Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

“Unu din trei oameni din sală va afla, la un moment dat, că are cancer. Pentru 50% dintre cei care vor primi vestea, va fi prea târziu”.

  • Așa și-a început prezentarea de pe scena IQ DIGITAL Summit Craiova antreprenorul tech Emi Gal – fondatorul EZRA – companie cunoscută pe plan global pentru detectarea timpurie a cancerului folosind inteligența artificială.

În sală s-a așternut liniștea, dar, la final, sondajul post-eveniment a arătat că antreprenorul stabilit acum în SUA a primit nu doar atenția, ci și aprecierea publicului pentru informațiile valoroase oferite.

Prezentarea integrală e aici.

Dacă nu ai timp să o vezi acum, salvează linkul și vezi, mai jos, date suplimentare și câteva idei pe care le-am reținut noi:

Emi Gal – Ezra – la IQ DIGITAL Summit Craiova

La nivel global, peste 10 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului, o boală căreia, în urmă cu 50 de ani, președintele american Richard Nixon i-a declarat “război deschis” – un demers electoral fără urmări reale, plasat de Gal, ironic, chiar la începutul prezentării sale.

Jumătate de secol mai târziu, boala – în diferitele ei forme – continuă să ia enorm de multe vieți. Mai exact, cancerul e a doua cauză de mortalitate, după bolile cardio-vasculare: cca. 10 milioane de oameni mor, anual, din cauza aceasta – adică 1 din 6 decese.

Din fericire, cea mai promițătoare tehnologie ajunsă la maturitate în prezent – A.I-ul, alături de antreprenoriatul tech orientat către viitor și binele oamenilor, poate veni cu soluții care să ne prelungească, tuturor, durata de viață. 

Prezentarea lui Gal, urmată de o sesiune Q&A cu Marian Hurducaș, a fost cel mai apreciat moment al unui speaker român pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova – a arătat sondajul post-summit: 70% dintre cei care au votat au considerat informația prezentată ‘excepțională‘ și ‘peste așteptări‘.

📚 Pe parcursul carierei sale din România, Emi Gal a fost considerat un antreprenor tech precoce.

Povestea lui, pe larg, poate fi citită aici

Pe scena summitului de la Craiova, Gal a prezentat date îngrijorătoare, dar și soluții și informații despre cum tehnologia ne poate schimba viața în bine.

Nu doar tehnologia, însă: o mare parte din responsabilitate ne revine nouă, individual.

Gal a elaborat chiar și o listă cu 5 sfaturi concrete prin care putem reduce considerabil riscul de a suferi de cancer

Le găsești mai jos în articol sau în video, aici

Este simplu de înțeles că detectarea timpurie a cancerului este o soluție, iar de aici se naște o întrebare logică: de ce nu facem asta? Răspunsul cinic, dar real, este: pentru că încă nu se poate. 

Metodele clasice de screening pot monitoriza eficient doar șase organe din corpul uman, explică Gal.

Pentru toate celelalte, cancerul e detectat doar odată cu primele simptome. Adică, de cele mai multe ori, mult prea târziu.

🩺 Doar 2 din 10 pacienți care află că au cancer odată cu simptomele reușesc să supraviețuiască, în timp ce 8 din 10 dintre cei care descoperă cancerul în fază incipientă supraviețuiesc după ce primesc tratamentul corespunzător.

Așa a apărut Ezra (fun fact: ideea i-a venit lui Gal în timp ce era în luna de miere – după cum povestește chiar el).

În câteva zeci de minute, și cu un cost de doar 1.350 de dolari (comparativ cu peste 20.000, cât costă, în SUA, o scanare clasică și adesea ineficientă), compania Ezra scanează azi 13 organe.

Altfel spus, detectează devreme cauzele care duc la peste 70% din decesele cauzate de cancer.

Să îl lăsăm pe Emi Gal să ne spună ce este Ezra și cum funcționează:

Ezra integrează trei AI-uri diferite, dar care au același scop: să le facă munca medicilor mai simplă și mai precisă, iar pacienților să le ofere o mai bună înțelegere a situației cu care se confruntă. 

Primul AI este Ezra Flash, care face scanările mai rapide, de unde și diferența de timp (de la trei ore, la 30 de minute).

Apoi urmează Ezra Assist AI, care le oferă radiologilor asistență, pentru a putea citi mai rapid scanările. Ezra îmbunătățește, în paralel, și calitatea imaginilor obținute în urma scanărilor.

Al treilea AI este Ezra Reporter – un tool care „traduce” rapoartele radiologice, într-un limbaj cât mai accesibil pacienților.

📽️ Cum funcționează acest sistem cu trei AI-uri? Emi Gal a explicat folosind un exemplu vizual: îl poți vedea aici

De la lansarea din 2018 și până astăzi, Ezra a scanat peste 7500 de persoane. 6% dintre ele au descoperit la timp că au cancer iar acum, după tratament, sunt vindecate.

Sala Teatrului Național din Craiova în timpul prezentării lui Emi Gal

Chiar înainte de IQ DIGITAL Summit, Ezra a anunțat și o nouă rundă de finanțare, de peste 20 de milioane de dolari. O mare parte din bani vor merge către expansiunea globală.

2024 e anul în care Emi Gal vrea să ajungă cu ideea lui în cât mai multe orașe din SUA, iar 2025 ar trebui să echivaleze cu momentul în care produsul său trece oceanul și ajunge în Japonia, în Europa – foarte probabil și în România. 

„În AI este foarte important să te asiguri că produsul are acuratețe și funcționează bine. În SUA avem aprobare FDA (U.S. Food and Drug Administration – reglementatorul piețelor de medicamente și alimentație – n.n.) pentru tot ceea ce facem. Tot ceea ce construim trebuie să corespundă cu multe reguli pentru a fi apoi live”

Emi GAL

Momentul antreprenorului Emi Gal a fost special și prin componenta sa educațională.

Emi a subliniat cât de important este ca, dincolo de a folosi beneficiile unei tehnologii revoluționare așa cum este Ezra, să nu uităm că prevenția cancerului este strâns legată de stilul de viață.

Prin urmare, ca primă metodă pentru a lupta cu apariția cancerului, Emi a recomandat 6 teste de screening pe care ar trebui să le facem:

  • Femeile care au împlinit 25 de ani: test Papanicolau;
  • Femeile care au împlinit 40 de ani: mamografie;
  • Orice persoană care a împlinit 45 de ani: colonoscopie;
  • Orice persoană care a împlinit 30 de ani: un examen dermatologic;
  • Fumătorii care a împlinit 40 de ani: screening pentru cancer pulmonar;
  • Oricine a împlinit 25 de ani: un RMN complet.

Emi a vorbit apoi despre importanța nutriției în acest deziderat de a lupta cu cancerul.

Să reducem consumul de carne roșie, carne procesată și alcool reprezintă o acțiune crucială în acest demers. Asta pentru că cele trei sunt „în aceeași clasă carcinogenă cu tutunul”, așa cum ne arată și acest studiu.

„Știu că în România ne place mâncarea bună, dar poate ar trebui să vă gândiți să o luați mai ușor”.

Emi Gal, co-fondator Ezra

„Asigură-te că nu ai deficiențe în privința micronuțrienților” a fost al treilea sfat dat de Emi Gal publicului de la IQ DIGITAL SUMMIT Craiova. 

De ce e foarte importantă Vitamina D în lupta cu cancerul? Explică Emi Gal:

💊 ATENȚIE ȘI LA OMEGA 3. Fumătorii care au niveluri ridicate de Omega 3 au același risc de deces ca nefumătorii care au niveluri scăzute de Omega 3.

Partea ceva mai complicată vine atunci când vorbim, mai ales în România, despre mișcare și efort fizic.

„Mișcarea ne face bine. Dar partea cu adevărat interesantă e că mișcarea reduce chiar și numărul de celule canceroase care circulă prin sânge. Când te miști, împingi oxigen prin sânge. Arterele se dilată și scoți afară celulele canceroase”

Emi GAL – Ezra

Când vine vorba despre cancer, multe comparații și date statistice îi vizează pe fumători.

Mesajul antreprenorului tech în această privință a fost cât se poate de clar: a scris pe un ecran de 15 metri pătrați: DON’T SMOKE!

Dezideratul exprimat de Emi Gal pe scena de la Craiova este unul curajos pentru antreprenoriat și promițător pentru orice persoană interesată de sănătate.

Vreau să ajut oamenii să găsească cancerul devreme. Pentru asta, va trebui să scanăm 200 de milioane de oameni din care, statistic, suferă de cancer 5%. Așadar, pentru salvarea a 10 milioane de vieți prin tehnologie și AI, o să avem nevoie de încă 15 ani.

Emi GAL
Marian Hurducas – Upgrade 100, în dialog cu Emi Gal – Ezra

Povestea Ezra nu este doar despre a salva vieți, ci și despre a inspira antreprenorii tech să construiască în jurul unor idei care schimbă în bine viețile oamenilor – a spus antreprenorul în sesiunea Q&A care a urmat prezentării sale.

„Cel mai important lucru e să construiești ceva ce aduce valoare unui anumit număr de oameni sau de companii. Investitorii vor să investească în companii care au construit ceva ce oamenii vor să cumpere. Dacă faci ceva care merge, investitorii se vor alinia la ușă.”

Emi spune că cel mai important pentru el a fost să construiască ceva de care îi pasă.

Întrebat de Marian Hurducaș de la Upgrade 100 care îi sunt planurile, Emi a explicat că Ezra mai are nevoie de cinci ani până la maturizare.

Cea mai mare lecție învățată din primul său business, Brainient, e că lucrurile nu se întâmplă peste noapte.

A avut nevoie de 10 ani până la primul exit și a învățat că viața de antreprenor este fix așa cum, la un moment dat, a descris-o Elon Musk:

🎙️ Ești curios care este „DE CE”-ul lui Emi Gal? Unul dintre participanții la Summit-ul din Craiova a pus această întrebare. Iată răspunsul: 

⏩️ 25:44 „DE CE”-ul lui Emi Gal în antreprenoriat

Pentru a forma echipa necesară proiectului Ezra, Emi Gal a studiat munca a peste 2.500 de experți în imagistică medicală și în deep learning. I-a contactat pe 300 dintre ei și cu 90 a programat interviuri.

A înțeles în timp cât de importante sunt datele în medicină și cum poate inteligența artificială să schimbe radical felul în care funcționează domeniul sănătății. 

Ne explică chiar el:

Emi este de părere că super-abilitatea inteligenței artificiale de a analiza și de a interpreta date ne va prelungi viața.

Dincolo de sănătate, AI-ul va ajunge în toate domeniile și va oferi acces la ajutor nelimitat și gratuit pentru numeroase sarcini, mai spune antreprenorul român.

De asemenea, device-urile de tracking sunt utile, dar datele trebuie colectate și analizate cu un medic. Ceva ce, în viitor, Emi Gal crede că va fi făcut cu AI.

Legat de critici, antreprenorul e cât se poate de tranșant:

Oamenii care spun că AI-ul ne va distruge habar n-au despre ce vorbesc

📖 Află ce îl entuziasmează pe Emi Gal cu privire la viitorul medicinei: povestea CRISPR-Cas9, despre care poți citi mai multe aici.

FFW | Linkuri directe spre principalele capitole, mai jos

Click pe time codes pentru fast forward. Prima parte este în limba engleză, apoi urmează un dialog în limba română.

⏩️ 00:00 / INTRO

⏩️ 01:00 The cure for cancer: early detection

⏩️ 02:36 Ezra – the way to find cancer fast&cheap

⏩️ 06:02 Ezra in numbers

⏩️ 06:52 Six screening tests everyone should do

⏩️ 07:46 How can we prevent cancer?

⏩️ 08:44 How to fight micronutrient deficiencies

⏩️ 11:42 Don`t smoke if you want to fight cancer

⏩️ 13:02 Q&A: Cum faci să fii interesant pentru investitorii străini?

⏩️ 15:49 De la Brainient la Ezra. Lecții de business

⏩️ 17:51 Când ajunge Ezra în România?

⏩️ 19:16 Tendințele viitorului în AI

⏩️ 22:40 AI-ul: oportunitate sau amenințare?

⏩️ 25:44 „De ce”-ul lui Emi Gal în antreprenoriat

IQ DIGITAL e un concept gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishing, video short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică șicomunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Radu Hanganut

Jurnalist @Euronews România
Realizator și Prezentator al rubricii #TheCube

View all posts

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *