Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Poți face performanță în conducerea unei instituții de stat dacă nu ai sprijin politic? În România anului 2024, pare a fi o misiune imposibilă.

Există însă tot mai multe excepții. Ca o dovadă că ideile preconcepute trebuie (și pot fi) învinse, pe scena IQ DIGITAL Summit de la Craiova am avut un astfel de exemplu.

Publicăm această poveste specială simbolic în săptâmâna aceasta – când nu doar România, dar și Uniunea Europeană (care a jucat un rol central în povestea de succes pe care o prezentăm), își redefinesc viitorul în urma alegerilor din weekend.

Mesajul poveștii de succes de la Craiova este optimist: cu atitudine constructivă, prin puterea comunității și prin cooperarea dintre mediul public și privat, se poate!

Pentru început, publicul din sala Teatrului Național “Marin Sorescu” a descoperit, prin intermediul unui filmuleț (realizat de Asociația pentru Valori în Educație) un exemplu relevant care se încadrează în această categorie. 

Imagine din timpul materialului video despre Școala Gimnazială “Traian” din Craiova | FOTO: Mihnea Ratte

E vorba despre un om care face antreprenoriat social într-o instituție de stat și care, din această poziție, are performanțe notabile pentru comunitatea ei: directoarea Școlii Gimnaziale “Traian” din Craiova, Diana Brătucu.

Cu toții ne dorim cât mai multe vești bune din sistemul de educație, motiv pentru care, alături de jurnalistul Euronews România Radu Hângănuț, am încercat să aflăm de la Diana care sunt “ingredientele”  succesului său.

Jurnalistul Euronews România Radu Hângănuț alături de Diana Brătucu într-o sesiune de Q&A foarte bine primită de public | FOTO: Mihnea Ratte

Iată-le, pe scurt – mai jos. Detaliat, le puteți înțelege din materialul video integral care însoțeste acest articol.

Fără idei, resurse și oameni, nu avem catalizatorul care poate mișca lucrurile în interiorul unei școli. Indiferent că este vorba despre elevi sau despre părinți și profesori, important este ca oamenii să creadă în aceeași forță pentru a-și putea împlini țelul,

a explicat Diana Brătucu.

Cât de important e aportul comunității într-un astfel de demers? Poate cel mai important.

Diana nu se consideră o fire creativă: ea spune că ideile și le primește de la copii și de la părinți. Ea doar le pune cap la cap, după ce apelează la oamenii care au abilitățile potrivite și necesare implementării unui proiect.

Jurnalistul Euronews România Radu Hângănuț alături de Diana Brătucu vorbind despre investițiile UE atrase la școala a cărei directoare este | FOTO: Mihnea Ratte

Vorbim tot mai mult despre impactul tehnologiei în toate domeniile vieții noastre. Cum ne pregătim să-i gestionăm efectele asupra elevilor? 

Pe scena IQ DIGITAL Summit, Diana Brătucu a explicat că unul dintre primele obiective pe care și le-a propus a fost școala digitală, corespunzător primilor patru ani de mandat, care se finalizează în 2026.

Fiind un proces în plină desfășurare, putem vorbi despre ceea ce Diana Brătucu a realizat în primul an, și anume catalogul digital.

Iată cum explică Diana impactul pozitiv adus de digitalizare, în acest caz:

  • ⚠️ DE REȚINUT. Școala Gimnazială “Traian” din Craiova, pe care o conduce invitata IQ DIGITAL, se află între primele 50 din țară care au participat la un program-pilot al Ministerului Educației.

Sună a slogan prăfuit “școala de azi, adulții de mâine”.

Dar adevărul este, după cum remarcă și invitata IQ DIGITAL, că școala nu trebuie să-i pregătească pe elevi doar pentru examene, ci și pentru ce îi așteaptă în viață.

  • După cum remarca în discursul său de absolvire (devenit viral în aceste zile) Iulia Cociuba, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, pregătirea oamenilor nu doar a elevilor este un capitol la care multe școli din România sunt foarte deficitare.

▶️ Aflați din video cum “se poate” și altfel, la Craiova.

Diana Brătucu spune că nu face politică și că nu susține nici un partid.

Totuși, ea este deschisă ca, în calitate de practician în educație, să contribuie cu ceea ce știe la elaborarea politicilor publice și a direcției în care se îndreaptă învățământul.

⏯️ Vă invităm să vedeți mai jos materialul integral.

— Pentru a ajunge în “fast forward” la anumite capitole, urmați linkurile de sub video.

00:00 – Introducere cu Radu Hângănuț – jurnalist Euronews România

01:10 – Filmul de prezentare al proiectelor Școlii Gimnaziale “Traian” – realizat de ‘Asociația pentru Valori în Educație’

06:45 – Interviu cu Diana Brătucu, pe scena Teatrului “Marin Sorescu”

08:55 – Despre importanța implicării comunității

09:45 – Digitalizarea școlii și catalogul de note ca aplicație

12:30 – Școala ca formator de oameni, nu doar de elevi cu “lecția învățată”

14:15 – Se poate face performanță la stat fără politică și alinierea la un partid anume?

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică șicomunitățile locale din România. 

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *