Mai mulți lideri din mediul privat au lansat recent Edge Institute. De ce?
“Ne dorim o digitalizare cât mai accelerată și mai corectă a serviciilor online oferite de stat”
“Este un think tank dedicat transferului de know-how din mediul privat spre sectorul public“
Sunt idei din dezbaterea în care invitații lui Dragoș Stanca (fondator al Upgrade 100) au fost Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG, Sergiu Manea, CEO al BCR, și Mihai Matei, fondator Essensys Software.
Toți cei patru sunt membri ai board-ului Edge Institute.

“Statul român e un furnizor de servicii pentru 25 milioane de oameni – cu o cotă de piaţă de 100%!“
– a spus în timpul discuției Sergiu Manea, CEO BCR, membru Board Edge Institute
Alte idei-cheie din discuție (pe care vă recomandăm să o vedeți integral) sunt mai jos (vă reamintim că IQ Digital este partener de amplificare a subiectelor propuse de Edge Institute).
Urmărește toată seria Edge Institute AICI
Cetățeanul este un client. Cum îl tratează statul român în mediul online?
O întrebare-cheie pentru experții grupați în Edge Institute a fost dacă statul ar trebui să „dea tonul” în digitalizare sau dacă mediul privat e chemat să acționeze drept motor de dezvoltare.
„Rolul nostru (al Edge Institute – n.n.) este de a veni cu experiență din zona privată, din zona academică sau din administrația publică a altor state, și de a pune experiența aceasta la dispoziția decidenților din instituții”, este de părere Iulian Stanciu.

“Statul a prioritizat digitalizarea serviciilor prin care încasează bani, nu a serviciilor dorite de cetăţeni”
— Iulian Stanciu, preşedinte executiv eMAG
În plus, el consideră că statul are nevoie să aleagă o viziune pe termen lung pentru acest proces.
Vezi STUDIUL DE CAZ e-ESTONIA, la IQ DIGITAL Summit Oradea. Sau cum se face digitalizarea corect și sustenabil:e-ESTONIA | Ce poate învăța România dintr-un proces de digitalizare care aduce anual economii de 2% din PIB – cu Rannar Park
Digitalizare etică, transparentă — cu know-how european
În discuție, Mihai Matei de la Essensys Software și Geeks for Democracy a precizat că el și echipa sa au realizat un Ghid privind Achizițiile Publice, document pe are instituțiile statului îl utilizează zi de zi, dar care nu a fost nici asumat ca ghid de bune practici și nici publicat oficial nicăieri.

Totuși, un pas înainte: documentul e folosit în elaborarea noilor caiete de sarcini pentru proiecte din bani publici.
- Detalii, în materialul integral, aici.
Invitații au explicat și că Uniunea Europeană are câteva direcții în ceea ce privește digitalizarea, printre care:
– transparența în raport cu populația,
– crearea unor servicii digitale transfrontaliere și
– centrarea pe cetățean.
În acest context, participanții la dezbatere au concluzionat că prin tehnologie se pot rezolva și multe dintre nemulțumirile din societate.
România are o diasporă puternică, iar digitalizarea corectă a serviciilor ar putea reduce semnificativ chiar și divizarea aceasta dintre români.
Pentru tot mai mulți români (mai ales cei tineri), lipsa unei relații online ușor de folosit și de înțeles reprezintă un semn de lipsă de respect și poate provoca frustrări care au, pe termen lung, consecințe directe în rezultatul oricărui ciclu electoral, au mai comentat invitații.

- VĂ RECOMANDĂM și prezentarea cu date și informații în exclusivitate despre nevoia de digitalizare a României. Aceasta a fost susținută de directorul executiv Edge Institute, Robert Berza –> găsiți materialul [text + video] aici
CE ESTE EDGE INSTITUTE?
Think tank-ul Edge Institute grupează antreprenori și experți cu funcții de decizie în IT, media și în domeniul bancar, cu scopul de a susține teme și reglementări prin care țara noastră să atingă media de digitalizare a Europei — conform DESI — până în anul 2035.

Dar digitalizarea nu este un scop în sine al organizației.
Adevăratul obiectiv este ca, în 10 ani, prin digitalizare, România să își valorifice potențialul demografic și să ajungă între primele șapte economii ale Uniunii Europene.
Board-ul Edge Institute reunește următorii experți:
Iulian Stanciu (președinte executiv eMAG), Cosmin Alexandru (consultant leadership și fondator Teamology), Bogdan Axinia (consultant business development), Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română), Mihai Matei (CEO Essensys Software), Elisabeta Moraru (Country Manager Google România), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (prodecan la Facultatea de Automatică, Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Diana Stafie (futurist și fondator al FutureStation) și Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100).
Vă puteți abona la newsletterul Edge Institute – aici
Comentează