2% din PIB a economisit Estonia în fiecare an, din 2005 încoace, de când guvernul de la Tallinn a decis să digitalizeze instituțiile statului și procesele administrative.
Afirmația îi aparține lui Rannar Park (foto) Head of Business Engagement în cadrul proiectului e-Estonia, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Euronews România, realizat în parteneriat cu IQ DIGITAL.
Dacă am translata acest câștig în cazul României, 2% din PIB, doar pentru anul 2025, ar însemna aproape 8 miliarde de dolari. Cu acești bani am putea construi aproape 350 de kilometri de autostradă, 80 de spitale regionale sau peste 100 de aeroporturi de dimensiunea celui recent inaugurat la Brașov.
Asta înseamnă că modelul estonian se poate dovedi foarte folositor pentru statul român, în general, și pentru autoritățile locale, în mod special.
E o lecție care va fi detaliată în 3 octombrie, la IQ DIGITAL Summit Oradea, eveniment de o zi care se va desfășura la Teatrul Național “Regina Maria” din oraș.
Cele mai importante secvențe din interviul exclusiv cu Rannar Park vor fi prezentate pe scena IQ DIGITAL Summit, în cadrul panelului DIGITALINATION, și vor fi comentate de expertul în e-guvernare al Upgrade 100, Radu Puchiu, și de Mihai Matei, CEO Essensys și vicepreședinte al Confederației Concordia
— Discuția integrală va fi difuzată simultan în EXCLUSIVITATE la Euronews România
Spoiler alert: mărimea, cel puțin în acest caz, nu contează! E adevărat, Estonia este cât cinci județe din România, dar experiența sa din acești 20 de ani reprezintă un adevărat model de digitalizare la nivel mondial.
ESTONIA, ȚARA 99% ONLINE
Proiectul e-Estonia a început în anii ’90, de voie (pentru a simplifica relația cetățenilor cu statul), dar și de nevoie, fiindcă apropierea de Rusia vine la pachet cu nevoi suplimentare de securitate cibernetică.
În video-ul de mai jos, în aproximativ 5 minute, Siim Sikkut, Chief Information Officer în guvernul estonian, explică beneficiile pe care digitalizarea le-a adus estonienilor:
În cei 20 de ani despre care vorbim, digitalizarea a “acaparat” întreaga societate estoniană. Astăzi, serviciile publice din Estonia sunt disponibile online în proporție de 99%. Practic, e mai greu să găsești ceva ce NU poate fi făcut online în relația cu instituțiile statului.
Pentru estonieni, digitalizarea a însemnat și pasul spre o identitate digitală funcțională, care le permite să își gestioneze afacerile și să acceseze servicii publice de oriunde din lume. Este vorba despre programul e-Residency, care a facilitat crearea a mii de business-uri rapid, fără cozi și dosare cu șină.
Așa cum explică oficialul estonian Rannar Park în interviul pe care mi l-a acordat (și care va fi disponibil integral, începând din 3 octombrie, pe platforma euronews.ro), digitalizarea nu ar fi fost posibilă fără o solidă componentă educativă, combinată cu acces facil la internet.
Statul estonian oferă acces gratuit la internet în majoritatea locurilor publice din țară, ceea ce a sporit încrederea populației în procesul de digitalizare.
Altfel spus, Estonia este una dintre țările care face pionierat pentru ideea că accesul la internet este un drept fundamental într-o societate în care progresul este strâns legat de lumea digitală.
ESTE ROMÂNIA PREA MARE PENTRU DIGITALIZARE?
Aceasta a fost una dintre întrebările pe care i le-am adresat lui Rannar Park și care își va găsi răspuns pe scena IQ DIGITAL Summit Oradea.
Ne permitem acest spoiler: oficialul estonian nu crede că digitalizarea funcționează doar într-o țară mică. Iar asta dintr-un motiv cât se poate de simplu.
Ideea este una cât se poate de importantă, dat fiind că România face pași importanți în direcția unei digitalizări serioase: statul român a semnat recent contractul pentru cloud-ul guvernamental, un proiect care va costa aproximativ 100 de milioane de euro.
“Sunt 100% bani nerambursabili, din fonduri ale Uniunii Europene”, declara ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, în acest interviu acordat Euronews România.
Într-un reportaj pentru CNBC, jurnalista Elizabeth Schulze explică felul în care Estonia a devenit “a powerhouse” (în traducere aproximativă, “o sursă de inspirație”) în domeniul digitalizării.
Iată câteva beneficii pe care digitalizarea le-a adus în Estonia:
— Economii anuale echivalente cu 2% din PIB, datorită automatizărilor și eliminării costurilor asociate cu birocrația “pe hârtie”;
— Odată cu programul e-Residency, peste 100.000 de persoane din 170 de țări au obținut rezidență în Estonia pentru a înființa companii sau a lucra în companii din această țară;
— Accesul la internet și ușurința cu care poate fi înființată o companie au făcut din statul baltic un “paradis” IT&C: acest sector reprezintă peste 4 miliarde de euro din PIB, iar Estonia are cel mai mare număr de unicorni per capita din Europa.
DIGITALINATION: VIZIUNE GLOBALĂ ȘI SOLUȚII LOCALE
Și totuși, chiar dacă Estonia face digitalizarea să pară atât de cool, România nu se grăbește deloc cu acest proces.
Ocupăm, de niște ani, o penibilă ultimă poziție în UE, la acest capitol – la “concurență”, uneori, cu vecinii bulgari.
Care sunt motivele, si cum putem depăși etapa, vom încerca să aflăm la Oradea în discuția cu Radu Puchiu, expertul în e-guvernare al Upgrade 100, Mihai Matei, CEO Essensys și vicepreședinte al Confederației Concordia, și cu ceilalți invitați din cadrul secțiunii Digitalination (susținută și de Institutul ASPEN România):
- Florin BIRTA | primar, municipiul Oradea;
- Mihai JURCA | City Manager, municipiul Oradea;
- Csilla HEGEDÜS | director, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest;
- Ionuț STANIMIR | director Marketing și Comunicare, BCR.
Așa cum a făcut-o la edițiile din Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara sau Craiova, IQ DIGITAL Summit va aborda și la Oradea temele globale (cum este cazul Estoniei) care pot aduce progres la nivel local.
Tocmai de aceea, secțiunea Digitalination este precedată de un panel moderat de David Achim, director executiv al Make IT in Oradea, primul program de incubare din România care e finanțat din bani publici pentru a ajuta startup-urile tech locale.
Invitații cu care David Achim va discuta despre construirea relației dintre public și privat sunt:
- Gabriel Ciordaș – Serial Entrepreneur, Founder Creatopy, Flipsnack, SVGator, Snacktools, Rewine;
- Alin Mercheș – Co-Founder and CEO Mobiversal;
- Cătălin Rus – COO and Co-Founder la Prime Dash.
Make IT in Oradea este un program inedit pentru România, în care ideile antreprenorilor din Oradea sunt finanțate dintr-un buget de 300.000 de euro alocat de autoritățile locale.
Poți afla mai multe despre acest concept citind acest material, realizat de colega mea Carmen Codrean.
Secțiunea Digitalination va avea și un segment dedicat inovării hi-tech la nivel regional, la finalul căruia vom înțelege mai bine ce provocări întâmpină companiile tech din Transilvania, în general, și cele din Oradea și din regiunea Nord-Vest în mod particular.
Dezbaterea va fi moderată de către Bianca Muntean, Co-Founder The European Digital Innovation Hub in Transilvania, și, de asemenea, Co-Founder & CEO al Transilvania IT Cluster. Invitații ei vor fi:
- Mirela Mărcuț – Policy Expert / Business Development Expert, Transilvania IT Cluster;
- Andrei Savin – CEO Brinel;
- Răzvan Pătcaș – director, Parcul Științific și Tehnologic Oradea;
- Marcel Anghel – CEO Qubiz;
- Daniela E. Popescu – profesor universitar, coordonator al Serviciului Management Integrat IT din Universitatea Oradea.
Din acest material afli tot ce trebuie să știi despre cele mai importante clustere din zona de Nord-Vest și ce înseamnă ele pentru ecosistemul local de business.
IMPORTANT! Locurile pentru IQ Digital Summit Oradea s-au epuizat. Puteți să vă alăturați însă unei liste de așteptare, aici. Dacă vom avea anulări, vom mai elibera locuri.
CE ESTE IQ DIGITAL?
IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – Inovație BCR.
- Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România.
| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.
| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.
| Adus la Oradea de: The European Digital Innovation Hub in Transilvania x Transilvania IT Cluster.
| Parteneri locali: Make <IT> in Oradea și BIHOREANUL.