Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Digitalizarea, ca orice revoluție tehnologică, sperie o parte din public și naște multe mituri.

Unele, chiar în rândul antreprenorilor.

Nu, nu ne referim la conspirații – suntem încă bine, sănătoși 😉 Ci la “legende” care circulă, adesea, chiar și în companii.

Ciprian Zamfirescu a demontat prin exemple concrete cele mai populare mituri din jurul transformării digitale | FOTO: Mihnea Ratte

Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation and Innovation Manager la VODAFONE România, a expus pe scena IQ DIGITAL Summit CLUJ trei dintre cele mai des întâlnite mituri – toate, extrase din discuțiile cu clienți ai companiei.

Unul dintre acești clienți – președintele și fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu – a și urcat pe scenă, ca invitat-surpriză.

▶️ Aici e momentul

Dar iată mai întâi cele 3 mituri și argumentele invitatului IQ DIGITAL Summit – așa cum au fost ele prezentate pe scena Teatrului Național și a Operei din Cluj.

MITUL #1: “Digitalizarea vine la pachet cu un cost exorbitant”

Ciprian Zamfirescu – VODAFONE România | Foto: Mihnea Ratte

„Terenul” pe care Ciprian – născut în același an cu www își alege să demonteze acest mit este agricultura și industria de panificație.

Producția pâinii poate fi integral digitalizată, iar acest proces aduce nu doar o creștere a eficienței, ci și eliminarea unor riscuri inerente domeniului – apropo de felul în care calculăm costurile.

De exemplu, dronele cu camere multispectrale pot detecta semne ale „patologiei” culturii de grâu, care nu se pot vedea cu ochiul liber.

Tot cu dronele se poate administra tratamentul adecvat.

DE NOTAT | Vodafone deține o flotă de drone care pot ajuta la eficientizarea agriculturii, dar și la salvarea de vieți: un exemplu e parteneriatul companiei cu Salvamont Romania. Proiect despre care a vorbit – printre multe altele – și CEO-ul companiei, Achilleas Kanaris, în prezentarea de la IQ DIGITAL Brașov – pe care o poți vedea aici.

Mai departe, dacă utilajele din fabrica de făină sunt conectate la o rețea 5G, vom ști, în timp real, nu doar că producția se desfășoară în parametrii optimi, ci și, de pildă, atunci când un șurub nu e strâns suficient de bine – ceea ce poate afecta întreaga activitate.

▶️ Poți vedea momentul aici.

Fabrica de pâine, în sine, va pierde clienți dacă nu are o pagină web, acces la social media sau banalul POS pentru plata cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent.

Ciprian Zamfirescu este Digital Transformation and Innovation Manager la Vodafone | FOTO: Mihnea Ratte

Costurile nu sunt fabuloase din prima secundă. Putem să începem cu lucruri mici, care dau rezultate imediat. Căpătăm gustul digitalizării, mergem mai departe și nu ne mai uităm înapoi. Vă garantez!

Ciprian Zamfirescu, Vodafone

MITUL #2: “Digitalizarea ESte foarte complicată”

În acest punct, Ciprian aduce drept contra-argument o întrebare retorică:

Nu cumva chiar tehnologia reduce gradul de complexitate într-un business?

Ciprian Zamfirescu, Vodafone

Iar tehnologie există din belșug: avem rețele, senzori, putem face analiză de imagine. Desigur, avem nevoie și de specialiști pentru a integra toate acestea

În prezentarea sa e integrat și un clip video cu povestea unei ferme tradiționale din Marea Britanie, care, datorită digitalizării, livrează fructe Turneului de Tenis Wimbledon, la cele mai înalte standarde.

▶️ Iată momentul aici.

Se merge până acolo încât senzori instalați în mașina de transport pot detecta vibrații care ar putea afecta aspectul sensibilelor fructe!

MITUL #3: “DIGITALIZAREA e inutilă. meseria se moștenește și FONDATORUL ȘTIE MAI BINE!”

Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation and Innovation Manager – VODAFONE România

Tot puterea exemplului e folosită și în acest caz.

E vorba tot despre o fermă tradițională din Marea Britanie, de data aceasta zootehnică, ai cărei proprietari s-au convins că senzorii iau decizii mai bune decât oamenii. Mai tot timpul.

▶️ Poți vedea momentul aici.

MOMENT SPECIAL: CUM S-A DIGITALIZAT TIFF?

Ciprian Zamfirescu l-a invitat apoi pe scenă pe Tudor Giurgiu, președintele TIFF Transilvania International Film Festival, eveniment care a avut loc în aceeași perioadă cu IQ DIGITAL Summit Cluj.

Cunoscutul regizor, clujean la origine, a povestit cu lux cum a evoluat organizarea festivalului care, în 2002, a început „foarte nedigitalizat”.

▶️ Poți vedea momentul aici.

Președintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, își amintește începuturile festivalului | Vodafone e partener al TIFF încă de la prima ediție, din 2002

Țin minte și acum: la prima ediție a festivalului, programul l-am făcut cu colegii mei pe rapidul București – Cluj-Napoca. (…) aveam multe hârtii, creioane și un liniar.

Tudor Giurgiu, președintele Transilvania International Film Festival

Între timp, TIFF a devenit „o mică mare corporație”, care nu ar fi putut scala dacă ar fi folosit în continuare tehnologia analogică.

TIFF a decis astfel să colaboreze cu o companie din Cehia, care a dezvoltat Eventival – un soft de film festival planning.

Încetul cu încetul, tot ce ține de organizare – înregistrarea filmelor, înscrierea participanților, gestionarea programului – a migrat de pe hârtie pe display-ul telefonului.

Într-un fel, softul i-a salvat festivalul, admite Tudor Giurgiu. Iar acesta nu este un mit, ci realitatea. Festivalul de film de la Cluj este azi cunoscut în toată lumea cinematografiei, a celor interesați de filme bune… și nu numai.

▶️ Momentul lui Tudor Giurgiu e aici.

▶️ Prezentarea integrală este pe canalul nostru YouTube -> unde ne-ar plăcea să te și abonezi 🙂

| Apropo de abonare, stați la curent cu noutățile pe care le publicăm via Newsletter:

ce este iq digital

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, online publishingvideo short & long form – și e difuzat online, dar și la radio și TV, cu scopul de a sprijini procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMMadministrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub în Transilvania – alături de Transilvania IT ClusterAgro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION e dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts