Un concept UPGRADE 100 powered by George. Primul banking inteligent.

Cum poți face mediul de business, sistemul educațional local și administrația publică locală să lucreze foarte bine, împreună?

Răspunsul scurt? Deloc ușor. Dar vestea bună e că apar din ce în ce mai multe proiecte, abordări și inițiative noi, care dovedesc că “se poate”.

Un astfel de ecosistem există, la Cluj – iar IQ DIGITAL Summit se va organiza acolo săptâmâna viitoare chiar datorită existenței unei abordări de acest tip.

Vom afla deci de la fața locului și în timp real cum funcționează un astfel de “liant” între 3 lumi aparent foarte diferite – cu un focus aparte pe transformarea digitală a IMM-urilor și a sectorului public.

Și vom dezbate despre cum ar putea funcționa și mai bine – în interesul tuturor părților implicate.

Asta pentru că Transilvania DIH va fi gazda secțiunii “TECH MADE IN CLUJ” de la IQ DIGITAL Summit – secțiune din care publicul național și internațional al proiectului va putea vedea studii de caz și va putea auzi provocările cu care se confruntă mediul antreprenorial local.

AGENDA COMPLETĂ este aici

The European Digital Innovation Hub in Transilvania – alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan sunt toate parte din același ecosistem – și parteneri locali ai IQ DIGITAL Summit Cluj.

un ecosistem de 480 milioane de EURO și peste 150 de companii

Cum cifrele sunt adesea mai elocvente decât vorbele, la sfârșitul lui 2022, doar Transilvania IT Cluster reunea 153 de companii de toate felurile: de la startup-uri până la jucători de talia Arobs, Brinel, NTT Data, Transart sau Softech.

>>> ITI RECOMANDĂM: CEL PUȚIN 9 MOTIVE SĂ VII LA CLUJ ÎN 14 IUNIE

Toate aceste companii aveau o cifră de afaceri cumulată de aproape 480 de milioane de euro și peste 6.500 de angajați – conform celui mai recent raport de activitate.

La nivel executiv, clusterul este condus de Bianca Muntean care, totodată, coordonează și The European Digital Innovation Hub in Transilvania, cel mai important proiect al clusterului. Iar Voicu Oprean, fondatorul Arobs, cea mai valoroasă companie tehnologică listată la bursă, este președintele boardului.

Voicu Oprean, CEO-ul Arobs, este președintele Transilvania IT Cluster Foto: Arobs

Din același raport aflăm că anul trecut, clusterul a avut venituri totale de 2,7 milioane de euro, de peste 2,5 ori mai mult decât în 2021 și un surplus de aproape 400.000 de euro. Transilvania IT Cluster se finanțează în principal din taxe de membru, sponsorizări sau proiecte proprii.  

DAR CE ESTE, MAI EXACT, UN CLUSTER?

La modul concret, clusterul le oferă membrilor săi programe de mentorat, traininguri specializate, asistență pentru participarea la proiecte de cercetare și inovare și îi reprezintă în fața autorităților relevante.

Plastic, clusterele sunt pentru mediul economic de astăzi ceea ce erau asociațiile profesionale, înainte de apariția noilor tehnologii, sau, coborând în istorie, breslele și ghildele de meșteșugari și negustori de odinioară – cum explicau recent cei de la PressHub.ro

Spre deosebire de formele anterioare de colaborare sectorială, clusterele adună la un loc nu doar companii din același domeniu – ci și universități și administrații, la nivel local sau regional.

În Uniunea Europeană, de clustere se vorbește de aproape două decenii, ca fiind noile structuri de suport pentru companii, ele având printre scopurile principale menținerea competitivității, prin perfecționarea resurselor umane, generarea de inovare, cu ajutorul universităților și crearea/păstrarea unui mediu de afaceri prietenos, prin colaborarea cu administrațiile.

Transilvania DIH, Parte dintr-o rețea europeană de centre de inovare digitală

The European Digital Innovation Hub in Transilvania a fost creat în 2017 de Transilvania IT Cluster (astăzi este proiectul către care își dirijează mare parte din eforturi) și alte 4 clustere.

Astăzi, Transilvania DIH este un consorțiu care reunește 12 parteneri din mediul universitar, administrația locală, precum și alte 8 clustere. Câteva dintre numele notabile sunt Primăria Cluj-Napoca, Universitatea “Babeș-Bolyai“, Universitatea Tehnică, Agro Transilvania Cluster sau Cluster Mobilier Transilvan.

Bianca Muntean este și consul onorific al Estoniei la Cluj-Napoca

Transilvania DIH este punctul unic de contact pentru transformare digitală și inovare din Transilvania, făcând parte dintr-o rețea europeană de centre de inovare digitală, care cuprinde peste 150 de astfel de entități.

Bianca Muntean, coordonator Transilvania DIH

Practic, Transilvania DIH furnizează servicii gratuite de transformare digitală și inovare pentru IMM-uri și sectorul public.

Hub-ul este beneficiarul unei finanțări acordate de Comisia Europeană, urmând să fie sprijinit și de Guvernul României, conform explicațiilor Biancăi Muntean. Totodată, beneficiază de suportul Transilvania IT Cluster în calitate de orchestrator, utilizând expertiza și infrastructura acestuia.

Transilvania IT Cluster și The European Digital Innovation Hub in Transilvania au sprijinit în ultimii 3 ani peste 70 de companii să realizeze proiecte de transformare digitală și inovare, 15 dintre acestea obținând finanțări totale nerambursabile de peste 1, 5 milioane de euro.

Unul dintre beneficiarii fondurilor este o companie din Baia Mare, Holisun, care a primit 100.000 de euro pentru dezvoltarea unui chatbot inteligent.

Alte două exemple sunt consorțiile (formate dintr-un furnizor și un beneficiar de tehnologie) InnoWest și PreBots, finanțate cu 250.000 de euro fiecare. Ambele provin din zona producției industriale.

La Cluj, în cadrul IQ Digital Summit, urmează o dezbatere și o serie de prezentări organizate de ecosistemul local - împreună cu TRANSILVANIA DIH.

Ne vedem deci la Cluj 👋

PS Pont: puteți combina IQ DIGITAL cu TIFF 2023.

ce este iq digital

Conceptul  IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

  • Proiectul educațional tip hybrid media cuprinde evenimente, podcasts, newslettere, text și video short & long form și e difuzat online dar și la radio și TV pentru a sprijini astfel procesele de digitalizare cu care se confruntă sectorul IMM, administrația publică și comunitățile locale din România. 

| VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner odată cu ediția de la Brașov.

| Parteneri locali de la Cluj sunt: The European Digital Innovation Hub in Transilvania alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

| Secțiunea DIGITALINATION este dezvoltată și cu ajutorul Institutului ASPEN România.

Marian Hurducas

Antreprenor, marketing & content strategist cu peste 15 ani de experiență, fost jurnalist. Co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts