Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Ca să fii supranumit “părintele DVD-ului”, și nu doar în orașul tău natal, la Oradea, ci în Silicon Valley unde locuieşte de mulți ani, trebuie să fi făcut ceva remarcabil în tehnologie, de-a lungul timpului.

Vorbim despre George Haber – unul dintre cei mai de succes antreprenori români pe plan global și – cu ocazia IQ DIGITAL Summit Oradea – invitat special la evenimentul programat în 3 octombrie, la Teatrul “Regina Maria” din oraș.

Experiența și capacitatea de a continua să fie un vizionar se împletesc perfect în cariera de antreprenor a lui George Haber.

Face business de când se știe: de când era la școală și le vindea colegilor poze cu vedetele preferate, pe care le developa acasă.

Pentru cei mai tineri, care nu au înțeles CE făcea George Haber de fapt și DE CE era nevoie să developeze poze: acum nu foarte mulți ani, vedetele momentului, precum Brigitte Bardot sau Raquel Welch, nu erau pe TikTok. Si nici oe Internet – care nu exista încă 🙂 Așa că imaginile cu astfel de personalități trebuiau tipărite… pe hârtie. 

În liceu, Haber a fondat o faimoasă discotecă în Oradea și a avut o formație – alături de un foarte bun prieten: regretatul actor Adrian Pintea.

George Haber (în plan apropiat), alături de Adrian Pintea (la microfon)

După liceu, cel ce avea să devină mai târziu cel mai bogat antreprenor român din SUA (titulatură neoficială, pe care a avut-o până anul trecut, când a fost “detronat” de fondatorii Data Bricks) a plecat în Israel și a absolvit electronica la Institutul de Tehnologie din Haifa, după care s-a mutat în Silicon Valley, California (unde locuiește și acum).

A fost angajat, dar și-a dorit să devină angajator, așa că și-a deschis propria afacere, pentru că viziunea sa despre viață era clară încă de pe atunci.

Cei care acceptă totul așa cum este sunt consumatori, iar asta e o viață foarte tristă. Viața de artist e altfel, iar a crea tehnologie este o artă,

George Haber, declarație extrasă din podcastul Make IT in Oradea

Primele sale startup-uri nu au mers. Primul business reușit a fost “cel cu DVD-uri”, așa cum apare această informație în poveștile despre cariera sa.

La baza afacerii era tehnologia de compresie și decompresie a videourilor, implementată în software pentru a putea transfera material video

George Haber, invitat la podcastul Make <IT> in Oradea
👉🏻 Un scurt profil al lui George Haber, cu detalii despre impresionantele sale exit-uri realizate de-a lungul timpului, găsești aici

Firma CompCore Multimedia a vândut-o cu peste 80 de milioane de dolari.

A fost unul dintre cele mai mari exit-uri din cariera lui, dar i-a produs și un mare regret. Fiindcă astăzi, 50 de ani mai târziu, George Haber se gândește că acea idee ar fi putut deveni echivalentul Disney+, al Netflix sau al Amazon Prime, și astfel să valoreze miliarde de dolari. 

Întotdeauna am avut nebunia de a mă întreba dacă produsul care există acum este bun sau aș putea să fac eu ceva mai bun.

George Haber, antreprenor și speaker IQ DIGITAL Summit Oradea

De-a lungul timpului, Haber și-a construit un palmares impresionant în ceea ce privește sumele cu care și-a vândut afacerile:

  • CompCore Multimedia, vândută cu 80 de milioane de dolari;
  • GigaPixel, născută dintr-o investiție de 6 milioane de dolari, vândută cu 180 de milioane de dolari;
  • Mobilygen, vândută pentru 33 de milioane de dolari.

Haber este cunoscut nu doar pentru companiile de succes pe care le-a creat în domenii care nici măcar nu existau, ci și pentru că este un investitor cât se poate de activ și azi în tehnologii inovatoare.

În mod natural, Haber e foarte interesat de inteligența artificială. Dar nu de ieri, de azi, ci de pe vremea când acest concept se afla foarte la început. 

În ultimii ani, el a sesizat potențialul pe care inteligența artificială îl poate avea în domeniul medical.

ZenAIOS este noul pariu antreprenorial al lui George Haber

După ce a participat la o conferință pe teme medicale desfășurată la Oradea, a investit într-o nouă companie: ZenAiOS, care a lansat deja o aplicație ce integrează inteligența artificială și eficientizează fluxul de lucru în spitale.

Sistemul de sănătate ar trebui să coste de 10 ori mai puțin și să fie de 100 de ori mai bun,

a spus Haber în cadrul evenimentului CuriosITy Summit – unde a vorbit despre impactul pe care AI în medicină

În mod evident, aplicația este gândită pentru a-i ajuta pe pacienți, dar funcționalitățile ei deservesc și cadrele medicale.

Medicul trebuie să aibă un backup. De exemplu, un caz care e mai ciudat. Trebuie să înţeleagă cum poate să-şi dea seama dacă boala e cauzată de A, B, C sau D, bazat pe vârstă, localitate. Sunt statistici totale, pe care ZenAIos le pune la dispoziţie,

a mai completat Haber, în cadrul aceluiași eveniment

După zeci de ani de antreprenoriat și companii vândute pentru sute de milioane de euro, George Haber este (și) investitor, prin intermediul CrestaFund.

În acest domeniu se ghidează după niște principii pe care le-a denumit “Legile lui Haber”.

Ele sună cam așa:

  • 🇺🇸 A.I. does it better if it can be done. / 🇷🇴 Dacă e ceva ce poate fi făcut, A.I.-ul îl va face mai bine)
  • 🇺🇸 If it can be done in software, it will. / 🇷🇴 Dacă e ceva ce poate fi făcut de software, va fi făcut.)

Despre viziunea sa curentă și proiectele în care este implicat – dar și ce sfaturi are pentru viitorii antreprenori tech cu ambiții globale – vom afla în cadrul unui moment special pe scena IQ DIGITAL Summit Oradea, unde George Haber va fi intervievat de fondatorul Upgrade 100, Dragoș Stanca, în 3 octombrie 2024, începând cu ora 12:15.

Agenda completă a summitului este aici.

IQ DIGITAL Summit este un eveniment exclusivist, cu acces bazat pe o preselecție a participanților. Locurile sunt așadar limitate.

Echipa noastră analizează fiecare profil și se asigură apoi că mixul rezultat în final va conferi o experiență de networking utilă pentru toți participanții și organizatorii.

Firește, șansele de a obține un loc cresc și odată cu înscrierea cât mai din timp (în caz de punctaj egal, criteriul de departajare fiind cine s-a înscris primul/prima).

Pentru orice idei, sugestii sau propuneri de parteneriate ne poți găsi via e-mail, aici.

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

| Adus la Oradea de: The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster.

| Parteneri locali: Make <IT> in Oradea și BIHOREANUL.

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *