Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Gheorghe Damian

Primar
Comuna Ciugud
Despre expert

Gheorghe Damian este primarul comunei Ciugud din județul Alba, una dintre cele mai cunoscute localități din România. Comuna a devenit celebră datorită modului în care este administrată și pentru proiectele inovative: a construit prima școală smart din mediul rural din România și este studiul de caz folosit Guvern pentru dezvoltarea conceptului „smart village”. De asemenea, Comuna Ciugud  este campioană la atragerea fondurilor europene reușind să dezvolte proiecte europene în valoare de aproape 40 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbție de circa 12.000 de euro pe cap de locuitor.

Gheorghe Damian a fost ales primar al Comunei Ciugud în anul 2000, când avea doar 32 de ani. Prelua atunci o comunitate cu multe probleme: comuna nu avea drumuri asfaltate, nu avea canalizare și apă, iar veniturile la buget erau de circa 15.000 de euro/ an și datoriile se apropiau de 100.000 de euro.

Actualul edil recunoaște că nu a avut experiență administrativă deoarece lucrase până atunci în sistemul medical de urgență. A început să învețe cum se face administrație și a investit în oameni, în echipa care urma să îl ajute să dezvolte Ciugudul. În prezent, Ciugudul este dovada că se poate și în România: are propria zonă de dezvoltare economică în care sunt 45 de companii cu 1000 de locuri de muncă, iar cetățenii beneficiază de cele mai bune condiții de trai.

Ajuns în prezent la cel de-al șaselea mandat de primar al comunei Ciugud, Gheorghe Damian este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai performanți primari din România. Este președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Alba.

Când vorbești despre smart village nu poți să nu te gândești la Ciugud, comuna care este cu adevărat prietenă cu tehnologia. Ciugudul de astăzi, smart și european, este însă construcția primarului Gheorghe Damian și a echipei sale.