Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Brașovul a fost și încă este perceput ca un oraș în primul rând turistic – mai ales când începe sezonul de ski. Dar cum se poate transforma însă orașul de sub Tâmpa și într-o destinație tot mai atractivă si pentru companiile și investitorii din tech?

Cum arată mediul antreprenorial regional acum și cu ce provocări se confruntă IMM urile care caută soluții pentru digitalizare?

Sunt doar câteva întrebările care își vor găsi răspunsul de la invitații locali și internaționali care vor participa la o nouă ediție IQ DIGITAL Summit, care va avea loc în 15 noiembrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din oraș.

Precedentul IQ Digital Summit a fost organizat la Teatrul Național din Iași

Până acum, Brașovul s-a aflat în eșalonul doi al marilor comunități tehnologice ale României, la distanță de București, Cluj-Napoca sau Iași.

În 2019, industria de software din tot județul Brașov reprezenta doar a șasea parte din cifra de afaceri cumulată a companiilor de profil din Cluj – după cum arată un studiu KeysFin.

Asta în condițiile în care populația județului Cluj era – cam tot pe atunci – cu nici 20% mai mare decât cea a Brașovului. Aceeași proporție se menține și când comparăm strict populația orașelor Cluj-Napoca, respectiv Brașov.

  • IQ DIGITAL este o inițiativă George – aplicația de banking inteligent a BCR – în parteneriat cu UPGRADE 100.
  • Începând cu lansarea de la Brașov, proiectului i se va alătura, în calitate de technology partner, și Vodafone.
  • Primele două ediții au avut loc la finalul anului trecut la București – în format online și TV (detalii, aici) – respectiv în acesta vară, la Iași, când a fost organizat primul Summit din serie, alături de speakeri internaționali cunoscuți (detalii, aici).

Deși investițiile în tehnologie sunt mai mici la Brașov decât în alte orașe mari, nu înseamnă că nume importante din domeniu nu au făcut deja pasul aici: Pentalog, Siemens, TATA Technologies, iQuest sau Kronosoft au deja sediile în județ.

Ionuț Țața, CEO al companiei de consultanță Iceberg – și totodată unul dintre primii vorbitori de pe scena IQ DIGITAL – a expus trei cauze care explică de ce Brașovul nu și-a atins până acum potențialul:

  1. Numărul insuficient de studenți cu pregătire tehnică
  2. Stocul limitat de spații de birouri potrivite pentru nevoile industriei IT și
  3. Lipsa unui aeroport. Dacă în privința aeroportului autoritățile dau asigurări că acesta va fi gata în 2023, celelalte teme și multe altele rămân încă subiect de dezbatere.

Dezbaterea din primul sezon IQ Digital la care a participat și el se poate urmări aici.

Cine sunt primii speakeri de la IQ DIGITAL Summit Brașov?

Dacă mai cauți și alte motive care să te determine să vrei unul dintre locurile din Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, pe 15 noiembrie, iată cine sunt primii speakeri.

1. Andreas Ekstrom: „Totul s-a schimbat. Nimic nu este diferit.”

La bază jurnalist, Andreas Ekstrom este un reputat speaker, consultant și scriitor suedez. A ținut în jur de 1.000 de conferințe în peste 30 de țări și este autorul a 9 (nouă) cărți. Foarte succint, prezentările sale (ca aceasta, de exemplu) sunt despre transformare digitală, media, politică și cultură.

După cum îi place să se autodescrie, punctele pe care le atinge vizează mai degrabă sociologia tehnologiei decât tenhologia în sine. Atunci când îmbracă haina de consultant,  vorbește despre aceleași lucruri liderilor de toate felurile sau board-urilor unor mari companii.

Obiectivul său ultim este ca audiența căreia i se adresează să învețe să pună întrebările corecte, în mijlocul unei revoluții informaționale fără precedent. Motoul său: „Totul s-a schimbat. Nimic nu este diferit.”

2. Matthew Griffin, futurologul supra-numit “consultantul consultanților”

În patru cuvinte, Matthew Griffin poate fi definit „consultantul din spatele consultanților”.

Într-o construcție ceva mai elaborată, Matthew a devenit unul dintre cei mai respectați futurologi ai momentului, după o carieră în companii tehnologice de top precum IBM, ATOS și Dell.

A înființat 311 Institute, un centru de consultanță care studiază viitorul pe următorii 50 de ani, precum și două organziații filantropice cu care își propune un obiectiv generos: oricine, indiferent de abilități și pregătire, să aibă acces la beneficiile viitorului.

Printre clienții săi s-au numărat, pe lângă guverne și case regale, companii multinaționale și bănci precum Accenture, Credit Suisse, Decathlon, Huawei, Lego, Microsoft, Samsung sau T-Mobile. E un speaker de talie internațională care ajută cu inspirație și consultanță guverne, investitori, multinaționale și organisme de reglementare să construiască un viitor democratic și sustenabil.

3. Iulian Stanciu, speaker-ul informal

Iulian Stanciu este fără îndoială, cel mai recunoscut și apreciat antreprenor și manager din e-commerce, distribuție și retail electro-IT.

Iulian Stanciu, fondator eMAG

Anul trecut, el a predat ștafeta de CEO al eMag lui Tudor Manea, dar a rămas președintele executiv al celui mai mare magazin online din România, cu două prezențe regionale, în Bulgaria și Ungaria.

Deși nu este un speaker în sensul formal al cuvântului, intervențiile publice pe care Iulian le-a avut de-a lungul timpului în conferințe sau evenimente media au inspirat și informat, în egală măsură.

Pe lângă eMag, unde este și acționar minoritar, mai este implicat în businessurile de distribuție și retail NOD și Flanco. De asemenea, a cochetat – nu întotdeauna cu succes – cu investiții și în afara tehnologiei: Berăria H sau Atelierele Pegas.

Mai multe despre modul în care vede Iulian lucrurile, în acest interviu realizat de Andreea Roșca.

4. CEOs de top: Sergiu Manea (BCR) și Achilleas Kanaris (Vodafone)

La evenimentul de la Brașov veți putea întâlni și doi importanți CEO din comunicații și banking – e vorba despre Sergiu Manea (BCR) și Achilleas Kanaris (Vodafone România).

Sergiu Manea – CEO, BCR

Sergiu Manea (foto) conduce BCR de șapte ani, timp în care banca a intrat într-un amplu proces de transformare digitală. Și poate cele mai representative acțiuni pentru acest proces au fost lansarea Georgeprima plaformă de banking inteligent din România, și lansarea acceleratorului InnovX-BCR, prin care 130 de start-up-uri în tehnologie au devenit Alumni.

Sergiu e absolvent de ASE și are un master în finanțe la DOFIN București. Mai multe despre experiența sa, aici.

Achilleas Kanaris – CEO, Vodafone România

În ceea ce îl privește pe Achilleas Kanaris, grec de origine, acesta a preluat conducerea Vodafone din România anul trecut, după o carieră de peste două decenii în consultanță  și comunicații la companii din Marea Britanie – Booz Allen Hamilton și O2.

La capitolul educație, pagina sa LinkedIn conține trimiteri la școli prestigioase precum MIT Sloan School of Management sau Imperial College London.

5. Doi lideri importanți ai administrației locale și centrale: Allen Coliban (USR) și Sabin Sărmaș (PNL)

După formula brevetată la IQ DIGITAL Summit Iași, și întâlnirea de la Brașov are invitați factori de decizie care pot furniza răspunsuri legate de viitorul tehnolgic al orașului.

E vorba despre Allen Coliban, primarul Brașovului și Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților.

Cei doi vor fi intervievați de expertul în e-guvernare Radu Puchiu live pe scenă – într-o nouă ediție din seria DIGITALINATION – proiect realizat alături de Institutul ASPEN România. Primul episod, filmat la Iași, se poate urmări aici.

Allen Coliban – Primar, Brașov

Allen Coliban, primar din 2020, este absolvent de management al Universității Transilvania din Brașov și a urmat și cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din București. A lucrat un deceniu în industria IT și are experiență în consultanță de business și atragerea de fonduri europene. Este membru USR.

Sabin Sărmas – Președinte ITU-PP și al comisiei IT din Camera Deputaților

Sabin Sărmaș are, la rândul său, pregătire în telecomunicații și vine cu o experiență din cercetare, consultanță și business. Președinte al Uniunii Internaționale a Comunicațiilor (ITU), agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite pe domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și coordonatorul ITUPP22 la București – cel mai important eveniment tech al ONU, detalii aici. Între 2019 și 2021 a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Este membru PNL.

6. Ecosistemul de startups si lideri tech locali

Un eveniment la Brașov nu se poate întâmpla fără a vedea cum se prezintă ecosistemul local – iar pentru asta pe scenă vor urca lideri de companii care au legătură cu comunitatea din regiune.

AGENDA IQ DIGITAL Summit este în curs de actualizare – si, ca de obicei, îmbunătățire permanentă. Toate detaliile vor fi însă prezentate în timp util pe site-ul IQdigital.ro precum si în secțiunea dedicată evenimentului de la Brașov, pe care o puteți vedea AICI.

IMPORTANT! Accesul la a doua ediție a IQ DIGITAL Summit care va avea loc marți, 15 noiembrie, este gratuit, în limita locurilor din Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov -> pe baza unei aplicații online, disponibilă aici.

Carmen Codrean

View all posts