Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

ClusterPower este primul și încă singurul centru de date hiperscalabil din Europa de Sud-Est.

E amplasat la nici 15 kilometri de locul desfășurării IQ DIGITAL Summit Craiova, așadar prezența pe scenă a omului-cheie din spatele proiectului, fondatorul și CEO-ul Cosmin Georgescu, e un “must” pentru relevanța agendei evenimentului.

Iată – pentru o mai bună înțelegere – o scurtă simulare despre cum va arăta ClusterPower în faza finală.

Acum, azi, viziunea e deja aproape de realitate – după cum se poate vedea aici, într-o filmare 100% reală.

Pe scurt, și extrem de simplificat, compania oferă infrastructură pentru operarea optimă a proiectelor ample de inteligență artificială (folosind tehnologie Nvidia și nu numai). 

ClusterPower răspunde unor companii și instituții publice care au nevoie de rapiditate, securitate și scalabilitate.

Liderii companiei spun că se îndreaptă cu pași repezi spre statutul de nou „unicorn” al României.

Care sunt ingredientele care susțin această ambiție? 

Vom afla la IQ DIGITAL Summit Craiova, în 28 martie, dar și la Radio Guerrilla, unde Cosmin Georgescu a fost (luni, 11 martie 2024) invitatul lui Dragoș Stanca într-o nouă ediție din seria Upgrade 100Tech Leaders Talks.

O puteți găsi în format podcast pe toate platformele audio.

Până să ajungă la potențialul de „unicorn”, ClusterPower a fost doar una dintre ideile lui Cosmin Georgescu, unul dintre experții apreciați mai ales “în spatele cortinei” de către cunoscătorii din industria tech locală.

AGENDA summitului și FORMULARUL PENTRU ÎNSCRIERI sunt aici

În ultimii 20 de ani, Georgescu a avut poziții-cheie în companii de infrastructură tehnologică din România – după cum reiese din profilul său public de LinkedIn

E absolvent de informatică (LiceulTudor Vianu”, 1994), a urmat ASE-ul, dar și multiple specializări în domeniul IT, la care se adaugă un MBA la Kennesaw State University din SUA.

Centrul de lângă Craiova, văzut din dronă

ClusterPower este interconectat cu 750 de centre de date globale și le oferă clienților infrastructură IT avansată, democratizând accesul la resurse tehnologice de top.

E și primul campus de date din Europa de Sud-Est care folosește infrastructură de înaltă performanță, alături de parteneri precum Nvidia sau Rolls Royce Power Systems. (Date tehnice detaliate găsiți la finalul articolului sau pe site-ul companiei.)

De ce este acest centru o investiție strategică – circa 50 de milioane de euro, până acum –, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune?

Explică antreprenorul Cosmin Georgescu:

“Piața mondială de tehnologie se dezvoltă exponențial. În fiecare lună apar noi aplicații bazate pe A.I. care sunt utilizate în business sau activitatea de zi cu zi. Toate aceste aplicații colectează date care trebuie orchestrate, omogenizate, stocate, protejate, analizate și utilizate pentru decizii de business sau pentru automatizări de proces. Cu cât mai multe date, cu atât sunt mai mari puterea, viteza de procesare și spațiul de stocare necesar.” 

ClusterPower este deja o alternativă viabilă la zona tradițională a marilor aglomerări de datacentere, FLAP-D Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Dublin.

Centrul de date din apropierea Craiovei are rolul de a susține cererea în creștere pentru servicii de stocare, computing, cybersecurity și alte servicii de acest tip – reducând deficitul de capacitate de pe piața globală.

Cosmin Georgescu spune de ceva timp că își dorește să transforme ClusterPower într-un jucător important în revoluția Inteligenței Artificiale. 

Iată ce explică el, într-un interviu recent:

“Avem toate premisele ca, într-un orizont de 3-5 ani, să vorbim de ClusterPower ca despre unicornul din România care construiește și operează fabrici de A.I. cu ajutorul cărora companiile îmbunătățesc semnificativ viețile oamenilor”.

“Tehnologia nu are sens dacă nu este folosită cu scopul de a ne face viețile mai bune.”

– Cosmin Georgescu (foto), CEO ClusterPower, într-un interviu acordat Forbes.

La IQ DIGITAL Summit Craiova vei avea ocazia să afli povestea unui proiect curajos. 

“Ne propunem să avem un proiect de succes multiplicabil, pe care să îl replicăm în mai multe locații, astfel încât să avem prezență fizică globală.”

Cosmin Georgescu

Investiția de lângă Craiova ajută România să devină relevantă într-un domeniu strategic.

Centrul are un uptime peste media maximă standard Tier III (conform certificării Uptime Institute): mai exact, 99,985%;

  • E primul datacenter hyperscale din sud-estul Europei care are producție proprie de energie verde;
  • Planul e să ajungă la 200 MW și la 5 centre de date până în anul 2025;
  • Campusul e desfășurat pe 25.000 mp;
  • E interconectat cu 750 de centre de date din toată lumea;
  • Are un indice PUE (Power Usage Effectivness) de 1.1, față de media industriei de 1.6-1.7;
  • Deține certificat Nvidia ca DGX Ready și Nvidia Cloud Service Provider;
  • Dispune de infrastructură cloud pentru High Performance Computing și A.I.;
  • Este primul centru de date din regiune direct conectat la rețeaua de înaltă tensiune (până la 200MW);
  • Operează cel mai mare Schimb de Internet Regional (8 fibre optice subterane);
  • E neutru din punct de vedere al operatorilor, 600 Gbps de legături redundante, circuite dedicate L2 către principalele orașe din UE.

Acest efort investițional este foarte important și dintr-un alt punct de vedere:

Suntem într-un punct de inflexiune, martorii revoluției industriale 4.0. Competitivitatea și suveranitatea unei economii depind astăzi și de această resursă scumpă – infrastructura digitală pe baza căreia se generează valoare adăugată mare.

Cosmin Georgescu (foto)

Mai multe despre viziunea lui Cosmin Georgescu vom afla la IQ DIGITAL Summit CRAIOVA, în 28 Martie, dar și luni, 11 martie, de la ora 19 – pe frecvențele Radio GUERILLA din întreaga țară.

Antreprenorul tech Dragoș Stanca, îl va avea invitat pe Cosmin Georgescu – la o nouă ediție din seria Tech Leaders Talks – Upgrade 100 Live.

Dialogul continuă apoi, la Craiova. Dacă nu vreți să ratați materialele despre acest subiect – și multe altele relevante pentru industria tech, digitalizare și disruption – abonați-vă aici la Newsletterul IQ DIGITAL.

AGENDA e pe site-ul oficial / FORMULARUL PENTRU ÎNSCRIERI este aici

Conceptul IQ DIGITAL  este gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Radu Hanganut

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *