Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

IQ DIGITAL Summit a găzduit la Brașov a doua sesiune cu public a seriei DIGITALINATION, aducându-i pe scenă pe Allen Coliban, primarul Brașovului și pe Sabin Sărmaș, șeful Comisiei de IT din Camera Deputaților – recent și președinte al ITU-PP22, reuniunea organismului tech al ONU, care a avut loc la București.

Peste 600 de oameni au fost prezenți la această ediție de IQ Digital Summit | Foto: Mihnea Ratte

A fost o discuție cu doi invitați cu un background destul de rar în administrație – foști antreprenori, trecuți și prin administrația locală și prin cea centrală.

PUTEȚI VEDEA ÎN DETALIU PRINCIPALELE IDEI SI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ AICI - PE SITE-UL DEDICAT PROIECTULUI: DIGITALINATION.ro
  • Allen Coliban consideră acest lucru ca fiind un atuu și totodată „o armă importantă în lupta cu neputința administrației -> VEZI LA MIN. 3.57
  • Sabin Sărmaș spune că, asemeni companiilor și autoritățile locale, sunt în competiție și asta generează o creștere a calității serviciilor -> VEZI LA MIN 5.07

Orașele trebuie să fie un client pentru autoritățile centrale

Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților

Realitatea e însă mult mai dură, pentru că dincolo de proiecte și realizări, de multe ori cadrul legal nu dă voie să fie accelerat procesul de digitalizare. “Ajungem să facem lucruri care sunt corecte procedural sau administrativ dar, la final, rezultatul nu este cel pe care îl vizăm“, spune Coliban.

Degeaba dăm o grămadă de bani pe digitalizare dacă mapele se plimbă în continuare, în format fizic, și cărăm hârtii de colo-colo.

Allen Coliban, primarul Brașovului

Discuția a punctat și lipsa de cadru legal dar și lipsa de resurse umane calificate, nevoia de 5G pentru orașe inteligente sau nevoia de identitate electronică în relația cu administrația publică.

DIGITALINATION a avut loc în cadrul IQ DIGITAL Summit Brașov, un concept UPGRADE 100 dezvoltat alături de George - inovație BCR. VODAFONE Romania s-a alăturat proiectului în calitate de Technology Partner.

Pe de altă parte, Estonia a fost dată ca un exemplu de integrare nu de centralizare de către Sabin Sărmaș

În Estonia, digitalizarea s-a întâmplat pentru că cetățenii au vrut asta.

Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților
Moderator: Radu Puchiu. Invitați: Allen Coliban, primarul Brașovului; Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților | Foto: Mihnea Ratte

Angajament luat pe scena IQ Digital Brașov: Parlamentul se mută la Brașov*!

*Nu tot, și doar pentru o zi – dar hei, e un început 😉

La fel ca și în sesiunea de la Iași, am încercat ca facilitatori ai dialogului să plecăm cu o promisiune concretă.

  • Reamintim că întâlnirea miniștrilor digitalizării din Moldova și România de la IQ DIGITAL Summit de la Iași a dus la o colaborare foarte strânsă între cei doi – anunțarea unui proiect de „spațiu digital comun” fiind printre cele mai recente.

Am „smuls” si de la cei doi invitați de la Brașov o promisiune: 

O ședință de lucru a Comisiei de IT din Camera Deputaților, la Brașov.

Promitem să o urmărim pusă în practică 😉

  • MOMENTUL ESTE AICI >> 43:46

Ce este DIGITALINATION?

DIGITALINATION e un concept UPGRADE 100 produs în parteneriat cu Institutul ASPEN Romania care monitorizează procesul de digitalizare al României și facilitează discuții constructive între factorii responsabili cu acest proces și mediul privat.

Discuția pe larg precum și toate episoadele realizate până în prezent în cadrul proiectului sunt aici: digitalination.ro

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts