Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

“Din 2007 încoace, n-am avut nici o interacțiune, ca antreprenor, cu statul și n-am vizitat nici un oficiu public al Estoniei.

Înregistrarea unei companii durează vreo 30 de minute în Estonia. Pe telefon am o aplicație prin care urmăresc contabilitatea companiei mele. Pe contabilul meu nu l-am văzut de 5 ani. El locuiește la o fermă, la 200 de kilometri de orașul Tallinn.”

Afirmațiile îi aparțin lui Victor Guzun, fost ambasador al Republicii Moldova la Tallinn – ulterior stabilit în Estonia, unde i s-a născut și fiul, Teodor, în urmă cu 9 ani.

El este unul dintre experții din board-ul Edge Institute, ca specialist în politici de digitalizare.

Guzun a oferit mai multe exemple, unul mai interesant decât altul, privind relația digitală dintre cetățeni și statul estonian.

În Estonia, toate serviciile publice sunt digitalizate. Ultimele trei au fost digitalizate în ultimii trei ani. Până la pandemie, trebuia să mergi la un birou ca să vinzi sau să cumperi un imobil. Al doilea serviciu era căsătoria, al treilea era divorțul. Cu vreo două luni în urmă, ultimul serviciu public care a fost digitalizat este divorțul

a spus Victor Guzun, la lansarea Edge Institute din București.

Vă prezentăm mai jos, cu invitația de a vedea prezentarea integrală, șapte dintre exemplele de digitalizare oferite de el, exemple care acoperă viața oricărui om, de la naștere până la moarte.

În Estonia, când se naște un copil, moașa sau medicul merge imediat la un calculator și introduce câteva date elementare. Medicul are dreptul să facă această însemnare în Registrul populației, iar acelei persoane i se atribuie un cod numeric personal. Automat, fiecare persoană obține două emailuri guvernamentale. Copilul meu se născuse, probabil, de vreo două minute când avea deja email guvernamental înregistrat.

Toate școlile din Estonia folosesc platforme electronice. La început au fost vreo zece platforme; acum au rămas două și orice școală din Estonia poate selecta una din aceste două. Atenție, ambele sunt private. Asta nu înseamnă că statul nu a avut soluții, dar cele private au fost mult mai eficiente. Eu pot să văd în platformă dacă copilul meu este la școală, pot să pun absența, (…) pot să văd ce se întâmplă nemijlocit în clasă, în acest moment, iar, dacă este bolnav, el poate să participe în continuare la procesul educațional. Toate temele de acasă sunt în regim real.

Copilul meu s-a născut în Estonia și nu există nici măcar o adresare prin telefon care să nu fie înregistrată pe portalul de sănătate. Datorită acestui portal, predicția cu privire la ce se întâmplă cu sănătatea ta devine una foarte-foarte exactă. De exemplu, dacă un medic vrea să elibereze o pastilă unui pacient, sistemul analizează toate diagnozele pe care le-a avut cetățeanul respectiv și emite o alertă: «Ești sigur, domnule doctor, că vrei să eliberezi o rețetă acestui pacient? Fiindcă acel medicament poate intra în coliziune cu alt medicament».

Fiecare pacient are în sistem o fotografie a cavității bucale, cu fiecare dinte care a fost tratat, oricând, de către orice medic. Și nici un alt medic nu poate evita acest sistem. Apropo, sistemele digitale medicale din Estonia și Finlanda sunt interconectate deja, inclusiv cele de rețetă electronică. Deci orice medic va ști ce se întâmplă cu acest dinte.

De când s-a născut copilul meu, noi nu cumpărăm brad de Crăciun: mergem în pădure, fiindcă datele instituției corespunzătoare ne spun exact unde putem să mergem. Tăiem copacul, îl plătim digital și îl aducem acasă: e o poveste de Crăciun, dacă doriți.

Eu nu știu ce înseamnă permis de pescuit și nici nu trebuie să știu. Telefonul știe exact unde mă aflu, de exemplu pe malul unui lac, și îmi pot lua imediat permisul de pescuit pentru o zi sau pentru o săptămână… Mai mult decât atât, telefonul știe unde mă aflu și-mi va spune ce pești sunt acolo și ce fel de undiță pot folosi ș.a.m.d.

Toate procesele legate de deces, eliberarea certificatului, găsirea unui loc în cimitir, găsirea unei rude apropiate sau organizarea unei ceremonii, sunt disponibile digital.

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile, pe cât de simple, pe atât de uimitoare, pe care Victor Guzun le-a descris la evenimentul de lansare a Edge Institute, think tank care-și propune să contribuie la digitalizarea României.

În finalul prezentării, el a ținut să precizeze că acest proces nu depinde de cât de bogată este o țară:

Franța nu are așa ceva, dar Ucraina, în plin război, are, și lucrează foarte bine. Și Mongolia are. De ce România n-ar avea?

Think tank-ul Edge Institute grupează antreprenori și experți cu funcții de decizie în IT, media și în domeniul bancar, cu scopul de a susține teme și reglementări prin care țara noastră să atingă media de digitalizare a Europei — conform DESI — până în anul 2035.

Dar digitalizarea nu este un scop în sine al organizației.

Adevăratul obiectiv este ca, în 10 ani, prin digitalizare, România să își valorifice potențialul demografic și să ajungă între primele șapte economii ale Uniunii Europene.

Board-ul Edge Institute reunește următorii experți:

Iulian Stanciu (președinte executiv eMAG), Cosmin Alexandru (consultant leadership și fondator Teamology), Bogdan Axinia (consultant business development), Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română), Mihai Matei (CEO Essensys Software), Elisabeta Moraru (Country Manager Google România), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (prodecan la Facultatea de Automatică, Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Diana Stafie (futurist și fondator al FutureStation) și Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100).

Vă puteți abona la newsletterul Edge Institute – aici

Carmen Codrean

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *