Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Românii vor digitalizare: este o realitate pe care o confirmă un recent studiu Ipsos. Studiul a fost realizat la comanda Edge Institute, fiind prezentat la evenimentul de lansare a acestui think tank de către directorul său executiv, Robert Berza.

Cu un board format din antreprenori și experți cu funcții de decizie în IT, media și în domeniul bancar, Edge Institute anunță că va susține teme și reglementări prin care țara noastră să atingă media de digitalizare a Europei până în anul 2035.

Dar digitalizarea nu este un scop în sine. Adevăratul obiectiv este ca, în 10 ani, prin digitalizare, România să își valorifice potențialul demografic și să ajungă între primele șapte economii ale Uniunii Europene.

Despre acest obiectiv îndrăzneț a vorbit Robert Berza la evenimentul de lansare a think tank-ului Edge Institute. Iată, în continuare, cele mai importante șapte idei din prezentarea lui.

DESI (The Digital Economy and Society Index) este un indicator al UE care măsoară gradul de digitalizare a țărilor membre. România se află pe ultimul loc în acest clasament.

Ce putem face?

Robert Berza consideră că, în următorii 10 ani, putem transforma digital România astfel încât să ajungem în Top 30, la nivel mondial, în majoritatea domeniilor-cheie legate de performanță. El a venit cu următorul argument pentru această afirmație curajoasă:

„Avantajul nostru competitiv este că suntem 25 de milioane de români, aici și peste hotare. Am putea crește până în top 7 economii din UE. Avem nevoie de obiective îndrăznețe și pe termen lung, declinate pe limba cetățeanului.”

Directorul executiv al Edge Institute a explicat că este nevoie de un salt semnificativ în nivelul de educație digitală al fiecărui cetățean român.

El consideră că statul trebuie să pună umărul în acest proces, iar, ulterior, instituțiile statului să devină cât mai accesibile pentru cei care au dobândit aceste cunoștințe.

În acest moment, indicii educației digitale arată foarte prost, după cum a exemplificat Robert Berza în prezentarea lui:

59% dintre români spun că digitalizarea este un lucru bun și consideră că are un impact pozitiv. Ei percep și diferențele de la acest capitol între mediul privat și sectorul public.

„Există o percepție ok la nivelul general al digitalizării. Oamenii văd că la infrastructură stăm bine, dar stăm prost la digitalizarea statului. La nivel de consum însă, crește plata facturilor. Apar business-uri de e-commerce, dar nu stăm la fel de bine în privința educației și a muncii online”, a spus Robert Berza.

Aceste date sunt extrase din studiul Ipsos care a fost realizat la comanda Edge Institute. Studiul este una dintre bazele de la care pornește activitatea acestui think thank. 

Directorul Robert Berza a explicat că institutul se va axa pe nevoile cetățenilor, analizate și interpretate sociologic

În prezentarea sa, bazată pe studiul Ipsos, Robert Berza a evidențiat diferența de percepție cu privire la eficiența serviciilor digitale.

Astfel, 47% dintre cetățenii români cred că serviciile online de la privat sunt eficiente, dar numai 11% spun același lucru despre serviciile digitale oferite de stat.

Mediul privat dă tonul în digitalizare, iar oamenii își doresc același lucru și din partea statului.

„Avem succesul proiectului ghișeul.ro, unde nevoia este satisfăcută. Ceva bun se întâmplă în zona taxelor și impozitelor. Dar oamenii își doresc același lucru de la serviciile de sănătate și de obținere a documentelor. Tot ce ține de birocrație este o provocare, iar digitalul – spun românii – ar avea loc să crească în educație și justiție.

Iată ce spun românii despre sectoarele care trebuie digitalizate:

Potrivit studiului Ipsos, românii se tem că datele le pot fi furate.

34% dintre respondenți au experiențe complet negative și se plâng că platformele nu sunt ușor de folosit. Astfel, oamenii aleg fie un mix între online și offline, fie să meargă direct la ghișeu.

„Este un clivaj clar între stat și privat. Zona privată este văzută ca un promotor și o resursă. De aceea, în acest think thank avem oameni din privat care încearcă să aducă resurse și know-how pentru a ajuta proiecte din zona publică”, spune Robert Berza. 

Potrivit directorului Robert Berza, Edge Institute este un grup de experți care știu să și implementeze decizii. Cu alte cuvinte, ei sunt capabili să ducă succesul din mediul privat în sectorul public.

Iată care este argumentul invocat de el:

„Obiectivul este să influențăm poziția României, care este la coada clasamentului DESI. Suntem uniți de o viziune care ne spune că, dacă facem asta prin dezvoltare digitală, de fapt influențăm calitatea vieții cetățenilor printr-un plus de productivitate și competitivitate regională”, a explicat Robert Berza în prezentarea lui. 

În viziunea experților care s-au reunit în Edge Institute, acest obiectiv național poate fi atins prin educație digitală și prin extinderea utilizării de instrumente digitale. 

Putem să ne plângem sau să vedem o oportunitate: avantajul, când ești pe ultimul loc, este că poți crește foarte mult. Este un factor motivator pentru viitor.

Poți înțelege mai bine misiunea pe care și-o asumă Edge Institute urmărind prezentarea de mai jos:

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *