Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Doar în 2023, în mai puțin de un an de la lansarea publică a ChatGPT, au apărut deja peste 7000 de tool-uri bazate pe inteligența artificială.

Și toată lumea îți spune că e important să le folosești. Să știi să le dai prompt-uri, ca nu carecumva să se supere și să te înlocuiască în următorii cinci ani. Sau luni. Așa o fi?

UN GHID PRACTIC DE IMPLEMENTARE A PROCESELOR A.I.

Nu mulți au însă norocul de a li se oferi oportunități de învățare în acest domeniu: doar 1 din 10 angajați au beneficiat de un training în A.I din partea angajatorului lor.. 

Asta și pentru că nici angajatorii nu se pot lăuda cu prea multe traininguri cu adevărat utile, dincolo de prezentările “apocaliptice”, care pun accent pe cât de speriați ar trebui să fim.

Ca să schimbăm statistica, alături de Adrian Dragomir de la StartAI.ro, am încercat să explicăm publicului prezent la IQ DIGITAL Summit Timișoara care sunt pașii principali pentru a reuși să implementăm A.I.-ul în business. Cu exemple, studii de caz și etape cât mai clare.

📽️ “Cursul” complet îl găsești aici: practic, ești la 50 de minute distanță de a înțelege mai bine cum poți adopta corect inteligența artificială în viața ta profesională. 

🔗 Poți avea și toate slide-urile folosite de speaker în prezentare - le poți vizualiza și descărca de aici.

PASUL 1: AUDITAREA

Până la Pasul 1 e nevoie însă de un “Pas 0”. Acesta presupune identificarea acelor activități și task-uri în care A.I.-ul poate fi implementat rapid și eficient.

Gândește-te așadar la lucrurile simple, nu la cele complexe, de amploare. 

“Trebuie să găsim acea zonă, acel departament, acea activitate unde lucrurile sunt simple și unde putem integra la costuri mici, și cât mai repede cu putință, astfel încât să simțim rapid valoarea pentru ceea ce facem. Nu recomand proiecte mari și complexe”

Adrian Dragomir, startAI.ro
Adrian Dragomir – StartAI – la IQ DIGITAL Summit

Abia apoi vine pasul unu, și-anume auditarea. Procesul include un chestionar de 20 de întrebări aplicat angajaților, pentru a înțelege mai bine de unde vin datele în companie și ce se întâmplă ulterior cu ele.

Un exemplu: cereri de oferte primite pe e-mail și care, în mod uzual, presupun procesare manuală.

Sau, în studiul de caz prezentat de Dragomir, procese dintr-o casă de avocatură.

Vezi detalii în acest scurt fragment video:

PASUL 2: LISTA ACTIVITĂȚILOR DE OPTIMIZAT

În această etapă, decidem ce vrem să optimizăm.

Lista decurge din rezultatele obținute după aplicarea formularului de auditare. Dacă deja pare prea complicat procesul, e un moment bun să apelezi la A.I., așa cum Adrian Dragomir explică. 

🔑 Curios ce trebuie să faci la acest pas? Aici îl ai explicat, pe larg.

Tot procesul nu ar trebui să dureze mai mult de 40 de minute, după cum a explicat Adrian Dragomir publicului prezent la IQ Digital Summit Timișoara.

Summitul de la Timișoara, parte din proiectul IQ DIGITAL, e un concept Upgrade 100 și George – BCR. Partener de tehnologie: VODAFONE

🤖 Zapier e unul dintre numeroasele instrumente online care îți permit să conectezi două sau mai multe aplicații pentru a automatiza un task repetitiv fără să ai cunoștințe de programare.

PASUL 3: PRIORITIZARE

IQ Digital Summit Timisoara, Joi 5 Octombrie 2023. ©Cornel Putan

Este momentul în care vei decide unde merită să investești efort și care sunt activitățile în care A.I. te va ajuta să obții cele mai bune rezultate.

“Problema cea mai comună este că poate fi greu să îți dai seama de unde să începi”

Adrian Dragomir

Pentru asta ai nevoie de o metodologie. 

Metodologia FCOD este o metodologie de prioritizare pentru implementarea AI. Ce înseamnă FCOD? Frecvența Task-urilor, Costuri, Optimizări și Dificultatea de integrare.

— astfel, rezultă o metodă de prioritizare obiectivă, nu subiectivă, spune Dragomir

MAI RAPID, MAI IEFTIN

Opera din Timișoara în timpul prezentării

Ce poate face Inteligența Artificială dacă este implementată corect, urmând reguli clare?

Ceva ce, în termeni de business, ar putea trece drept “minune”: Andrei Dragomir a venit și cu un exemplu, ca să înțelegem mai bine. 

În mai puțin de 20 de minute, antreprenorul a primit predicții cu privire la evoluția proiectelor în anul următor, sugestii de optimizare și un calcul al potențialelor pierderi.

Și, pentru că totul se reduce la dorința de a avea costuri mai mici, uite încă un exemplu edificator în acest scurt fragment video:

A fost aproape o oră de training care s-a lăsat cu numeroase curiozități din public. Una dintre ele a fost aceasta. 

Î: De ce este AI-ul începutul unei noi ere?

R: Efectul acestor tehnologii este că pot înlocui toate acele activități în care munca este repetitivă și unde consumăm energie cognitivă. AI-ul ne poate scala fiecăruia dintre noi capacitatea cognitivă. Acum suntem în valul de optimizare, dar pentru cei care vor începe doar peste doi ani, așteptând să vadă ce fac alții, va fi prea târziu. 

– a răspuns Adrian DRAGOMIR
Regia de emisie în timpul sesiunii Q&A cu Marian Hurducaș

La final, te lăsăm cu o idee interesantă desprinsă din prezentarea lui Adrian Dragomir.

“Inteligența artificială nu este ceva ce trebuie tratat așa cum au fost tratate bitcoin sau tehnologia blockchain. E prima tehnologie din istoria umanității care poate lua decizii în locul nostru, care poate crea relații cu noi și care poate și va prelua controlul. Eu cred însă că acesta e un lucru bun”

– Adrian Dragomir

O NOUĂ ERĂ, NON-CAPITALISTĂ?

Speakerul IQ DIGITAL crede că suntem la finalul unui ciclu istoric la finalul căruia am putea chiar constata că am depășit etapa capitalismului.

Iată de ce crede Dragomir că A.I. ul va schimba tot ce știm despre lume, așa cum e ea azi:

📚 Ești pregătit să faci primul pas în lumea instrumentelor cu inteligență artificială destinate business-urilor?

Ia-ți un pix, un carnețel – sau un reMarkable 😉 – și apasă play:

🎬 PRINCIPALELE MOMENTE ALE PREZENTĂRII ->> pe fast forward

00:00 INTRO

02:39 PAȘI DE IMPLEMENTARE AI INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

04:24 Pasul 1: AUDITAREA PROCESELOR

07:41 Pasul 2: LISTA ACTIVITĂȚILOR DE OPTIMIZAT

08:45 Pasul 3: PRIORITIZAREA, ÎMBUNĂTĂȚIREA

12:22 CE E METODOLOGIA F.C.O.D.?

26:38 DE CE “HALUCINEAZĂ” INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ?

36:18 CUM INTERPRETĂM REZULTATELE 39:27 EXEMPLU DE PROMPT IMPLEMENTAT

🙋🏻‍♂️🙋 Q&A CU MARIAN HURDUCAȘ, UPGRADE 100

44:34 DE CE INTRĂM ÎNTR-O NOUĂ ERĂ?

50:35 CE DOMENII TABU SUNT PENTRU A.I.?

55:03 AR TREBUI IMPOZITATĂ FOLOSIREA A.I.?

57:14 IMPORTANȚA ETICII ÎN BUSINESS

CE E IQ DIGITAL?

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts