Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

După pandemie, război. După război, inflație. După inflație… Iată cadrul perfect în care capacitatea noastră de a rezista stresului de toate felurile devine o „valoare” mai prețuită ca oricând parcă.

Cum să creăm echipe și organizații antifragile e un subiect ce i se potrivește mânușă consultantului și profesorului Cosmin Alexandru, unul dintre speakerii români care va urca pe scena IQ DIGITAL Summit CLUJ, în 14 iunie.

Cosmin Alexandru vine la IQ DIGITAL Summit Cluj cu o experiență de peste 30 de ani în consultanță, antreprenoriat și educație

Va fi cel mai mare eveniment organizat până acum din această serie și se va desfășura pe 14 iunie în clădirea-simbol a Teatrului Național și a Operei din Cluj-Napoca.

Pe aceeași scenă vor mai urca, printre mulți alții, futurologul si autorul de bestseller Martin FORD, Bogdan PUTINICĂ – country general manager Microsoft România si Moldova, Paul ROETZER, autor focusat însă pe inteligența artificială si impactul acesteia în marketing sau Olivia GAMBELIN – tech ethicist.

Summitul de la Cluj, parte din proiectul IQ DIGITAL, e un concept Upgrade 100 și George – BCR.

Technology partner: VODAFONE

Parteneri locali: The European Digital Innovation Hub in Transilvania, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan

ANTIFRAGILITATEA – un fel de AIKIDO bun de aplicat la birou

Înainte de a atinge câteva puncte din biografia lui Cosmin, care e un roman cu multe, multe capitole, dar foarte ușor de citit, se impune poate o definire a termenilor.

Antifragilitatea e un concept dezvoltat de eseistul american Nassim Nicholas Taleb într-o carte cu același nume care se referă la capacitatea organizațiilor de a folosi șocurile pentru a ieși mai întărite din ele. Asta spre deosebire de fragilitate (lipsa de rezistență la șocuri) și robustețe (reziliență la șocuri). Mai multe despre nunanțele fine ale celor trei puteți descoperi într-un podcast al Andreei Roșca din 2020.

Toată priceperea pe care Cosmin, unul dintre cei mai plăcuți vorbitori în public de la noi, a acumulat-o ca antreprenor, profesor, consultant și multe altele se poate rezuma cam așa: știința lucrului în echipă.  

De altfel, anul trecut a cofondat o companie de cosultanță (veți vedea mai jos că nu e nici pe departe prima) cu un nume sugestiv – Teamology Instititute.

„Antifragil” de Nassim Taleb – una dintre cărțile de căpătâi ale lui Cosmin Așexandru

Pe site-ul companiei găsim și un podcast pe care consultantul în dezvoltarea echipelor îl realizează împreună cu colega sa, Raluca Raschip.

De-a lungul anilor a lucrat cu sute de echipe locale, regionale sau internaționale în calitate de membru, lider, facilitator sau consultant. Din lunga listă de clienți cu care a colaborat am alege, în ordine alfabetică, Amber Studio, Bosch, Counsel Group Frankfurt, Deutsche Bank Technology, eMAG, FintechOS, Impetum Group, Kaufland, Morphoza, Pfizer, Romcim, Secom, Synevo, Vodafone și alții.

Schimabarea e un „rău” necesar indiferent de cum merge economia

Pe de altă parte, necesitatea schimbării, ba chiar a transformării din temelii, nu se manifestă doar în perioadele de restriște. Evoluția tehnologică continuă e unul dintre factorii care impun schimbarea – un fel de Bau Bau pentru cei mai multe organizații

Minsdet-ul legat de managemntul schimbării în România e că schimbarea e bună dacă nu vine de la management.

spunea Cosmin cu umor într-o recentă ediție a emisiunii Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrila

Desigur, în realitate, toată lumea trebuie să-și schime hainele într-un proces transformator, iar șeful trebuie s-o facă primul. Din acest punct de vedere, o celebră replică din piesa „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale devine incredibil de actuală.

Rolul lui Cosmin constă în organizarea procesului de schimbare. Și, oarecum contraintuitiv, în comapniile românești există mai multă energie pentru schimbare. Asta și pentru că în corporații esența proceselor e adeseori menținerea status-quo-ului.  

De fapt, spre norocul nostru, progresul tehnologic ne-a cam forțat să ne transformăm. Mai mult decât atât, Cosmin crede că inteligența artificială ne va reforma și sistemul de educație.

A.I. va surmonta lipsa de inteligență naturală în privința sistemului de educație din România, inclusiv în privința educației digitale. Cred că următoarele generațiii vor avea acces la o calitate a educației mult mai bună decât generațiile precedente.

Cosmin Alexandru, la Upgrade 100 Live Talks de pe Radio Guerilla

nu toți antreprenorii sunt și buni profesori de business

Dacă aveți nevoie de argumente suplimentare care să vă convingă să-i urmăriți intervenția pe care o va avea pe 14 iunie la IQ DIGITAL Summit Cluj, e bine de știut că face parte și din rețeaua de mentori ai Startarium, probabil cea mai complexă platformă destinată antreprenorilor aflați la început de drum, care a intermediat finanțări în valoare de aproape un milion de euro și în cadrul căreia au fost „incubate” peste 5.000 de afaceri.

În zona academică, activează ca lector adjunct în cadrul programului de Executive MBA al Maastricht School of Management (MSM). Din 2013, predă aici un curs de leadership pentru MSM România. În 2017 și 2018, a predat cursul de „Corporate Responsability & Ethics” pentru MSM Azerbaidjan, Iran și China.  

De asemenea, este cofondator, decan și team coach al The Entrepreneuship Academy din București, prima universitate de acest tip din Europa de Sud-Est – un parteneriat cu Team Academy – University of Applied Sciences din Amsterdam.  

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VĂ ÎNREGISTRA LA SUMMITUL DIN CLUJ!

La ÎNCEPUT AU FOST Gfk și brandivia

Primul reper important al carierei e de acum 30 de ani, când a cofondat și condus compania româno-americană de cercetare de piață Research Team Romania, preuată în 1996 de nemții de la GfK, unul dintre cei mai mari jucători globali din domeniu.

Un an mai târziu înființa Brandivia, o agenție de comunicare și branding. În 2010, avea să vândă un pachet de 49% din acțiuni către B&PBraun & Partners din Ungaria. La noua B&P Brandivia a mai lucrat până în 2011.

Din capitolul afaceri din trecut face parte și Wanted Transformation, o companie de consultanță pe care a co-fondat-o în 2011 alături de Adrian Stanciu, Cosmina Petea și Sergiu Neguț. Premisa de la care a pornit Wanted Trasformation era că presiunea formală e cea mai ineficientă metodă de management.  A stat aici până anul trecut.

Și, cum orice profesor a fost la rându-i elev și student, Cosmin Alexandru a absolvit Academia de Studii Economice din București și un MBA la ASEBUSS.

Ați vrea să îl întâlniți pe Cosmin? Veți avea ocazia în curând.

Puteți asculta varianta podcast audio a emisiunii Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla pe Apple Podcasts, Spotify sau direct aici:

CE ESTE IQ DIGITAL

Conceptul  IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Carmen Codrean

View all posts