nu se trezește dimineața cu gândul – «aș vrea ca, de mâine, jobul meu să nu mai existe sau aș vrea ca, de mâine, modelul meu de business să fie invers»,
a spus Diana Stafie, fondatoare a futureStation, la evenimentul de lansare a think tank-ului Edge Institute.

Expertă în strategic foresight, Diana Stafie a propus, în prezentarea sa, cel puțin trei idei folositoare pentru o raportare corectă la incertitudinea care definește viitorul.
Apropo de incertitudine, românii se numără printre națiunile cele mai îngrijorate.
E un tumult care se întâmplă și asta n-ar trebui să ne ducă la fatalism. Ar trebui să conștientizăm că noi, ca români, nu suntem cei mai prieteni cu incertitudinea,
a precizat Diana Stafie, care face parte din board-ul Edge Institute.

Care sunt cele trei idei propuse de Diana Stafie?
Urmărește integral prezentarea sa și află de ce trebuie să învățăm despre viitor:
1. Nu vă așteptați la o evoluție liniară!

În prezentarea sa, experta în analiză prospectivă a explicat că una dintre marile capcane ale minții noastre este să ne așteptăm că viitorul va decurge liniar din trecut.
În realitate, lucrurile nu se întâmplă așa, deci este greșit să extrapolăm pur și simplu experiența pe care am trăit-o.
Riscul este, bineînțeles, ca viitorul să ne ia pe nepregătite:
Suntem capabili să prezicem lucruri care se dezvoltă în mod liniar, dar, când vorbim despre schimbări care au un progres exponențial, nu ne este atât de ușor să înțelegem implicațiile.
2. Gândiți pe termen lung și concepeți scenarii multiple!

Nu ne gândim la viitor ca să suferim toții de scenarită, din contră: ideea este să ne întoarcem în prezent ca să îmbunătățim procesul decizional de astăzi,
a spus Diana Stafie.
Cu alte cuvinte, scenariile sunt menite să-i ajute pe lider și echipa lui să ia decizia cea mai potrivită. Din acest motiv, o abordare înțeleaptă este să nu mizezi pe o singură variantă.
Recomandarea, atunci când ne gândim la orizonturi de timp medii spre lungi, este să nu ne ancorăm într-un singur viitor, ci mai degrabă să vorbim despre viitoruri,
a propus Diana Stafie.

3. Săriți etapele care nu sunt necesare!
Viitorul depinde, știm cu toții, de acțiunile noastre din prezent.
În ceea ce privește România, care oricum înregistrează un decalaj istoric al dezvoltării, soluția, consideră Diana Stafie, este să nu mai trecem prin toate fazele, ci să privim, pe cât posibil, cât mai departe în viitor.
Să creăm noi viitorul, nu să-l așteptăm: să sărim peste etape.
Cred că putem să avem această mentalitate, de leapfrogging; nu doar de observatori ai viitorului, ci de creatori. (…) Și, la fel cum fiecare dintre noi își dorește un viitor mai bun pentru el sau pentru cei din jurul lui, și noi, la Edge Institute, vrem să punem viitorul mai des pe agendă, și pe agenda publică, și pe agenda privată.
Să încercăm, prin urmare, să ne limpezim în minte imaginea la care vrem să ajungem. Și…
… dacă ne plac imaginile cum ar putea să fie digitalizarea României, atunci, conștient sau inconștient, o să începem să facem lucruri care ne duc în acea direcție.

VĂ MAI RECOMANDĂM, DE LA ACELAȘI EVENIMENT:
CE ESTE EDGE INSTITUTE?
Think tank-ul Edge Institute grupează antreprenori și experți cu funcții de decizie în IT, media și în domeniul bancar, cu scopul de a susține teme și reglementări prin care țara noastră să atingă media de digitalizare a Europei — conform DESI — până în anul 2035.

Dar digitalizarea nu este un scop în sine al organizației.
Adevăratul obiectiv este ca, în 10 ani, prin digitalizare, România să își valorifice potențialul demografic și să ajungă între primele șapte economii ale Uniunii Europene.
Board-ul Edge Institute reunește următorii experți:
Iulian Stanciu (președinte executiv eMAG), Cosmin Alexandru (consultant leadership și fondator Teamology), Bogdan Axinia (consultant business development), Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română), Mihai Matei (CEO Essensys Software), Elisabeta Moraru (Country Manager Google România), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (prodecan la Facultatea de Automatică, Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Diana Stafie (futurist și fondator al FutureStation) și Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100).
Vă puteți abona la newsletterul Edge Institute – aici
Comentează