Mario e și co-fondator Tailent – fostă MissionCritical – un proiect antreprenorial cu ambiții globale care dezvoltă și vinde soluții de automatizare a proceselor din interiorul companiilor.
Absolvent de Politehnică, Mario a lucrat timp de 10 ani la Oracle, iar din 2016 este antreprenor. Tailent e un startup îndrăgit de investitori, printre cei care au adus bani în companie numărându-se Călin Fusu și George Haber.
Pentru a afla imediat că am publicat ceva nou vă puteți abona la Canalul Youtube și la Newsletterul IQ DIGITAL
FFW > Idei de urmărit:
Ce sunt roboții software și care este impactul lor în business | 15:50
- Înainte de toate, Mario identifică motivele pentru care planează o conotație negativă asupra ideii de muncă. Din punct de vedere etimologic:
# „laborare” (latină) însemna ceva îndeplinit cu foarte multă dificultate,
# „trabajo” (spaniolă), „travail” (franceză) indică lucruri foarte negative precum tortură, suferință, agonie,
# „arbeit” (germană) înseamnă, de asemenea, efort, suferință, ceva îndeplinit cu mult efort.
- Deci în toate limbile munca indică ideea de tortură. Prin contrast, roboții software ne fac viața mai ușoară. Paradoxal, cuvântul „robot” provine din „rabota” (slavona veche), care însemna inițial muncă de iobag.
Noi ne-am imaginat roboții de foarte mult timp ca parte a ambițiilor noastre de a munci mai eficient, mai bine și cu mai mult spor
Mario Popesc, Tailent | 18:31
Evoluții, nu revoluții. | 18:48
- Evoluția presupune schimbarea modului în care muncim cu impact asupra calității vieții. Iar acest proces continuă la nesfârșit.
- Hardware-ul nu mai evoluează cu aceeași viteză ca în urmă cu câțiva ani. În schimb, software-ul are un ritm dramatic de evoluție.
- În hardware, variantele noi aduc evoluții și arareori revoluții care sunt legate de software.
Exemple de activități care se pretează la automatizare | 22:32
# Contabilitate
Introducerea manuală de date din extrasele bancare în ERP ia între 5 și 8 ore în fiecare zi. Un robot face toate aceste operațiuni (în background, fără să blocheze niciun computer) în doar o oră. Organizația câștigă în medie 157 de zile pe an doar pentru acest proces.
Aceste ore pot fi înmulțite cu rata orară cu care este recompensat un angajat în proces și vom vedea reducerea de cost. Asta nu înseamnă că angajații pleacă acasă; în multe situații, dacă firma prosperă se fac angajări noi.
Nu am întâlnit lideri din companii care să-și dorească să trimită oameni acasă. Intenția e de-ai degreva de activitățile repetitive, de a le da posibilitatea să-și folosească creativitatea.
Mario Popescu, Tailent | 25:03
# Resurse umane | 26:23
- Oamenii din acest departament petrec trei ore pe zi pentru a introduce date în aplicațiile de HR atunci când este angajat un salariat nou. Un robot dezvoltat de Tailent are nevoie de doar 5 minute (în background) ca să îndeplinească acest task. Câștigul companiei: minim 100 de zile pe an doar pentru acest proces.
# HoReCa și industria ospitalității | 27:13
- Venirea unei noi serii de turiști la recepția unui hotel va duce cu certitudine la formarea unei cozi. Un robot software, dublat de un hardware, culegele datele din cărțile de identitate în câteva secunde, ceea ce înseamnă o economie de mii de ore în procesul de check-in.
# Facturare | 28:24
- În doar câteva secunde, un robot software poate să culeagă din CRM datele despre un client care trebuie facturat, să emită factura în SmartBill și să o trimită automat către destinatar. Robotul salvează astfel circa 24 de zile pe an.
Noi, la Tailent, credem că e important să îi deservești pe cei mulți. Asta înseamnă să targetezi zona de mid-market. Tehnologia trebuie să fie abordabilă și accesibilă.
Mario Popescu, Tailent | 29:49
Roboții software ne iau joburile? | 32:00
Mario are un răspuns tranșant: cu siguranță, nu. El face o trimitere la fierarii de la începutul secolului XX pentru care potcovitul cailor (principalul mijloc de locomoție al vremurilor) reprezenta principala activitate zilnică.
După ce au apărut mașinile, fierarii au rămas fără obiectul muncii: breasla lor nu a dispărut, ci a fost nevoită să inoveze și astfel s-au descoperit aliaje noi cu care a fost posibilă mai târziu fabricarea rachetelor și navetelor spațiale. QED.
Hai în comunitatea IQ Digital!
Urmăriți integral pe Youtube episoadele publicate până în prezent, parte din proiectul hybrid media IQ Digital realizat de George – o inovație BCR – și UPGRADE 100.